
Mer om masterprogrammen i miljövetenskap
Efter att du har tagit en kandidatexamen kan du söka till något av våra fyra masterprogram i miljövetenskap. Masterprogrammen sträcker sig över två år, vilket motsvarar 120 högskolepoäng. De flesta programmen vänder sig även till utländska studenter och undervisningen ges därför på engelska.
Miljövetenskap handlar om samspelet mellan människan och vår natur. Som miljövetare ser du helheten och vilka effekter våra handlingar får för den omgivande miljön. Allt vi gör skapar avtryck!
Som miljövetare hjälper du myndigheter och företag att arbeta på ett hållbart sätt. Det kan till exempel handla om att hitta nya material eller bränslen, eller att utveckla en ny struktur. Det kan också handla om att samarbeta och att arbeta för förhandlingar över nationsgränser.
Bland annat kan du arbeta med naturresurser, samhällsplanering, naturskydd, mark- och vattenvård, skogs- och jordbruk, avfalls- och kretsloppshantering, livscykelanalyser, miljöledning och miljökonsekvensanalys. Du kan också jobba som konsult, antingen i en egen firma eller på ett konsultbolag.
Miljövetenskapen berör hoten mot vår gemensamma framtid på jorden, men även mänsklighetens möjligheter att klara av dessa utmaningar. Masterprogrammet i miljövetenskap ger dig djupgående kunskap och kompetens inom allt ifrån vad som orsakar miljöproblem till hur vi kan minska dem, och hur olika aspekter samspelar. Du förbereds inför att som miljöexpert arbeta mot en hållbar framtid.
Programmets struktur
Programmet inleds med två obligatoriska kurser:
ES2613 Globala förändringar - problem, analys, åtgärder (7,5hp)
Vetenskaplig kunskap utgör grunden i arbetet för ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet och är därför helt centralt för att förstå och tackla dagens globala miljöproblem. Samhället är beroende av miljövetare som har fast förankring i naturvetenskap, men samtidigt också förståelse för miljöproblemens och miljöarbetets sociala kontext. Denna kurs utvecklar din kunskap inom båda dessa områden och förbereder dig på så sätt för att som miljöexpert arbeta för en hållbar framtid.
ES2614 Resurseffektivitet - energi, materialflöden och ekosystemtjänster (7,5hp)
Du får en överblick av de resursbegränsningar som mänskligheten har att hantera nu och under de närmaste decennierna. Både globala och lokala perspektiv studeras. Vi arbetar med de begrepp, verktyg och indikatorer som används inom området. En viktig del av kursen är också vilka förbättringsåtgärder som finns, och hur dessa kan implementeras på ett effektivt sätt. Kursen ger en god grund för att arbeta med resursfrågor i samhällets miljöarbete.
Därefter kan du, utifrån din bakgrund och eget intresse, välja att specialisera dig. Du kan till exempel läsa någon av följande kurser på avancerad nivå:
KEM170 Atmosfärskemi (15hp)
Kemi finns överallt, till och med i luften vi andas. Studier av atmosfärskemi är nyckeln till att förstå och kunna beskriva hur olika naturliga och antropogena gasformiga ämnen bildas, omvandlas och försvinner från atmosfären.
ES2417 Energi och miljö: processer, effektivitet och konsekvenser (15hp)
I denna kurs kommer du att lära dig om det globala energisystemet och hur våra mänskliga behov av energi påverkar energisystemet, jorden och miljön.
BIO506 Botanisk ekofysiologi ur ett klimatperspektiv (15hp)
Landekosystem försörjer mänskligheten med mat, energi och material. De reglerar dessutom de globala kretsloppen av kol, näring och vatten, vilket i sin tur påverkar jordens klimat. På den här kursen får du lära dig hur växter svarar fysiologiskt på olika miljöfaktorer och den pågående klimatförändringen, samt hur detta i sin tur påverkar storskaliga ekosystemprocesser och klimatet. Kursen förbereder dig för arbete i myndigheter, företag eller akademin där växter och/eller effekter av och anpassning till klimatförändring är av betydelse.
ES2413 Kemiska risker (15hp)
Du kommer att lära dig den vetenskapliga bakgrunden till aktuella metoder för miljöriskbedömning av kemikalier. Dessutom får du en översikt över hur riskbedömningen faktiskt genomförs i nationella och transnationella förfaranden och av det socio-politiska sammanhang där denna process sker.
