Hoppa till huvudinnehåll
Göteborgs universitet
Bild
forskare med prover utomhus
Foto: Anna-Lena Lundqvist
Länkstig

Infrastruktur och forskningsresurser

Naturvetenskapliga fakulteten har tillgång till forskningsfaciliteter av hög internationell standard. Marina infrastrukturen organiserar universitetets fartyg och marina fältstationer medan Svenskt NMR-centrum hör till en av världens mest välutrustade NMR-faciliteter.

Fältstationer för Earth System Science vid Göteborgs universitet

Bild

Lanna och Skogaryd är terrestra och limniska mätstationer.
Forskningsanläggningen Skogaryd mellan Uddevalla och Vänersborg blev 2013 utvald av Vetenskapsrådet att ingå i en nationell infrastruktur för terrester och limnisk fältforskning, SITES. Lanna är en anläggning utanför Vara som ingår i det europeiska nätverket ICOS (Integrated Carbon Observation System).

Herbarium GB

Bild
 
Foto: Anna-Lena Lundqvist

Herbarium GB är en enhet vid institutionen för biologi och miljövetenskap. Här förvaras torkat botaniskt material för jämförande studier inom systematisk botanik.

Herbarium GB

Kemisk avbildning

Kemisk avbildning är en universitetsgemensam forskningsinfrastruktur mellan Göteborgs universitet och Chalmers. Infrastrukturen erbjuder ett brett utbud av verktyg för analytiska frågor inom materialvetenskap, geovetenskap och biovetenskap. Institutionen för kemi och molekylärbiolog är värd för infrastrukturen Kemisk avbildning.

Kemisk avbildning

Storskalig cellbaserad fenotypscreening

Storskalig cellbaserad fenotypscreening är en nyligen inrättad fakultetsgemensam forskningsinfrastruktur vid Naturvetenskapliga
fakulteten placerad vid institutionen för kemi och molekylärbiologi.

Storskalig cellbaserad fenotypscreening

Marina infrastrukturen vid Göteborgs universitet

Bild
Foto: Anna-Lena Lundqvist

I Marina infrastrukturen vid Göteborgs universitet ingår enheterna Kristineberg marina forskningsstation, Tjärnö marina laboratorium och forskningsfartyget R/V Skagerak.

Till Tjärnölaboratoriet och Kristineberg kommer svenska och internationella forskare för att utnyttja högkvalitativa laboratorier och välutrustade forskningsfartyg.

Marina infrastrukturen erbjuder och driver tre stora och ett mindre forskningsfartyg. Det finns också tillgång till ytterligare ett antal mindre båtar. Samtliga fartyg och småbåtar ligger förtöjda vid de två stationerna.

 

Svenskt NMR-centrum

Bild
Foto: Anna-Lena Lundqvist

På Svenskt NMR-centrum studeras livets minsta beståndsdelar med hjälp av högteknologiska spektrometrar. Centret används även flitigt av andra forskare från Göteborgs universitet, Chalmers samt övriga landet för att med NMR-spektroskopi angripa frågeställningar av varierande slag.

Svenskt NMR-centrum

Universitetsparken, Mariestad

Bild
Foto: Stefan Svensson

I Mariestad finns Universitetsparken med trädgårdar och verkstäder såsom växthus, trädgårdsmästeri, fröhus, smedja, kalkugn, byggård, snickeri och murhus. Parken är till för alla som vill besöka den, samtidigt som studenter och forskare bedriver verksamheter i delar av parken. Universitetsparken är resultatet av ett samarbete mellan Mariestads kommun och Göteborgs universitet.