Göteborgs universitet
Navigate to video: Hur ser din framtid ut?
Video (0:54)
Hur ser din framtid ut?
Bild
Länkstig

Läsa tre eller fem år

Vad är skillnaden mellan kandidatprogram och masterprogram? Och vad behöver man ha för sorts examen för att få jobb? Det finns många vägar och möjligheter för dig som siktar på en examen, här förklarar vi mera.

Kandidatprogram - de första tre åren

Vi erbjuder treåriga kandidatprogram, det vill säga utbildningsprogram om 180 hp som ger en kandidatexamen. Programmen kräver inte någon tidigare högskoleutbildning, utan du är behörig att söka till dessa direkt efter gymnasiet. Behörighetskraven för varje enskilt program varierar, så kolla noga vad som gäller.

När du tagit din kandidatexamen kan du välja att gå ut i arbetslivet. Du har fått en god grund att stå på, men i många fall kräver arbetsgivaren att du har en djupare, mer specialiserad utbildning.

Ta en masterexamen - två år till

En sådan får du genom att läsa ett masterprogram, antingen här på Göteborgs universitet eller vid ett annat lärosäte. Våra masterprogram är tvååriga (120 hp) och ger dig en masterexamen (Master of Science). Undervisningen sker på engelska och du läser tillsammans med utländska studenter från hela världen.

Efter fem års studier har du fått en heltäckande utbildning som möter arbetsgivarnas krav. Därefter kan du söka dig till det privata näringslivet, till den offentliga sektorn eller kanske starta eget.

Våra utbildningsprogram

Examen

  • 3 år (180 hp) ger en kandidatexamen (Bachelor of Science)
  • 5 år (300 hp) ger en masterexamen (Master of Science)

Kontakta våra studievägledare

Vill du veta mer om vilka möjligheter som finns? Kontakta våra studievägledare inom följande områden: