Bild
Scenen med alla deltagare vid doktorspromotionen 2023
Doktorspromotionen 2023 i Kongresshallen, Svenska mässan.
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Inför din doktorspromotion

Du som har disputerat blir inbjuden till den doktorspromotion som gäller dig. Du ska ha registrerat din examen i Ladok senast 30 juni aktuellt år. Den 25 oktober 2024 sker doktorspromotion för dig som disputerade mellan 1 juli 2023 och 30 juni 2024. Informationen här gäller endast nya doktorer som promoveras. Inte pristagare eller hedersdoktorer.


Årets hedersdoktorer bjuds in separat. De bjuds in av sina värdar.

Inbjudan och anmälan

Inbjudan till doktorspromotionen skickas ut via e-post under juli månad till dig som under perioden 1 juli 2023–30 juni 2024 har avlagt doktorsexamen vid Göteborgs universitet och tagit ut din examen.

Vänligen se till att du har registrerat en aktiv e-postadress i Ladok. Om du har lämnat Göteborgs universitet har du antagligen inte kvar någon gu.se-adress. Kontakta hogtider@gu.se med den adress du vill ha din inbjudan till.

I inbjudan får du en webbadress direkt till anmälningssystemet, där det också finns mycket detaljerad information. Spara den länken för att gå tillbaka och läsa. Du anmäler dig under kategorin "Ny doktor", senast den 28 augusti 2024.

Har du förhinder den 25 oktober 2024 och vill bli promoverad i din frånvaro anmäl detta via den länk du fick i din inbjudan. Det är viktigt att vi får en adress dit vi kan skicka ditt diplom efter att promotionen har ägt rum. Du kommer att behöva hämta ut diplomet där du hämtar paket. Vill du komma och hämta det i efterhand i huvudbyggnaden i Vasaparken går det också bra.

För dig som vill delta, eller bli promoverad i din frånvaro, blir svaren på anmälningsfrågorna bland annat ett underlag till de trycksaker som produceras i samband med högtiden.

I anmälningssystemet registrerar du också de gäster du eventuellt vill ha med dig och om du kommer att delta vid banketten efter ceremonin.

Universitetet bjuder dig och en gäst på banketten utan kostnad. Utöver det får du mot betalning ta med ytterligare fyra gäster på banketten. Kostnaden för extra gäster är 1 200 kr per vuxen och 600 kr/barn mellan 13 och 17 år.
Observera: på grund av Göteborgs Stads miljöförvaltnings regler om ljudnivåer vid publika evenemang är det inte är tillåtet för barn under 13 år att delta vid banketten, utan endast under ceremonin.

Betalning sker till Bankgiro nr 5199-8318. Vänligen uppge "DP2024 ansvarsställe 9422", namn och antal gäster. Sista betalningsdatum för 2024 är 20 september.

Din anmälan för deltagande vid promotionen är bindande efter den 28 augusti 2024. När du har anmält dig får du ett bekräftelsemejl. Läs gärna igenom det och se så allt stämmer. Om du är ny doktor och har anmält dig och din fria gäst, och har fått förhinder men inte avbokat dig, fakturerar vi en avgift på 500 kronor per person. Detta gäller även GU-personal som är anmälda till banketten.

Repetition

Doktorspromotionen är vår största ceremoni och kräver en del förberedelser. För att allt ska fungera så smidigt som möjligt bjuds du in till två repetitioner. Båda tillfällena är obligatoriska. Första tillfället är den 24 oktober klockan 16.00 i aulan, huvudbyggnaden, Vasaparken. Repetitionen är klar cirka 17.15.

Det andra tillfället är den 25 oktober mellan klockan 10.00 och 11.00 i Kongresshallen, Svenska Mässan, Mässans gata 8.

Ceremonin

Promotionen äger rum i Kongresshallen på Svenska Mässan, Mässans Gata 8 i Göteborg.

Titta gärna på denna instruktionsfilm för att förstå mer vad som händer under ceremonin.

Samling sker klockan 14.15 i Kongresshallens foajé för att förbereda en akademisk procession. I processionen går, förutom ni som promoveras, rektor, universitetsledning, dekaner, promotorer, hedersdoktorer samt hedersgäster. Era gäster med doktorsexamen är också välkomna att gå i processionen. Gästerna och hedersdoktorernas värdar som gått i processionen går inte upp på scenen, utan viker av och sätter sig bland publiken.

Dörrarna till Kongresshallen öppnas 14.30. Gästerna i publiken förväntas ha intagit sina platser senast klockan 14.50. Själva ceremonin startar klockan 15.00 och förväntas pågå i två och en halv timme. Efter ceremonin är det ett stort mingel som varar i cirka en och en halv timme, med dryck och lättare tilltugg. Till ceremonin kan du ta med dig fem gäster kostnadsfritt. Du måste anmäla även dem så att de får en inträdesbiljett.

