
Organisation
Universitetsstyrelsen är universitetets högsta beslutande organ och rektor är högsta chef. Universitetet består också av en rad universitetsövergripande befattningar, enheter och organ som stödjer ledningen och verksamheten i olika frågor. Kärnverksamheten - utbildning och forskning - organiseras och drivs av åtta fakulteter, innefattande 38 institutioner, samt de 30-tal centrumbildningar som finns inom universitetet.

Universitetets organisation regleras av universitetets arbetsordning. Den anger hur den övergripande organisations- och beslutsstrukturen ska se ut samt vilka ansvar och uppgifter olika befattningshavare och funktioner ska ha.
Universitetsstyrelsen
Göteborgs universitets styrelse är universitetets högsta beslutande organ. Universitetsstyrelsen ansvarar inför regeringen för verksamheten och ska se till att den bedrivs effektivt och att verksamheten redovisas på ett tillförlitligt och rättvisande sätt samt att universitetet hushållar väl med statens medel. Styrelsen har enligt högskolelagen inseende över universitetets alla angelägenheter och svarar för att dess uppgifter fullgörs.
Internrevisionen
Internrevisionens uppgift är att hjälpa universitetet med att uppnå en ändamålsenlig, effektiv och författningsenlig verksamhet samt en tillförlitlig rapportering av resultat. Internrevisionen är direkt underställd styrelsen för Göteborgs universitet.
Universitetsledningen
Rektor - Eva Wiberg
Rektor är universitetets chef och främste företrädare. Rektor leder universitetets verksamhet och ansvarar bland annat för att verkställa styrelsens beslut. Eva Wiberg är rektor vid Göteborgs universitet sedan 1 juli 2017. Hon är professor i italienska och har tidigare arbetat som prorektor vid Lunds universitet. Eva Wiberg är aktiv i flera nationella och internationella universitetsnätverk.
Tillförordnad prorektor - Mette Sandoff
Prorektor är rektors ställföreträdare och förordnandet följer rektors. Mette Sandoff är professor i offentlig förvaltning. Sedan augusti 2021 är Sandoff tillförordnad prorektor på Göteborgs universitet. Dessförinnan, 2012-2021, var hon vicerektor med strategiskt ansvar för utbildning på samtliga nivåer och ordförande i universitets utbildningsnämnd. Tidigare ledningsuppdrag är bland andra vicedekan för Handelshögskolan, prefekt för Företagsekonomiska institutionen och styrelseledamot i Universeum AB.
Tillförordnad universitetsdirektör - Johan Johansson
Universitetsdirektören är chef för den universitetsgemensamma förvaltningen och ingår i universitetsledningen samt rektors ledningsråd. Johan Johansson är tillförordnad universitetsdirektör vid Göteborgs universitet.
Vicerektor för utbildning - Pauli Kortteinen
Pauli Kortteinen är ordförande i utbildningsnämnden som är ett beredande och rådgivande organ till rektor. Nämndens huvudsakliga uppdrag är att utveckla universitetsgemensamma principer för utbildningen.
Pauli Kortteinen är universitetslektor i lingvistik och tidigare prefekt vid Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori. Pauli Kortteinen har också bland annat varit Humanistiska fakultetens vicedekan för utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Vicerektor för forskning - Carina Mallard
Carina Mallard är professor i experimentell perinatal hjärnskadeforskning. Hon forskar om det nyfödda barnets hjärna. Hon är engagerad i frågor som rör forskningsinfrastruktur och har varit chef för universitetets core facilities.
Vicerektor för samverkan och nyttiggörande - Torbjörn Lundh
Torbjörn Lundh är professor i biomatematik, och är bland annat intresserad av artificiellt liv, spelteori och evolutionära processer. Han har varit vicedekan för samverkan, innovation och internationalisering på Naturvetenskapliga fakulteten. Han har också varit medlem i rektors internationaliseringsråd.






Universitetsgemensamma organ
De universitetsgemensamma organen utgörs av nämnder, råd och utskott och har i uppgift att stödja universitetsledningen och verksamheten i olika frågor.
Rektors ledningsråd ger rektor stöd i beslutsfattandet och är ett forum för diskussion av framtidsfrågor och universitetsgemensamma strategier.
Mer om rektors ledningsråd (Medarbetarportalen)
Forskningsnämnden är ett beredande och rådgivande organ till rektor. Nämndens uppdrag är att behandla strategiska forsknings- och samverkansfrågor och därigenom bidra till att utveckla forskning med hög internationell kvalitet.
Mer om forskningsnämnden (Medarbetarportalen)
Forskningsnämndens utskott för etik i forskning har det universitetsövergripande ansvaret att säkra stöd till forskare och ledning i frågor som rör forskningsetik. Utskottet är organisatoriskt placerat under forskningsnämnden.
Forskningsnämndens utskott för etik i forskning (Medarbetarportalen)
Utbildningsnämnden är ett beredande och rådgivande organ till rektor. Nämndens huvudsakliga uppdrag är att verka för strategisk utveckling, samordning och överblick av universitetets utbildningsutbud.
Mer om utbildningsnämnden (Medarbetarportalen)
Utskottet för utbildning på forskarnivå är ett permanent utskott till Utbildningsnämnden. Utskottet verkar för gemensamma principer för forskarutbildningen och bidrar till kvalitetssäkring och erfarenhetsutbyte över fakultetsgränserna i frågor som rör forskarutbildningen.
Mer om utskottet för utbildning på forskarnivå (Medarbetarportalen)
Kvalitetutskottet är ett beredande arbetsutskott under Utbildningsnämnden. Uppdraget är framförallt att implementera policy för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling för utbildning.
Mer om kvalitetsutskottet (Medarbetarportalen)
Lärarutbildningens samverkansråd är ett forum för strategiska diskussioner mellan akademin och skolväsendet.
Mer om lärarutbildningens samverkansråd (Medarbetarportalen)
Internationaliseringsrådet är bland annat rådgivande till rektor i frågor avseende internationalisering och på uppdrag av rektor bereder rådet internationaliseringsfrågor.
Mer om internationaliseringsrådet (Medarbetarportalen)
Rådet för prövning av avvikelser från god forskningssed ger stöd till rektor i frågor som rör avvikelser från god forskningssed och i att ta ställning till vilka anmälningar om misstänkt oredlighet som bör överlämnas till den nationella Nämnden för prövning av oredlighet i forskning.
Rådet för prövning av avvikelser från god forskningssed (Medarbetarportalen)
Djurskyddsorganet
Enligt Djurskyddslagen ska det finnas ett djurskyddsorgan (DO) vid en verksamhet som har tillstånd att arbeta med försöksdjur. Vid Göteborgs universitet finns ett gemensamt DO som arbetar universitetsövergripande.
Djurskyddsorganet (Medarbetarportalen)
International Advisory Board (IAB) är ett råd av sakkunniga som inrättats till stöd för universitetets strategiska överväganden och prioriteringar gällande forskning.
International Advisory Board
Gemensamma förvaltningen
Den gemensamma förvaltningen står för samordning, normering, effektivisering, expertis och planering. Organisationen ska stödja kärnverksamheten och erbjuda institutionerna service och stöd i utförandet av de administrativa uppgifterna. Gemensamma förvaltningen har också ett ansvar för att säkerställa universitetets myndighetsfunktion.
Gemensamma förvaltningen är organiserad i följande enheter:
- Ekonomienheten
- GU Fastighet och hållbar utveckling
- Forsknings- och innovationskontoret
- International Centre
- IT-enheten
- Kommunikationsenheten
- Personalenheten
- Serviceenheten
- Universitetsledningens stab
- Utbildningsenheten
Universitetsbiblioteket
Universitetsbiblioteket stödjer forskning och utbildning vid Göteborgs universitet genom att erbjuda informationsresurser och samlingar, publicerings- och digitaliseringstjänster samt stöd i att söka, värdera och hantera information.
Nationella enheter
Göteborgs universitet är värduniversitet för flera enheter med nationellt ansvar. En beskrivning av varje nationell enhet och länkar för mer information finner du nedan.
Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV är Chalmers och Göteborgs universitets gemensamma organisation för att främja forskning, utbildning och samverkan inom miljö och hållbar utveckling.
