Bild
Foto: Beatrice Törnros/Göteborg & Co
Länkstig

Våra campus och studiemiljöer

Vi erbjuder en unik möjlighet för studenter – hela Göteborg är ditt campus. Var i staden du tillbringar mest av din tid beror på vilka kurser du läser. Här är en introduktion till våra campus, byggnader och studiemiljöer.

Göteborgs universitet är ett cityuniversitet. Det innebär att universitetet finns på många olika platser och områden i centrala Göteborg. Om du bor här kan du promenera, cykla eller åka kollektivt till dina föreläsningar. Om du bor utanför Göteborg behöver du pendla en sträcka. Som student har du möjlighet att utnyttja nästan samtliga av universitetets lokaler för studier.

App: Hitta på campus

I appen Hitta på campus finns adresser och information om universitetets olika campus, restauranger och parkeringar. Du kan också söka efter Servicecenter, datorsalar och skrivare.

Hitta på campus-appen är utvecklad av Chalmers och är del i utvärderingen av Göteborgs universitets framtida digitala tjänster. Appen kommer att utvärderas under 2023.

Appen i Appstore

Appen i Google Play

Campus – vad är det?

Ett campus är ett större område där delar av universitetet finns samlat. Göteborgs universitet har fyra campus.

Haga

Navigate to video: Universitetet i Haga
Video (0:31)
Universitetet i Haga

Campus Haga

I dessa gamla kvarter huserar bland andra blivande socionomer, statsvetare, personalvetare och kriminologer. På andra sidan Sprängkullsgatan ligger samhällsvetenskapliga biblioteket som har fina läsesalar och en stor samling av svenska och utländska dagstidningar. När du sedan vill ta en paus från studierna ligger Haga Nygata nära med sina många mysiga kaféer.

Handelshögskolan

Handelshögskolan ligger i ena änden av Vasagatan närmast Haga. På Handelshögskolan studerar blivande ekonomer och jurister. Här finns dessutom ekonomiska biblioteket, som är flera våningar högt och har många studieplatser.

Johanneberg

Navigate to video: Universitetet i Johanneberg
Video (0:30)
Universitetet i Johanneberg

Campus Johanneberg

Fem minuters gångväg från Götaplatsen ligger Campus Johanneberg. Här bedriver Göteborgs universitet både utbildning och forskning. Vi har studenter som studerar matematik, fysik och datavetenskap. Alla dessa områden har ett nära samarbete med Chalmers tekniska högskola.

 

Eklandagatan 86

På Eklandagatan 86 finns Högskolan för scen och musik (HSM) under tiden som byggnaden Konstnärliga byggs i universitetsområdet Näckrosen som ligger mittemellan Götaplatsen och Korsvägen.

Lindholmen

Navigate to video: Universitetet på Lindholmen
Video (0:30)
Universitetet på Lindholmen

Campus Lindholmen ligger på Hisingen. Med sin rika varvshistoria växer nu området snabbt med nya bostäder, kontor och restauranger. Hit kan du enkelt ta dig med båt från Stenpiren, som ligger mellan Järntorget och Lilla Bommen. Bussar som går från city tar dig också över, ända fram till campusområdet. 

På Lindholmen finns IT-fakulteten som består av institutionerna tillämpad informationsteknologi och data- och informationsteknik. Data- och informationsteknik är en institution som Göteborgs universitet har tillsammans med Chalmers tekniska högskola.

Linné

Navigate to video: Universitetet i Linné
Video (0:31)
Universitetet i Linné

Campus Linné finns institutionerna för globala studier, journalistik, medier och kommunikation (JMG) samt psykologiska institutionen. Som namnet skvallrar om ligger det inte långt från Linnéplatsen.

Annedalsseminariet

I den här byggnaden från år 1876 huserar huvudsakligen Institutionen för globala studier. Här studerar de som siktar på ett yrkesliv inom verksamheter som arbetar med globala utmaningar inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

Mediehuset (JMG)

Här fostras framtidens journalister och kommunikatörer. Institutionen för journalistik, medier och kommunikation är en av Nordens mest välrenommerade institutioner inom sitt område, med bredd och djup i både forskning och utbildning.

Psykologen

Varje år utbildas här upp till 1600 studenter på allt från grund- till forskarnivå, inklusive psykologprogrammet, psykoterapeutprogrammet och specialistutbildningar. Här finns även en psykoterapimottagning där studenter i slutet av sin programutbildning erbjuder olika typer av terapi under handledning.

Lorensberg och Vasastan

Navigate to video: Universitetet i Lorensberg och Vasastan
Video (0:31)
Universitetet i Lorensberg och Vasastan

Artisten

Perioden 2023-2025 är nuvarande byggnaden Artisten stängd under tiden som den nya byggnaden Konstnärliga byggs. Under byggtiden finns Högskolan för scen och musik i huvudsak på adressen Eklandagatan 86 i Johanneberg. Byggnaden Konstnärliga ska samla hela Konstnärliga fakulteten, det vill säga både Högskolan för scen och musik och HDK-Valand under samma tak.

