Bild
Tjärnö marina laboratorium set från havet.
Tjärnö marina laboratorium ligger utanför Strömstad på den svenska västkusten.
Foto: Anna-Lena Lundqvist
Länkstig

Studiemiljö på forskningsstationerna Tjärnö och Kristineberg

På Bohuskusten ligger de marina forskningsstationerna Tjärnö marina laboratorium och Kristineberg Center, som är två av Europas modernaste marina stationer. Lektionerna på Tjärnö och Kristineberg består av många fältmoment på större fartyg, i mindre båtar eller iklädd vadarbyxor på grunda bottnar. Under en kurs bor studenten vanligtvis i tvåbäddsrum och äter frukost, lunch och middag i mässen.

Tjärnö marina laboratorium

Bild
Foto: Anna-Lena Lundqvist

Tjärnö marina laboratorium ligger utanför Strömstad vid Sveriges artrikaste havsområde i norra Bohuslän.

På stationen finns laboratorier, fältutrustning, samt utrustning för att utföra vetenskapsdykning, eller snorkling / fridykning inom studierna. Här finns också forskningsfartyget R/V Nereus och fartyget Doris, samt fjärrstyrda undervattensfarkoster.

Forskning och undervisning på Tjärnö

Tjärnö marina laboratorium har åretruntbaserade forskare och lärare, och här sker universitetsutbildning på grundutbildnings-, masters- och forskarutbildningsnivå. Dessutom ges kurser till flera europeiska länder på stationen och gästforskare berikar genom att tillföra ny kunskap, nya metoder och idéer. Forskningen är framför inriktad på evolution, vattenbruk, liksom naturskydd och marin förvaltning.

Mer information

Läs mer om Tjärnö marina laboratorium på Tjärnös webbplats.

Kristineberg Center

Bild
Foto: Anna-Lena Lundqvist

Kristineberg Center för marin forskning och innovation ligger i Fiskebäckskil i mellersta Bohuslän. Stationen har åretruntbaserade forskare och lärare. På stationen finns laboratorier, fältutrustning, samt utrustning för att utföra vetenskapsdykning eller snorkling / fridykning inom studierna. Här finns också forskningsfartygen R/V Oscar von Sydow och forskningsfartyget R/V Alice.

Forskning och undervisning på Kristineberg

På Kristineberg ges kurser på grundutbildnings-, masters- och forskarutbildningsnivå. Dessutom ges kurser till flera europeiska länder på stationen och gästforskare berikar genom att tillföra ny kunskap, nya metoder och idéer. Forskningen vid Kristineberg är framför allt inriktad på havsförsurning, mikroplaster och innovation.

Mer information

Läs mer om Kristineberg Center på Kristinebergs webbplats.

Studentliv på stationerna

Bild
Foto: Anna-Lena Lundqvist

Under en kurs på Tjärnö eller Kristineberg bor studenten vanligtvis i tvåbäddsrum och äter frukost, lunch och middag i mässen. Specialmat för t ex vegetarianer och allergiker anmäls innan kursen startar. Studerande på tillämpnings-, examens- och masterskurs kan förvara och laga mat i köket i förläggningarna.

Lektionerna består av många fältmoment – på större fartyg eller i mindre båtar eller iklädd vadarbyxor på grunda bottnar. Snorkling förekommer också. Insamlade alger och djur studeras vidare inomhus på labb, där det finns system för genomströmmande havsvatten.

Fritidsaktiviteter

På fritiden finns många möjligheter till utomhusaktiviteter i närheten: fina stränder och badplatser liksom möjligheter till klättring och vandring. På både Tjärnö och Kristineberg finns samlingsrum i förläggningar, bastu, möjligheter till tvätt och torkning. På Tjärnö finns ett enklare gym.

Från Kristineberg är det 1,5 km till närmaste butik. Från Tjärnö 8 km under sommarhalvåret, på vintern 13 km. Under sommarsemesterperioden finns mindre kiosker på knappt 1 km från Tjärnö.

Virtuella rundturer

Upptäck vår studiemiljö på Tjärnö och Kristineberg genom virtuella rundturer.

Läs mer om övrig studiemiljö på Marina vetenskaper

Utöver Tjärnö och Kristineberg sker undervisning i Botanhuset i Göteborg och på forskningsfartyget Skagerak.