Miljövetenskap: Miljökonsekvensanalys
Detta är en utbildning med fokus på hållbarhet. Läraren har skapat kursen eller programmet med hänsyn till minst ett av våra 10 hållbarhetskriterier. För dig som studerar innebär hållbarhetsmärkningen en vägledning, kvalitetssäkring och garant för att kurser eller program verkligen innehåller ett tydligt hållbarhetsperspektiv.
Kort om kursen
Denna kurs är till för dig som är miljövetare (SMIL-, NMIL-programmet m.m.) och vill lära dig mer om miljökonsekvensanalyser, t.ex. miljökonsekvensanalys av ett planerat vindkraftverk eller riskanalys av kemikalier.
Kursen ger dig fördjupade kunskaper i olika metoder för miljökonsekvensanalyser samt lär dig vad en bra miljökonsekvensbeskrivning (MKB) ska innehålla och hur den ska utformas.
Kursen förbereder dig för arbete med miljöfrågor både i offentlig förvaltning och i den privata sektorn.
Om utbildningen
Kursen syftar till att ge deltagare fördjupade kunskaper om metoder för att identifiera, analysera och värdera miljökonsekvenser av olika planerade mänskliga aktiviteter. Du erbjuds grundläggande kunskaper om olika metoder för miljöanalyser och att utföra enklare typer av risk- och miljöanalyser.
Du kommer också få kunskaper och färdigheter för att kunna granska innehållet och arbetsgången i en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) och få översiktliga kunskaper om den samhälleliga och juridiska bakgrunden nationellt och internationellt.
Kursen består av två delar:
- Teori och övningar: Metoder och problemställningar inom miljökonsekvensanalys (9 hp)
- Projektarbete: Fördjupad utvärdering eller genomförande av en miljökonsekvensbeskrivning (6 hp).
Inom ett grupparbete kommer du att få genomföra en fördjupad utvärdering och kontroll av en befintlig miljökonsekvensbeskrivning eller genomföra en miljökonsekvensbeskrivning för en väldefinierat planerad verksamhet.
Kurslitteraturen hittar du via denna länk, som går till kurssidan på Studentportalen.
Behörigheter och urval
Förkunskapskrav
Alt 1: Genomgångna universitetsstudier om minst 120 hp varav minst 45 hp i huvudämnet miljövetenskap. Alt 2: Två år inom Marin vetenskap (N1MAR) inklusive kursen Hållbar förvaltning av den marina miljön (MAR112). Studerande med likvärdig utbildning kan efter prövning beredas tillträde till kursen.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp.
Så är det att plugga
Undervisningen
Undervisningen är både teoretiskt och praktiskt inriktad och sker i form av föreläsningar, litteratur- och datorövningar, studentseminarier samt ett projektarbete. En viktig del av kursen är ett projektarbete, där du i grupp får tillämpa kursens olika moment. Svenska är kursens huvudspråk och vissa undervisningsmoment ges på engelska.
Lokaler
Undervisningen bedrivs huvudsakligen i Botanhuset (Carl Skottsbergs gata 22B), Institutionen för Biologi och Miljövetenskap.