Du kan även välja kurser inom tillämpad miljövetenskap:
ES2611 Miljöledningssystem (15hp)
Kursen vänder sig till studenter som har läst miljövetenskap och som vill skaffa sig färdigheter om hur kunskaperna ska kunna användas i praktiskt arbete. Kursen syftar till att ge färdigheter om hur man kan utforma och implementera miljöledningssystem (MLS), som t.ex. det internationellt gångbara ISO 14001, och den motsvarande europeiska varianten EMAS. Miljörevision ingår också. Efter genomgången kurs, bör studenten ha förmågan att professionellt kunna implementera dessa system eller att arbeta som miljörevisor.
ES2419 Environmental Impact Assessment
Kursen ger dig avancerad kunskap om miljökonsekvensbedömningar (MKB) i ett internationellt perspektiv.
ES1601 Miljöekonomi (15hp)
Du kommer att förstå varför marknadsekonomier producerar föroreningar och varför regler behövs. Sociala lösningar på problemet utforskas, och du kommer att lära dig att analysera effektiviteten hos kontrollalternativ och policyer.
Programmet avslutas med en obligatorisk kurs, Miljövetenskapliga metoder – en fördjupning, och ditt examensarbete, vilket kan utföras i nära samarbete med en forskargrupp eller knytas till en statlig eller privat organisation.
Du kan även välja att gå kursen Miljövetenskapliga metoder – en fördjupning under det första året för att kunna ägna ett helt år åt ditt examensarbete eller delta i ett internationellt utbyte under det andra året.
Masterprogrammet i atmosfärsvetenskap, klimat och ekosystem syftar till att öka din förståelse för hur jorden som system fungerar, och hur den påverkas av människan.
Programmet ger dig breda kunskaper inom naturvetenskap och specialkompetens inom Earth System Science – ett forskningsområde som blir allt viktigare för att klara av framtidens utmaningar för vår miljö och vårt klimat.
Programmets struktur
Under första året ges två obligatoriska kurser:
GVN460 Klimatförändringar i ett geosystemperspektiv (7,5hp)
Kursens syfte är att ge grundläggande kunskaper om jordsystem med fokus på atmosfären och biosfären på land och deras samspel. Vi går igenom atmosfärens sammansättning samt dess fysikaliska och kemiska egenskaper och verksamma processer. Kursen ger också en övergripande introduktion till miljöproblem med koppling till atmosfärsvetenskap, samt att ge en överblick över historisk klimatförändring.
GVK460 Biogeokemi (7,5hp)
Kursen ger kunskap om grundläggande biogeokemiska processer och globala biogeokemiska cykler. Temaområden är:
- Den biogeokemiska produktionen och konsumtionen av växthusgaser (koldioxid, metan, lustgas)
- Länken mellan biogeokemiska processer och globala miljöförändringar (t.ex. klimatuppvärmning och övergödning).
Kursen behandlar biogeokemiska cykler inom jordens system i sin helhet inkluderande atmosfären, biosfären, litosfären och hydrosfären.
Utöver det har du möjlighet att välja bland ett antal kurser inom följande områden:
- Aerosoler
- Tillämpad klimatologi
- Atmosfärskemi
- Energi och miljö
- Geografiska informationssystem
- Globala förändringar i ett biologiskt perspektiv
- Internationella miljöavtal
- Ocean- och atmosfärscirkulation
- Paleoklimatologi
- Fjärranalys
Programmet ingår i det nordiska nätverket Atmosphere–Biosphere Studies, vilket innebär att du kan välja ytterligare kurser vid andra nordiska universitet.
År 2
Det sista året gör du ditt examensarbete, som omfattar 60 högskolepoäng (alternativt 45 högskolepoäng examensarbete + 15 valbara högskolepoäng). Examensarbetet ger dig värdefull erfarenhet av forskning, oavsett om du gör det inom universitetet eller i samarbete med ett forskningsrelaterat företag. Vi har goda kontakter med flera sådana företag i regionen.
Masterprogrammet i miljö- och hälsoskydd ger dig den bredd och specialisering som du behöver för att arbeta med miljöfrågor på olika myndigheter, till exempel som miljöinspektör på miljö- och hälsoskyddskontor, som handläggare på länsstyrelser och Naturvårdsverket eller som miljösamordnare på företag.
Programmets struktur
År 1: Masterutbildningen inleds under det första året med en obligatorisk kurs, Miljö- och hälsoskydd för naturvetare (ES2408) 60 hp som bland annat innefattar 4 veckors praktik vid en miljömyndighet.
