"Du får möjlighet att bidra till stora och positiva förändringar i samhället"
Anna Hynynen studerade geovetenskap på Göteborgs universitet. Idag arbetar hon som prospekteringsgeolog på en stor gruvdriftskoncern och stortrivs. Anna valde inriktning geologi under andra studieåret. För den som utbildar sig till geolog finns en viktig funktion att fylla när samhället ska ställa om till hållbara gröna energisystem.

Från början var utbildningen till geovetare inte ett självklart val för Anna - hon visste inte ens om att den fanns. Anna hade hoppat av den påbörjade civilingenjörsutbildningen för att den var för teoretisk.
– Jag ville ha mer praktisk tillämpning i min utbildning, säger hon.
En dag fick Anna en broschyr med en vulkan på från Göteborgs universitet. Anna, som älskar klättring, berg och glaciärer, tog reda på mer, sökte in till geovetarprogrammet och började sin nya bana som geolog.
Undersöker järnmalm och bygger 3D-modeller
– Utbildningen på geovetenskapsprogrammet kändes helt rätt och var väldigt intressant och rolig. Vi var ute på exkursioner mycket mer än jag hade förväntat mig. Jag märker idag att utbildningen är väldigt relevant och att det jag lärde mig används i jobbet, säger Anna.

På jobbet i gruvindustrin undersöker Anna tillsammans med teamet geologer berggrunden efter järnmalm och sällsynta jordartsmetaller. De borrplanerar och undersöker borrkärnorna som kommer ut ur berget. Av insamlade data byggs 3D-modeller över malmen för att förstå berggrunden och dess geologi.
Hon tycker att det är synd att gruvdriften ofta framställs som negativ, eftersom gruvor behövs för att klara energiomställningen och minska koldioxidutsläppen. Ny smart teknik och framtidens förnybara energikällor är beroende av tillgången på olika metaller och mineraler. Så antingen bränner vi fossila bränslen som olja och gas eller så bryter vi metaller för att bidra till en grön hållbar energiomställning, resonerar Anna.

Många exkursioner för att se och känna på verkligheten
Geologiutbildningen på Göteborgs universitet varvar teoretiska föreläsningar med laborationer och många praktiska moment ute i naturen. Stora resurser läggs för att åka utomlands på exkursioner. På exkursionerna får studenterna till exempel studera jordskred i närområdet och undersöka naturfenomen i Skandinavien, Europa och Mellanöstern.
– Geologer har verkligen hela världen som arbetsplats. Det finns oändliga möjligheter att utvecklas och ha olika yrkesroller under karriären.
Annas tre anledningar: BLI GEOVETARE
1. Du får möjlighet att bidra till stora och positiva förändringar i samhället
2. Du får en varierande arbetsmiljö (underjord, ovanjord, i skogen eller på kontoret: you choose!)
3. Du kan jobba vart du vill, på jorden eller varför inte på Mars
Om Anna
Namn: Anna Hynynen
Utbildning: Kandidatprogram i geovetenskap, inriktning geologi, Göteborgs universitet
Arbetar som: Prospekteringsgeolog, LKAB
Gör på fritiden: Ordförande för klätterklubb, åker skidor, springer, läser böcker