Göteborgs universitet
Bild
Glad alumn på diplomering
Foto: Carina Gran

Fristående kurser

Handelshögskolan erbjuder fler kurser inom många olika områden på grund- och avancerad nivå. Du kan även bygga din egen examen med fristående kurser.

Våra fristående kurser

Fristående kurser ges inom ekonomisk geografi, ekonomisk historia, företagsekonomi, juridik*, kulturgeografi, innovation och entreprenörskap*, nationalekonomi och statistik.

*Observera att det ej går att ta ut en examen i juridik eller innovation och entreprenörskap genom att läsa fristående kurs.

Ansökan

Sista ansökningsdag för kurser är i mitten på oktober för de som startar på våren och i mitten på april för de som startar på hösten. Du ansöker via antagning.se 

Bygg din examen

Så bygger du din egen examen med fristående kurser

Hur funkar det med fristående kurs?
Alla utbildningar vid Handelshögskolan, även programmen, består av olika kurser. Kurserna är utbildningens byggstenar. Istället för att följa ett av våra färdiga utbildningsprogram kan du bygga ihop din examen genom att läsa flera fristående kurser. Då kan du skapa din egen kombination efter personligt tycke och smak. Du kan läsa kurserna i vilken ordning du vill och välja om du vill läsa på deltid eller heltid.

Skillnaden på att läsa fristående kurser och ett program?

När du bygger din utbildning genom att läsa fristående kurser, måste du söka till varje enskild kurs, till skillnad från när du läser ett program och följer ett färdigt kurspaket. Å andra sidan har du större frihet att kombinera ämnena till din examen. Vi rekommenderar att du tar kontakt med en studievägledare för att göra upp en bra studieplan.

Examen

Vägen till examen kan gå via ett av våra utbildningsprogram eller via fristående kurser som du själv har kombinerat. Examen är densamma oavsett om den består av kurser du läst inom program eller som fristående. Det som skiljer sig är vägen dit. På Handelshögskolan kan du genom fristående kurser ta ut en Ekonomie kandidatexamen eller en Filosofie kandidatexamen. Observera det inte går att ta ut en juristexamen genom fristående kurser.

För att kunna ta ut en kandidatexamen genom fristående kurser behöver du läsa totalt 180 högskolepoäng (hp), vilket motsvarar tre års heltidsstudier. Minst 90 hp av dessa ska vara inom ett ämne, ett så kallat huvudområde. Har du kurser från andra högskolor eller från utlandsstudier finns det möjlighet att tillgodoräkna sig dessa, ta isf. kontakt med en studievägledare för att ta reda på vad som gäller i just ditt fall och för den examen som är intresserad av att ta.

Bild
Foto: Carina Gran

Ekonomie kandidatexamen

Ekonomie kandidatexamen omfattar 180 högskolepoäng (hp) där minst 90 hp består av studier inom huvudområdet.  På Handelshögskolan kan din Ekonomie kandidatexamen utfärdas med något av följande huvudområden:

-Företagsekonomi

-Nationalekonomi

-Ekonomisk historia

Filosofie kandidatexamen

Filosofie kandidatexamen omfattar 180 högskolepoäng (hp). Minst 90 hp av dessa ska bestå av studier inom huvudområdet som ska finnas inom samhällsvetenskaplig eller humanistisk fakultet. Resterande 90 hp är valfria.