ES2408 Miljö- och hälsoskydd för naturvetare (60hp)
Vill du jobba som miljöinspektör, hälsoskyddsinspektör eller naturvårdshandläggare? Arbeta som miljöansvarig på ett företag eller på ett konsultföretag? Det kan bli verklighet om du läser den här ettåriga påbyggnadsutbildningen.
Under andra året läser du valfria kurser samt gör ditt examensarbete om minst 30 hp.
Utbildningen, som totalt omfattar 120 hp, har en ämnesövergripande karaktär och administreras av Institutionen för biologi och miljövetenskap som har lång erfarenhet av miljöutbildningar. Du kommer även att möta lärare från andra institutioner både inom och utanför Göteborgs universitet samt från miljömyndigheter som anlitas för speciella kursmoment.
Vårt moderna samhälle använder över 100 000 kemikalier som bekämpningsmedel, läkemedel, kemikalier som kommer i kontakt med mat, tvättmedel och i en rad andra syften. Ungefär 40 nya kemikalier upptäcks varje timme. Å ena sidan så förser alla dessa kemikalier oss med enorma samhälleliga vinster. Å andra sidan så orsakar de omfattande miljöskador och har en enorm påverkan på människors hälsa.
För att kunna styra den samhälleliga utvecklingen mot vårt yttersta mål - en ”giftfri miljö” - är det avgörande att balansera dessa två aspekter och samtidigt hantera politiska och samhälleliga krav. Med andra ord är samhället i högsta grad beroende av välutbildade ekotoxikologer och kemiska riskbedömare som kan karaktärisera, förstå och förutspå effekterna av giftiga kemikalier på växt- och djurpopulationer, ekologiska samhällen och ekosystem.
Programmets struktur
Programmet är indelat i tre delar:
ES2615 Grundläggande ekotoxikologi (7,5 hp)
Inom ekotoxikologin studerar du effekter av kemikalier på levande organismer (utom människan) i ett ekosystem. Du kommer att lära dig grunderna i ekotoxikologi som en vetenskaplig disciplin och få kunskap om miljökemikalier. Du kommer också att lära dig olika metoder för att studera miljön och bedöma omfattningen av miljöföroreningar samt lära dig de grundläggande tekniker som krävs för att kvantifiera toxiska effekter på biologiska system med olika komplexitetsnivåer (individer, populationer och ekologiska samhällen).
ES2419 Environmental Impact Assessment (7,5 hp)
Kursen ger dig avancerad kunskap om miljökonsekvensbedömningar (MKB) i ett internationellt perspektiv. Fokus kommer att ligga på de processer och metoder som används för att implementera målen för MKB, med exempel från olika länder.
ES2413 Kemiska risker (15 hp)
Du kommer att lära dig den vetenskapliga bakgrunden till aktuella metoder för miljöriskbedömning av kemikalier. Dessutom får du en översikt över hur riskbedömningen faktiskt genomförs i nationella och transnationella förfaranden och av det socio-politiska sammanhang där denna process sker. Du får kunskap om viktiga regelverk, till exempel IPPC-direktivet (Integrated Pollution Prevention and Control), the Biocide-directive, the European Water Framework Directive eller REACH-förordningen (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals). Även om huvudfokus ligger på europeiska tillvägagångssätt kommer du också att få jämförelser med andra metoder tex de som framförts av den amerikanska miljöskyddsbyrån eller OECD.
BIO435 Ekotoxikologi med fysiologisk inriktning (15 hp)
En fördjupningskurs som vänder sig till dig som vill komplettera och fördjupa dina kunskaper i ekotoxikologi främst på cell- och individnivå, men behandlar även vissa aspekter på molekylär- och populationsnivå. Kursen är laborativ och avser att ge inblick i olika ekotoxikologiska tester bland annat för övervakning av miljön. Kursen är inriktad både mot akvatisk och terrester miljö och i kursen ingår djurexperimentell metodik.
BIO430 Ekotoxikologi med ekologisk inriktning (15 hp)
Denna kurs har fokus på effekter av miljögifter i miljön, speciellt på vad som händer med organismsamhällen på både kort och lång sikt. Kursen knyter framförallt an till FNs hållbarhetsmål (13 Klimat, 14 Liv under vatten och 15 Liv på Land).
Vi går igenom ekotoxikologiska principer, mätmetoder och angreppssätt med tyngdpunkt på organismsamhällen, deras funktion, struktur och ekologi. Detta ger dig en vetenskaplig grund för ekotoxikologins mer tillämpade delar och insikter om för- och nackdelar med olika ekotoxikologiska strategier.
