Bild
Bust of Alfred Nobel
The Nobel Prize is the legacy of Alfred Nobel and is widely considered the world’s most prestigious award.
Foto: Nobel Media AB 2015. Photo: Pi Frisk
Länkstig

Rankning och erkännanden

Denna sida ger information om Göteborgs universitets placering i internationella rankningslistor och viktiga erkännanden inom forskning och utbildning. Vi är särskilt stolta över Arvid Carlsson, Nobelpristagaren i medicin år 2000, för hans banbrytande forskning om hjärnans signalsubstanser.

Göteborgs universitet rankas högt i många prestigefyllda rankningslistor och är, inom vissa områden, bland de bästa universiteten i världen. Dock är det svårt att mäta kvaliteten på ett universitet, och metoderna kritiseras ofta.

Vi rekommenderar alltid internationella studenter, forskare och anställda att göra noggrann forskning och inte bara titta på rankningspositioner när de beslutar vilka universitet de ska söka till.

Världsuniversitetsrankningar

Här är vår position i de mest välkända internationella rankningslistorna.

Vad mäter en ranking?

Det beror på rankingen. De flesta rankningslistor mäter publikationer och certifieringar, liksom faktorer som antalet Nobelpris som erhållits.

Vissa ligatabeller försöker mäta universitetets rykte inom forskarsamhället, men svarsfrekvensen är oftast så låg att det inte är giltigt.

De flesta rankningar mäter inte faktorer som studie- och arbetsmiljö, undervisningsmetoder och studentnöjdhet.

Navigate to video: Are University rankings reliable?
Video (13:27)
Are University rankings reliable?

Ämnesrankingar

Även om ämnesrankningar har samma brister som övergripande rankningar kan det vara användbart att se hur universitetet mäts inom ditt intresseområde. Observera att inte alla områden täcks av ämnesrankningar.

Forskare tittat på vattenprov i en hamn.
Foto: Johan Wingborg
Två personer tittar på konst.
Foto: Nathalie Greppi

Ackrediteringar - kvalitetssäkring av vår verksamhet

Handelshögskolan vid Göteborgs universitet är ackrediterad av EQUIS, AACSB och AMBA och är därmed en av drygt 100 handelshögskolor i världen som är, vad man kallar, ”Triple Crown-ackrediterad”. 

Läs mer om ackreditering på Handelshögskolans webbplats