Läs mer om Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV
Havsmiljöinstitutet har i uppdrag att bedriva forskning inom havsmiljöområdet och att samarbeta vid utformning av utbildning inom området.
Läs mer om Havsmiljöinstitutet
Nationella sekretariatet för genusforskning är ett nordiskt kunskapsnav för hållbara villkor i utbildning, forskning och arbetsliv. Sekretariatet möter globala samhällsutmaningar med forskningsdriven kunskap om genus, makt och hållbarhet.
Läs mer om Nationella sekretariatet för genusforskning
Nationellt centrum för matematikutbildning stödjer utvecklingen av matematikutbildning i förskolan, i det obligatoriska och frivilliga skolväsendet.
Läs mer om Nationellt centrum för matematikutbildning
Nordicom är ett centrum för nordisk medieforskning vid Göteborgs universitet. Organisationens syfte är att utveckla och sprida vetenskapsbaserad kunskap om mediernas funktion i Sverige och Norden samt att bidra till att stärka den nordiska medieforskningen och samarbetet mellan nordiska medieforskare
Svensk Nationell Datatjänst, SND är en nationell forskningsinfrastruktur och ett konsortium bestående av nio lärosäten. Göteborgs universitet är värduniversitet för SND och leder konsortiet. SND:s huvuduppgift är att ge det svenska forskarsamhället ett samordnat system för att beskriva, deponera, dela och hitta forskningsdata, både nationellt och internationellt.
Läs mer om Svensk Nationell Datatjänst
Segerstedtinstitutet, SI är ett nationellt resurscentrum som ska sprida kunskaper om hur, när och varför ideologiskt motiverade våldsutövande miljöer uppstår. Institutet ska verka för systematiskt arbete för att förhindra och motverka uppkomsten och reproduktionen av dessa miljöer.
Läs mer om Segerstedtinstitutet
Wallenberg center för translationell medicin, WCMTM är en satsning för att stärka life science i Västsverige. I samverkan med Västra Götalandsregionen och Astra Zeneca är målet att bygga upp ett akademiskt centrum för molekylär och translationell medicinsk forskning av världsklass.
GU Ventures
Sedan 1995 har GU Ventures stöttat projekt och företag sprungna ur Göteborgs universitet. Bolaget är helägt av svenska staten och förvaltas sedan 1998 av Göteborgs universitet.
Syftet är att skapa framgångsrika företag för att generera god kunskap- och kapitalåterföring till Göteborgs universitet. Vidare är syftet att öka tillväxten i regionen och bidra till nyttiggörande av forskningsresultat för ett bättre liv och samhälle med nya produkter och tjänster.
Läs mer på GU Ventures webbsida
Fakulteter
Universitetet delar in utbildning och forskning i större områden bestående av närbesläktade ämnen som benämns fakulteter. Göteborgs universitet består av åtta fakulteter. Fakulteterna är indelade i institutioner.
Varje fakultet leds av en dekan, som är ordförande i fakultetsstyrelsen.
Här listas fakulteterna vid Göteborgs universitet. Kontaktuppgifter till fakulteterna hittar du på sidan: Kontakt
Webbsida: Handelshögskolan
Dekanus: Per Cramér
Prodekanus: Marie Stenseke
Webbsida: Humanistiska fakulteten
Dekanus: Åsa Arping
Prodekanus: Fredrik Engström
Webbsida: IT-fakulteten
Dekanus: Dick Stenmark
Prodekanus: Miroslaw Staron
Webbsida: Konstnärliga fakulteten
Tf dekan: Henric Benesch
Tf prodekan: Maria Bania
Webbsida: Naturvetenskapliga fakulteten
Dekanus: Göran Hilmersson
Prodekanus: Ingela Dahllöf
Webbsida: Sahlgrenska akademin
Dekanus: Agneta Holmäng
Tf prodekanus: Henrik Hagberg
Webbsida: Samhällsvetenskapliga fakulteten
Dekanus: Malin Broberg
Prodekanus: Kristian Daneback
Webbsida: Utbildningsvetenskapliga fakulteten
Dekan: Åke Ingerman
Prodekan med ansvar för forskning: Gun-Britt Wärvik
Institutioner
Göteborgs universitets fakulteter är indelade i institutioner. Universitetet har sammanlagt 38 institutioner.
