Göteborgs universitet
Bild
Foto: Medieteknik/Majk Zanqrelle
Länkstig

Geografi och geovetenskap

Vill du bli experten på jordens processer och arbeta med smarta lösningar för hållbar stadsutveckling och samhällets gröna omställning? I ämnena geografi och geovetenskap får du koll på sambandet mellan jordens naturresurser, människans aktivitet och utformningen av ett hållbart samhälle.

Geovetaren och geografen har viktiga roller i samhället. Vad som än ska byggas - broar, vägar, tunnlar eller vindkraftverk – så behövs deras kunskap för att undersöka jorden, den geografiska platsen och dess förutsättningar. Under utbildningen lär du dig använda mätmetoder, geografiska informationssystem, fjärranalys och digitala kartor. Du åker på exkursioner för att i verkligheten studera olika fenomen och geografiska utmaningar. 

Navigate to video: Om ämnet
Video (1:19)
Om ämnet

Arbetsmarknad

Arbetsmarknaden för geovetare och geografer är i balans och efterfrågan på geovetare kan komma att öka ytterligare de kommande åren. 

Som geovetare eller geograf kan du arbeta på konsultföretag, i kommuner, länsstyrelser, departement eller i organisationer inom miljöområdet. Specifik kunskap i geografiska informationssystem och fjärranalys i kombination med en bred förståelse för samspelet mellan människan och jorden gör att geovetarens och geografens kompetens är efterfrågad. 

Många geovetare tycker att det är ett stort plus att jobbet ofta är en tillämpning av det de älskar – att vara ute i naturen.

Geovetenskaplig profil

Geovetenskaplig profil är en väg in till kandidatprogrammet i geovetenskaper för dig som saknar viss naturvetenskaplig behörighet.