
Studiebesök
Vill din gymnasieklass komma på studiebesök hos oss? Vi erbjuder chansen att få en inblick i vår verksamhet, få träffa studenter och se vilka möjligheter som finns att plugga hos oss.
Obs! I samband med höstterminens start flyttar fem av våra institutioner till nya lokaler. Därför kan det vara svårt att erbjuda studiebesök under perioden maj-september 2023. Det gäller dock inte fysik och matematik.
Ni kan antingen välja att besöka ett ställe eller kombinera flera olika områden. För tillfället är verksamheten inom naturvetenskap, matematik och kulturvård placerad på olika ställen i Göteborg, men från och med hösten 2023 samlas vi på två olika ställen, huset Natrium på Medicinareberget och på Campus Johanneberg/Chalmersområdet.
Ett studiebesök kan också kombineras med en populärvetenskaplig föreläsning. Vår samordnare hjälper er att sy ihop ett program som passar utifrån våra möjligheter och den dag ni vill besöka oss.
Följande ämnen erbjuder studiebesök:
Vi börjar med ett besök i herbariet, där långt över 1 miljon kollekter av växter, svampar och alger återfinns i en ständigt växande samling. Här tar vi reda på hur det går till när man samlar in växter och svampar för långtidsbevaring. Vi tar del av hur de förvaras och på vilka olika sätt samlingarna används i forskningens och samhällets tjänst, fysiskt såväl som digitalt.
Vi fortsätter sedan till ett laboratorium där vi spanar in något pågående projekt eller försök. Den kan till exempel röra sig om laboratorie-odlingar med syfte att göra sädesslag mer toleranta mot de stigande mark-salthalter som förutspås i klimatförändringarnas spår, eller försök med syfte att klarlägga hur Afrikas regnskogar klarar sig i en allt varmare värld.
Plats: Institutionen för biologi och miljövetenskap, Carl Skottsbergs gata 22B (våren 2023)
Längd: 45 minuter
Max antal elever: 30
Vi besöker ett labb och ger en fysikdemonstration. Ni får också höra våra studenter berätta om hur det är att studera fysik.
Plats: Institutionen för fysik, Origovägen 6 (Campus Johanneberg)
Längd: 45 minuter
Max antal elever: 30
Vilka strategier kan du hitta för att vinna i våra spel? Har detta något att göra med matematiska begrepp som summor, delbarhet, och oändligheten? Var med och testa, leta mönster och resonera.
Ni får också ta del av matematikers arbetsmarknad och vad några av våra tidigare studenter gjort efter examen.
Plats: Institutionen för matematiska vetenskaper, Chalmers tvärgata 3 (Campus Johanneberg)
Längd: 45 minuter
Max antal elever: 30