Bild
Rektor Eva Wiberg installerar ny professor vid professorsinstallationen 2023
Dåvarande rektor Eva Wiberg installerar ny professor vid Professorsinstallationen 2023.
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Professorsinstallation

Den årliga professorsinstallationen är en högtid där Göteborgs universitet installerar och välkomnar alla nya professorer som tillsatts under föregående år. De som önskar kan då välja att delta i denna högtidliga ceremoni. Ceremonin äger rum i Konserthuset på Götaplatsen i Göteborg och följs av ett mingel i samma hus.

Vid högtiden installeras endast de som blivit tillsvidareanställda som professorer eller förordnats som konstnärliga professorer under föregående år. Adjungerade professorer och gästprofessorer, som utsetts genom beslut av rektor, medverkar också genom att rektor hälsar dem välkomna en och en på scenen.

Vid installationen visas korta filmer med respektive professor. Filmerna från de senaste åren finns att se här: www.gu.se/mot-vara-professorer

Inbjudningar 2024

Professorsinstallationen 2024 äger rum i en högtidlig ceremoni i Göteborgs Konserthus vid Götaplatsen den 12 juni 2024.

Inbjudan skickas ut i början av året. Där finns all information om förberedelserna inför ceremonin och instruktioner för hur du anmäler dig till den.

Till professorsinstallationen bjuds samtliga nya professorer in: gästprofessorer, adjungerade, befordrade och tillsatta professorer. Du som ska installeras eller välkomnas vid ceremonin kan bjuda med dig gäster.

Högtiden

Ceremonin leds av rektor Malin Broberg som installerar respektive välkomnar professorerna från en fakultet i taget, först de som utsetts till ordinarie professorer och därefter adjungerade och gästprofessorer. Efter installationsdelen uppmärksammar hon excellenta lärare och pedagogiska pristagare som kommer upp på scenen.

Ceremonin har en musikalisk inramning med underhållning av studenter från Högskolan för scen och musik. När ceremonin avslutats samlas vi i ett mingel i Konserthusets vackra foajé.

Anmälan

Du anmäler dig själv och dina gäster via en länk som du får i din inbjudan. Har du förhinder att delta vid årets högtid finns det på anmälningssidan också möjlighet att välja att inte bli installerad i år och få inbjudan till nästa års högtid istället. En förutsättning för detta är att du fortfarande är i tjänst som professor vid universitetet då.

Du och en gäst bjuds på lättare mingelmat i Konserthusets foajé efter ceremonin. Du får gärna ta med dig många gäster till högtiden, det finns gott om plats i salongen, men om fler av dina gäster vill vara med på minglet så behöver vi ta ut en avgift för det. Uppgifter om detta kommer att finnas i inbjudan.

Detsamma gäller även för excellenta lärare och pedagogiska pristagare och deras gäster.

Repetitionsträff

Inför installationshögtiden arrangeras en informations- och repetitionsträff i Torgny Segerstedtsalen i huvudbyggnaden i Vasaparken den 28 maj klockan 16.00–17.00.

Klädsel för professorer

Rekommenderad klädsel är högtidsdräkt, det vill säga frack (vit väst), lång klänning eller motsvarande, för er som deltar på scenen som professorer. Färgval och mönster på klänning är fritt, men det ska vara en riktigt festfin golvlång klänning. Det går bra med tvådelat.

Det går också bra att bära en utländsk akademisk dräkt som cap-and-gown.

Doktorshatt bärs inte av er som sitter på scenen under ceremonin, men kan bäras av den som så önskar vid sidan av scenen.

Du som ska installeras: När du väljer klänning, tänk på att du kommer att stå i strålkastarljus på en scen. Du bör känna att din klädsel är både bekväm och känns värdig i sammanhanget.

Klädsel för pristagare och gäster

För pedagogiska pristagare och excellenta lärare samt alla gäster är rekommendationen klädkod kavaj.

Läs mer om vad de olika klädrekommendationerna för våra högtider betyder här

Samling den 12 juni

Professorsinstallationen hålls den 12 juni i Konserthuset, Götaplatsen i Göteborg. Konserthuset öppnar klockan 13.00, alla nya professorer ska vara på plats senast klockan 13.15. Vi samlas i Stenhammarsalens foajé, till vänster omedelbart innanför entrén till konserthusets stora foajé.

Sammanfattning viktiga datum

• 19 mars – Sista anmälningsdag
• 27 mars – Sista inlämningsdag för text
• 10 maj – Sista betalningsdag för gästers mat
• 28 maj – Repetitionsmöte
• 12 juni – Professorsinstallation

För mer information kontakta oss via e-post: hogtider@gu.se

Säkerhet – nytt vid Professorsinstallationen

Observera att alla mobilnummer måste registreras när anmälan görs. För att komma in i Konserthuset ska alla gäster visa upp biljett i entrén. Biljetterna kommer till mobilerna, alternativt om någon vill visa upp en utskriven bekräftelse.

Angående det allmänna väskförbudet i lokaler för evenemang så gäller för gäster att endast ha med en handväska till Konserthuset. Informera dina gäster om detta. Skulle det komma nya nationella påbud om säkerhetsläget så får vi alla anpassa oss efter det.