Hoppa till huvudinnehåll
Bild
En student lyssnar på något i hörlurar, samtidigt som hen studerar
Foto: Natalie Greppi
Länkstig

Studera med funktionsnedsättning

Här har vi samlat information för dig som har en funktionsnedsättning och funderar på att studera hos oss. Vilket stöd finns på universitetet? Hur fungerar ansökan om förtur med särskilda skäl och hur är det att studera?

Vad räknas som en funktionsnedsättning?

Med funktionsnedsättning menas varaktiga fysiska eller psykiska begränsningar av en persons funktionsförmåga. Det kan bero på en skada eller en sjukdom som fanns vid födseln, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå. Exempel på en funktionsnedsättning kan vara adhd, diabetes, dyslexi, hörselnedsättning och psykisk ohälsa.

Göteborgs universitet gör inga utredningar av sjukdomar eller funktionsnedsättning.

Hur är det att studera på universitetet?

Vid universitetet behöver du ta eget ansvar för dina studier. Exempelvis behöver du strukturera dina studier på egen hand och komma ihåg när du har inlämningsuppgifter. Du som har en funktionsnedsättning kan få stöd under studierna. Redan när du har kommit in på din utbildning ska du ansöka om pedagogiskt stöd i tjänsten Nais. På så sätt får du stöd tidigt i dina studier. Du kan få olika typer av stöd beroende på vad du har behov av.

Pedagogiskt stöd

Ansöka om pedagogiskt stöd

Redan när du har kommit in på din utbildning ska du ansöka om pedagogiskt stöd i tjänsten Nais.

Våra studievägledare kan hjälpa dig när du väljer utbildning

Vill du veta mer om den utbildning du vill studera kan du kontakta någon av våra studievägledare. En studievägledare kan ge dig information om hur utbildningen är utformad och hur olika moment kan anpassas till de behov du har. Du kan exempelvis få reda på vilka olika arbetssätt som kan komma under utbildningen.

Studievägledaren kan också ge svar på

  • om du kan läsa din utbildning i en lägre takt
  • tillgänglighet i lokaler
  • om du kan studera på en annan plats än Göteborg
  • om utbildningen sker under dagen, kvällen eller helgen.

Studievägledning

Anpassat högskoleprov

Ett resultat på högskoleprovet kan förbättra dina chanser att komma in på den utbildning du vill studera. Det finns anpassade högskoleprov för dig som har dyslexi eller en synnedsättning. Mer information om hur du går tillväga hittar du på sidan Högskoleprovet.

Ansöka om förtur med hänsyn till särskilda skäl

Om din funktionsnedsättning har inneburit att du inte har samma förutsättningar att konkurrera om en plats på en utbildning som andra sökande har, kan du ansöka om förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl. Det innebär att du kan antas med ett lägre meritvärde, om du är behörig till utbildningen du söker.

För att ansöka om förtur med hänsyn till särskilda skäl ska du

  • anmäla dig till utbildningen som vanligt på antagning.se
  • skicka in en ansökan direkt till Göteborgs universitet.

Ansökan skickas till sektionen för antagning. På sidan Från anmälan till antagning hittar du vad som ska ingå i ansökan och till vilken adress den ska skickas.

Studielån och bidrag från CSN

Ibland får vi frågor från studenter med funktionsnedsättning om hur det fungerar med studielån och bidrag från CSN. Frågor vi får är:

  • Kan jag få fullt studiemedel trots att jag inte studerar på heltid?
  • Jag har inte tagit alla högskolepoäng på grund av min funktionsnedsättning. Kan jag få studiemedel ändå?

Kontakta CSN direkt om du undrar samma sak. Vi på Göteborgs universitet kan inte svara på dessa frågor.

Funktionsnedsättning på csn.se