Bankett

Kvällen fortsätter med promotionsmiddag i bankettsalen på Svenska Mässan. Banketten börjar klockan 19.30 och Göteborgs universitet bjuder sina nya doktorer med en gäst var. Du kan givetvis ta med dig fler gäster, ytterligare fyra stycken. För dessa gäster kostar banketten 1 000 kronor per kuvert och för medföljande barn, mellan 13 och 17 år, 700 kronor.

Du och dina anmälda gäster blir bordsplacerade tillsammans, övriga sällskap vid bordet är som regel från din fakultet. Har du andra önskemål gällande bordsplaceringen så går det bra att ange dem i kommentarsfältet i anmälningssystemet eller mejla så försöker vi tillgodose dem.

Din handledare får ingen särskild inbjudan från oss. Om du vill att handledaren ska vara med och fira så bör du kontakta hen och anmäla som din gäst.

Klädsel

För nya doktorer och övriga medverkande i ceremonin på scenen:
Högtidsdräkt gäller: svart frack med vit fluga och vit väst, folkdräkt, lång klänning eller utländsk akademisk högtidsdräkt.

Färgval och mönster på klänning är fritt, men det ska vara riktigt festfin golvlång klänning. Det går bra med tvådelat.

Om du ska promoveras respektive installeras: När du väljer klänning, tänk på att du kommer att stå i strålkastarljus på en scen och dessutom blir filmad och syns på storbild. Du bör känna att din klädsel är både bekväm och värdig i sammanhanget.

För gäster som enbart deltar vid ceremonin som publik, samt vid minglet:
Mörk kostym rekommenderas. Det innebär en mörkblå, mörkgrå eller svart kostym med vit skjorta, slips eller fluga och svarta skor.

För kvinnor innebär klädkoden ”mörk kostym” klänning, kjol eller byxdress som bör sluta under knät och inte vara för urringad. Ett par finare byxor och en fin topp fungerar också. Färg och val av skor spelar mindre roll.

Gäster som även deltar vid banketten:
Högtidsdräkt rekommenderas. Läs mer här om vad det innebär.

Vanlig fråga:
Är det möjligt att bara ha svart kostym och fin klänning till banketten?

Klädrekommendationen Högtidsdräkt till banketten står fast. Ett fåtal gäster väljer att frångå rekommendationen och komma i Mörk kostym istället och de är lika välkomna, men de bör vara medvetna om att de med stor sannolikhet blir ensamma vid sina respektive bord om 18 personer om att inte bära högtidsdräkt.

Boende

Det finns ett antal rum som det går att boka till nedsatt kostnad på Hotel Gothia Towers under dagarna kring promotionen i oktober 2024. I anmälningsformuläret du som är inbjuden har fått, finns en särskild flik högst upp där det står hotell. Där kan du ta del av vårt specialpris och där finns all information när det gäller hotellet.

Hotel Gothia Towers ligger i samma byggnad som Svenska Mässan och du kan gå till Kongresshallen inomhus.

Antalet rabatterade rum är begränsat och vår kvot minskar ju närmare promotionen vi kommer, så boka gärna i tid. I den mån det finns rum kvar gäller erbjudandet fram till den 6 oktober.

Vid bokningstillfället krävs namn, telefonnummer och kreditkort som garanti för att bokningen ska vara fullständig och giltig. När du bokar via länken kommer du att behöva garantera bokningen mot ett betalkort, betalningen sker sedan på plats.

Kontakt

Om det finns något du undrar, kontakta oss via epost: hogtider@gu.se

Sammanfattning viktiga datum för 2024

21 juni 2024 – sista dagen för att beställa hatt

första veckan i juli – inbjudan skickas ut och anmälan för nya doktorer till Doktorspromotionen 2024 öppnar.

28 augusti – sista dagen att anmäla deltagande till Doktorspromotionen 2024 den 25 oktober. Anmälan av bankettgäster kan justeras fram till 20 september.

20 september – sista betalningsdag för extra bankettgäster.

24 oktober – repetitionsmöte i aulan, huvudbyggnaden i Vasaparken klockan 16.00

25 oktober – Repetition på Svenska Mässan klockan 10.00-11.00, Doktorspromotion klockan 15.00.

Beställa hatt, lagerkrans och ring

Det finns några så kallade insignier som används i samband med en doktorspromotion som tecken på att personen förärats doktorsgraden. De föremål som räknas som insignier är doktorshatt, lagerkrans, doktorsring och diplom. Vid Göteborgs universitet får alla doktorer ett individuellt diplom, undertecknat av fakultetens promotor. Diplomet är ett minne från högtiden.