Ett år som medlem i ett forskarteam eller specialiserade kurser i grundläggande eller tillämpad miljövetenskap och ett kortare examensarbete.
Fördjupningskurser:
Period 2 (november-januari)
Period 3 (januari-mars)
Examenskurser inom miljövetenskap:
Start period 1, 2, 3 och 4
Start period 1 och 3
Övriga kurser
Period 1 (september-november)
- ES1601 Miljöekonomi, 15 hp
- ES1603 Miljövetenskap: Självständigt arbete, 15 hp
- KEM490 Miljökemi, 15 hp
- NG0210 Fältkurs i Subarktis - naturgeografi och ekologi, 15 hp
- GV2001 Regional miljögeovetenskap, 7,5 hp
Period 2 (november-januari)
- ES1600 Miljövetenskap i praktiken, 15 hp
- ES1603 Miljövetenskap: Självständigt arbete, 15 hp
- NG0230 Klimatförändringar ur ett geografiskt perspektiv, 15 hp
- GV0340 Geosystemvetenskap, 7,5 hp
- GV2300 Fjärranalys och geografiska informationssystem (GIS), 7,5 hp
Period 3 (januari-mars)
Period 4 (mars-juni)
Fördjupningskurser:
Period 1-4 (september-juni)
Period 1 (september-november)
- ES2419, Environmental Impact Assessment, 7,5 hp 50 %
- BIO499 Naturvård: förvaltning och skötsel, 15 hp
Period 2 (november-januari)
- ES2413 Kemiska risker, 15 hp
- ES2616 Miljövetenskapliga metoder - en fördjupning 15 hp
- KEM170 Atmosfärskemi, 15 hp
- GVM510 Marin miljögeologi, 15 hp
Period 3 (januari-mars)
- ES2417 Energi och miljö: processer, effektivitet och konsekvenser, 15 hp (ges jämna år)
- BIO560 Zoologisk ekofysiologi ur ett klimatperspektiv 15 hp
- BIO435 Ekotoxikologi med fysiologisk inriktning, 15 hp
Period 4 (mars-juni)
- ES2423 Fallstudiekurs i hållbar utveckling, 15 hp
- BIO506 Botanisk ekofysiologi ur ett klimatperspektiv, 15 hp
- BIO430 Ekotoxikologi med ekologisk inriktning, 15 hp
- BIO566 Ekologi och fiskevård i rinnande vatten, 15 hp
- GVK430 Miljögeologi, fallstudie, 15 hp
- KEM720 Aerosoler, 15 hp ges bara udda år
- BIO468 Internationell hantering av biologiska naturresurser, 5 hp
Examenskurser:
- ES2500 Examensarbete i miljövetenskap, 30 hp
- ES2571 Examensarbete i miljövetenskap, 45 hp
- ES2510 Examensarbete i miljövetenskap, 60 hp
- ES2540 Examenskurs i Ekotoxikologi, 30 hp
- ES2530 Examenskurs i Ekotoxikologi, 45 hp
- ES2520 Examenskurs i Ekotoxikologi, 60 hp
- ES2550 Examensarbete i miljö och hälsoskydd, 30 hp
- ES2561 Examenskurs i atmosfärsvetenskap med inriktning mot miljövetenskap, 45 hp
- ES2521 Examenskurs i atmosfärsvetenskap med inriktning mot miljövetenskap, 45 hp
Övriga kurser:
Period 1 (september-november)
- ES2615, Grundläggande Ekotoxikologi, 7.5 hp, studietakt 50 %
- ES2610 Tillämpad miljörätt, 15 hp
- ES2613 Globala förändringar - problem, analys, åtgärder, 7.5 hp
- GVN460 Klimatförändringar i ett geosystemperspektiv, 7,5 hp
Start oktober
- ES2614 Resurseffektivitet - energi, materialflöden och ekosystemtjänster 7.5 hp
- GE6000 Stadsklimat och klimatplanering, 7,5 hp
Period 2 (november-januari)
Period 1-2 (oktober-december)
'Period 3 (januari-mars)
Period 3-4 (januari-juni)
- ES2611 Miljöledningssystem, 15 hp, studietakt 50 %
Göteborgs universitet har tillgång till två marina forskningsstationer, Kristineberg (i Fiskebäckskil) och Tjärnö (utanför Strömstad).