
Möt våra forskare
Våra forskare deltar i internationella expeditioner och i nationellt unika forskningsprojekt. Här kan du läsa reportage och intervjuer med några av dem.
Mäter koldioxid och havsförsurning på drivande isflak
Mosaic är världens största polarexpedition. Forskare från ett 20-tal länder är sysselsatta med att genomföra unika studier av luft, is och hav. Från Institutionen för marina vetenskaper deltar forskarna Adam Ulfsbo och Katarina Abrahamsson.
– I Arktis syns effekterna av klimatförändringarna tidigare och tydligare än någon annanstans, säger Katarina Abrahamsson.
Isaac Santos forskar i Amazonas djupa gyttja
När Isac Santos och familjen för ett år sedan valde att flytta till Göteborg var det framför allt en båt som lockade. Universitetets nya forskningsfartyg R/V Skagerak, som ska tas i bruk nästa år, är nämligen unik satsning, även internationellt sett.
Tillsammans med ett nytt forskarlag ska han bygga upp ett högteknologiskt mini-laboratorium i Amazonas.
Sebastiaan Swart vill avslöja hemligheterna under Antarktis is
– En av de största svårigheterna med att förutspå klimatet är att vi inte vet tillräckligt om vad som pågår i havet. Till exempel hur havet lämnar ifrån sig eller absorberar värme från atmosfären, och hur utbytet av koldioxid sker mellan oceanen och atmosfären, säger Sebastiaan Swart.
Charlotte Björdal undersöker trä i skeppsvrak
Charlotte Björdal är något av en expert på arkeologiskt trä. Genom att studera träprover från skeppsvrak kan hon få fram mått på hur snabbt nedbrytning sker. Trots att nedbrytning sker mer långsamt i vatten är det en komplicerad miljö att skydda.
– För mig handlar det om att vårda och bevara vårt kulturarv för framtida generationer, säger Charlotte Björdal.