Den som vill får själv införskaffa de övriga insignierna.

För dig som vill beställa hatt, lagerkrans eller ring, tänk på att dessa insignier måttbeställs så att du är ute i god tid med din beställning. Endast filosofie doktorer bär lagerkrans i dessa sammanhang, men alla med doktorstitel kan införskaffa hatt och bära den efter sin promovering.

Du bestämmer själv om du vill köpa hatt, lagerkrans och ring och bekostar det själv. Det är väldigt olika hur många som väljer att köpa en hatt att ha under ceremonin. Du är inte ensam om att inte ha en hatt, om du väljer bort den.

Förslag på inköpsställen och sista beställningsdag finner du nedan. Märk väl att tillverkningen av doktorshattar är ett tidskrävande hantverk, och endast en leverantör finns, så ska du beställa hatt måste du göra det i mycket god tid, senast den 21 juni 2024. Kontakta själv Hattmakarna så tidigt du kan.

För mer detaljerad information se följande webbplats: www.hattmakarna.se/larosaten/goteborgs-universitet/

Diplomet

Diplomet är inte längre det officiella examensbeviset men används fortfarande som ett minne från högtiden. Diplomen är personliga och delas ut till promovender, heders- och jubeldoktorer och har olika utförande beroende på mottagare.

Doktorsringen

Doktorsringen bärs på vänster hand och är av guld. Den symboliserar äktenskapet med vetenskapen. Utsmyckningen är specifik för olika universitet och fakulteter men lager och ek är vanliga inslag. Ek symboliserar styrka och beständighet.

De filosofiska fakulteterna har lagerblad i tre rader, medicinarna har en orm som slingrar sig runt lagerblad och odontologerna har dessutom en tång i vitguld på ringen. Juristerna har lagerblad och eklöv på sina ringar.

I ringen graveras namn och datum. Vanligast är att datum då fordringarna för doktorsexamen uppfylldes graveras in, men det är valfritt.

Hatten

Hatten symboliserar frihet och makt. Slavarna i Rom fick inte bära hatt, bara de fria männen. Förr kunde den vara i färg, nu är den alltid svart och veckad med ett guldspänne som visar de olika fakulteternas symboler.
Eftersom doktorshatten har en hård stomme anpassar den sig inte efter huvudet utan måste passa exakt. Hatten består av en schellackstomme runt vilken svart ritstyg veckas. Hatten fodras sedan, hattrem sätts på samt märke och rosett. Alla doktorshattar tillverkas för hand och är ett traditionellt handarbete.

Lagerkransen

Lagern användes av romarna vid triumftåg och delades ut som segertecken vid de olympiska spelen. Den var belöning även vid de tidiga universiteten.

Lagern har även varit ett signum för skalder, och signalerar också beständighet och odödlighet. Den antogs besitta medicinska läkekrafter och ha en förmåga att rena även själslig vånda.

Runt förra sekelskiftet fick kvinnliga akademiker välja mellan myrten och lager. Myrten användes i brudkronan som kvinnor fick avstå från om de valde en akademisk karriär. Att bära lagerkrans vid promotionstillfället gör endast de som är filosofie doktorer, det ingår i ceremonin. Därefter är det fritt för filosofie doktor att antingen bära lagerkrans eller hatt vid högtidliga tillfällen.

Frackkrage

Frackkragar är inte akademiska insignier men tillhör den akademiska högtidsdräkten som ofta bärs i samband med högtiderna.

Förslag på inköpsställen

Ringar

Hovjuvelerare Martin Johansson AB
Kungsportsavenyn 27
400 14 Göteborg
Telefon: 031-160050
Webb: www.avenyn27.se

Ringarna tillverkas på beställning och bör beställas senast en månad innan doktorspromotionen.

Doktorshatt

Franzéns Hattmakeri
Västra Skansgatan 1B
413 02 Göteborg
Epost: info@hattmakarna.se
Webb: www.hattmakarna.se

Hattarna tillverkas på beställning: sista beställningsdag 21 juni 2024
Gå in på följande länk: Hattmakarna: Göteborgs universitet

Lagerkrans

BlomsterAktören
Epost: viveka@blomsteraktoren.se
Mobil: 0708-117964
Webb: www.blomsteraktoren.se

Lagerkransarna tillverkas på beställning, kontakta Blomsteraktören för sista beställningsdag.

Brodyr av frackkrage

Karp Couture
Fredsgatan 2
222 20 Lund
Telefon: 046-133537
Webb: annikakarp.se

Läs gärna GU-journalens artikel om detta hantverk