Göteborgs universitet
Bild
Två personer sitter och pratar i en poddstudio
Staten & kapitalet spelas in på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet
Foto: Isac Lundmark
Länkstig

Staten & kapitalet

Pengar är inte allt – men allt är ekonomi. I Handelshögskolans podd Staten & kapitalet undersöker vi hur liv, samhälle och historia hänger ihop med vår privata och gemensamma ekonomi. Några av Sveriges kunnigaste forskare ger dig viktiga och ibland oväntade perspektiv på samhällsekonomin och världen.

Avsnitt

3. Vem tjänar på tillgänglig och jämlik vård? - 23 november 2023

Vården står inför stora utmaningar. Vi har en åldrande befolkning och begränsade resurser, och fler kommer behöva vård samtidigt. Digitaliseringen ger möjligheter, men innebär också nya utmaningar. Allt fler privata aktörer kommer in i hälso-och sjukvården. Kommer detta att främja en mer jämlik hälsa och hur påverkas tillgången på vårdpersonal? Dessa frågor diskuterar John Lapidus, forskare i ekonomisk historia och Gustav Kjellson, forskare i nationalekonomi i det tredje avsnittet av Staten och kapitalet. Vi pratar också med Ewa Wikström, professor i Health Governance och föreståndare för Centre for Health Governance.

Medverkande: John Lapidus, forskare i ekonomisk historia, Gustav Kjellson, forskare i nationalekonomi och Ewa Wikström, professor i Health Governance. Maria Norrström, kommunikationsansvarig, håller i samtalet.

Bild
Gustav Kjellsson och John Lapidus i en trappa med en blå vägg på Handelshögskolan
Gustav Kjellsson och John Lapidus
Foto: Maria Norrström

 

2. Vem tjänar på gigekonomin? - 26 oktober 2023

En fantastisk möjlighet till att jobba fritt och kreativt eller raka vägen till osäkra arbetsvillkor och usel lön? Gigekonomin påverkar oss allt mer. Men vem tjänar egentligen på gigekonomin? Den frågan ställs i det nya avsnittet av Staten och kapitalet, med Maria Norbäck som är företagsekonom och föreståndare för Centrum för forskning om arbete och sysselsättning (WE) och Maria José Zapata Campos, företagsekonom och en av de ansvariga för forskningsprogrammet Managing Big Cities på Gothenburg Research Institute på Handelshögskolan. Vi pratar också med Yasmine Morrison, alumn från Handelshögskolan och före detta gigare i form av digital nomad.

Medverkande: Maria Norbäck, docent i företagsekonomi, Maria Jose Zapata Campos, docent i företagsekonomi och Yasmine Morrison, investerare, före detta gigare och digital nomad. Agnes Faxén, vetenskapsjournalist och forskningskommunikatör håller i samtalet. 

Bild
Maria Jose Zapata Campos och Maria Norbäck står framför ett grönt träd utanför Handelshögskolan
Maria Jose Zapata Campos och Maria Norbäck
Foto: Agnes Faxén

1. Vem tjänar på ett ekologiskt hållbart näringsliv? - 28 september 2023

Vi människor producerar allt mer energi, produkter, värme och mat, men samtidigt blir världens djur- och växtarter färre. Kan näringslivet vara med och bidra till att vi behåller mångfalden av liv här på jorden? Och vem tjänar egentligen på ett ekologiskt hållbart näringsliv? De frågorna diskuterar forskarna Lena Gipperth och Viktor Elliot i premiäravsnittet av Staten och kapitalet, som är Handelshögskolan vid Göteborgs universitets podd som utgår från att pengar inte är allt, men att allt är ekonomi. 

Medverkande: Lena Gipperth, professor i miljörätt och Viktor Elliot, doktor i företagsekonomi. Agnes Faxén, vetenskapsjournalist och forskningskommunikatör, leder samtalet.

Bild
Lena Gippert och Viktor Elliot står utanför Handelshögskolans huvudentré
Lena Gipperth och Viktor Elliot
Foto: Agnes Faxén

 

Omslagsbilden för podden Staten & kapitalet
Foto: Handelshögskolan

Redaktion

Agnes Faxén, kommunikatör Gothenburg Research Institute och Företagsekonomiska institutionen

Kajsa Folmeus Strandberg, kommunikatör, Institutionen för ekonomi och samhälle

Gustav Haglund, kommunikatör, Externa relationer

Maria Norrström, kommunikationsansvarig, Externa relationer

Kontakta redaktionen: handelshogskolan@handels.gu.se