Här listas alla institutioner i bokstavsordning, utifrån ämnesområde.
Centrumbildningar
En centrumbildning fungerar som en mötesplats för studenter, forskare, men också näringsliv och offentlig sektor. Centrumbildningarna är tvärvetenskapliga och flera ämnen, fakultetsområden och lärosäten kan ingå i en centrumbildning. Centrumbildningarna ska lyfta fram områden som ligger i skärningspunkten mellan traditionella discipliner. Vid Göteborgs universitet finns ett trettiotal centrumbildningar.
Här följer en lista över alla centrumbildningar vid Göteborgs universitet.
Ekonomi, politik och samhällsutveckling
- Business IT Lab, Bitlab
- Centre for Business in Society, CBiS
- Centre for Intellectual Property, CIP
- Centre for Retailing, CFR
- Centrum för digital innovation
- Centrum för Europaforskning, CERGU
- Centrum för finans, CFF
- Centrum för kritiska kulturarvsstudier, CCHS
- Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende, CERA
- Centrum för forskning om arbete och sysselsättning, WE
- Centrum för global HRM
- Centrum för Global Migration, CGM
- Centrum för kunskapsintensiva innovationsekosystem, U-GOT KIES
- Centrum för skolsamverkan
- Centrum för studier av kollektivt handlande, CeCAR
- Centrum för turism, CFT
- Centrum för urban trygghet och samhällssäkerhet, URBSEC
- Centrum för åldrande och hälsa, AgeCap
- Gothenburg Centre of Globalization and Development
- Institutet för innovation och samhällsförändring
- Mistra Urban Futures
Hälsa, medicin, matematik och natur
- Centrum för antibiotikaresistensforskning, CARe
- Centrum för biomaterialforskning, BRC
- Centrum för etik, juridik och mental hälsa, CELAM
- Centrum för framtidens kemiska riskanalyser och styrning, FRAM
- Centrum för grundläggande vetenskaper
- Centrum för hav och samhälle
- Centrum för hälsa och prestationsutveckling, CHP
- Centrum för perinatal medicin & hälsa, PROMISE
- Centrum för personcentrerad vård, GPCC
- Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier, GGBC
- Göteborgs luft- och klimatnätverk, GAC
- Krefting Research Centre
- Linnécentrum för marin evolutionsbiologi, CeMEB
- Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, SWEMARC
- Marina infrastrukturen
- Sahlgrenska Centrum för Cancerforskning
- Stroke centrum väst
Kultur, kommunikation och pedagogik
Vid Göteborgs universitet finns även flera samverkans- och nätverksgrupper organiserade för att bedriva högkvalitativ och ofta tvärvetenskaplig forskning och samverkan.
Mångvetenskapligt samverkansorgan
Ekonomi, politik och samhällsutveckling
- Centrum för regional analys, CRA
- Gothenburg Research Institute, GRI
- Reväst
- The Quality of Government Institute
Kultur, kommunikation, individ och pedagogik
- Museion
- Pedagogisk utveckling och interaktivt lärande, PIL
- Teknik- och vetenskapsstudier, STS
Hälsa, medicin, miljö och natur
- Agenda 2030 i Väst
- BIOMATCELL
- Centre for Bone and Arthritis Research
- Centrum för pediatrisk tillväxtforskning
- Mucosal Immunity and Vaccines, MIVAC
- Sahlgrenska Center for Pediatric Ophthalmology Research, ROP
Forskarskolor
- Biovetenskapliga forskarskolan
- Forskarskolan i Biomaterial och Regenerativ Medicin, vid Sahlgrenska akademin, BIOSUM
- Forskarskolan i genomik och bioinformatik
- Forskarskolan i miljö och hälsa
- Forskarskolan i tillämpad informationsteknologi
- Forskarskolan vid Konstnärliga fakulteten
- LinCS forskarskola, LinCS-DSES
- Nationell forskarskola i idrottsvetenskap
Entreprenörskolor