Humanisten

Humanisten är hemvist bland annat för blivande idéhistoriker, litteraturvetare och lingvister. Humanisten ligger mittemellan Korsvägen och Götaplatsen i universitetsområdet Näckrosen. Här finns också humanistiska biblioteket, som bland annat omfattar KvinnSam – ett nationellt bibliotek för genusforskning.

HDK–Valand – Högskolan för konst och design

HDK–Valand är beläget i äldre byggnader nära Avenyn och Vasagatans korsning. Här finns framtida designer, smyckeskonstnärer och textilkonstnärer. Utbildningar ges i bland annat fotografi, fri konst och litterär gestaltning. Här finns också konstbiblioteket. 

Huvudbyggnaden i Vasaparken

Huvudbyggnaden i Vasaparken är universitetets hjärta mitt i centrala Göteborg. Här sitter bland annat rektor, prorektor och vicerektorer. Flera av universitetets arrangemang anordnas i byggnaden, bland annat diplomeringsceremonier.

Idrottshögskolan

På Skånegatan har studenterna fokus på idrott, hälsa och träning. Här finns också Centrum för hälsa och prestationsutveckling (CHP).

Skrivsalarna på Viktoriagatan

Universitets gemensamma skrivsalar finns på Viktoriagatan 30. Här finns en stor och liten skrivsal med sammanlagt 410 platser där många av våra studenter någon gång under sin studietid skriver en salstentamen.

Studenternas hus

På Götabergsgatan 17 finns Studenternas hus. Här finns bland annat universitetets studentkårer och studentombud, studentradion och campusbokhandeln.

Medicinareberget

Navigate to video: Universitetet på Medicinareberget
Video (0:24)
Universitetet på Medicinareberget

Medicinareberget

Medicinareberget är ett nav för livsvetenskap. De flesta av studenterna på Medicinareberget studerar vid någon av fakulteterna Sahlgrenska akademin och Naturvetenskapliga fakulteten. Här finns bland andra blivande biomedicinska analytiker, sjukgymnaster, tandläkare, sjuksköterskor och läkare. Men även studenter som läser biologi, molekylärbiologi, kemi, miljövetenskap, geovetenskaper, marina vetenskaper eller kulturvård rör sig på Medicinareberget, främst i den nya byggnaden Natrium. Här ligger också biomedicinska biblioteket och precis i anslutning till universitetets lokaler ligger Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Rosenlund

Navigate to video: Universitetet i Rosenlund
Video (0:30)
Universitetet i Rosenlund

Pedagogen

Pedagogen är beläget inom vallgraven, precis intill Grönsakstorget i centrala Göteborg. Hit går det flera buss- och spårvagnslinjer. Här samlas bland annat

  • alla som läser lärarutbildningar, från förskollärare till yrkeslärare
  • framtida skolledare, kostekonomer och hälsovetare.

I huvudbyggnaden (som faktiskt är gamla Sahlgrenska sjukhuset) finns också pedagogiska biblioteket.

Universitetet utanför Göteborg

Foto: Anna-Lena Lundqvist
Foto: Johan Wingborg

Mariestad

I Mariestad finns bygghantverksprogrammet och programmet för trädgårdens och landskapsvårdens hantverk. Båda programmen ges vid Institutionen för kulturvård.

Marina infrastrukturen

Vid den marina infrastrukturen bedrivs forskning och undervisning inom marina vetenskaper. Centret består av två forskningsstationer på västkusten, Kristineberg vid Gullmarsfjorden och Tjärnö vid Kosterfjorden. Förutom själva forskningsstationerna har centret också flera fartyg och mindre båtar – allt för att kunna studera den fascinerande havsmiljön på bästa sätt.

Campus Steneby

Vid Campus Steneby i Dals Långed bedrivs konstnärliga utbildningar på kandidat- och masternivå. Utbildningarna fokuserar huvudsakligen på materialområdena trä, metall och textil. 

Foto: Johan Wingborg

Bibliotek

Navigate to video: Kika in i våra bibliotek
Video (0:31)
Kika in i våra bibliotek

Göteborgs universitetsbibliotek består av åtta bibliotek. Alla ligger centralt och de flesta finns i anslutning till de stora campusområdena.

  • Biomedicinska biblioteket
  • Ekonomiska biblioteket
  • Hälsovetarbackens bibliotek
  • Humanistiska biblioteket
  • Konstbiblioteket
  • Pedagogiska biblioteket
  • Samhällsvetenskapliga biblioteket på Föreningsgatan 20
  • Samhällsvetenskapliga biblioteket på Vasagatan 2 – där det för tillfället inte går att låna böcker på grund av arbeten från Västlänken. Däremot går det bra att sitta och plugga, med reservation för att Västlänksarbetet som pågår i området kan uppfattas som störande.