
Fönster mot naturvetenskap 2023
Välkommen till årets Fönster mot naturvetenskap! I år kommer vårt populära evenemang för gymnasiet äga rum lite senare under hösten på grund av en flytt till nya lokaler.
Fönster mot naturvetenskap är vår aktivitet för gymnasieskolan. Under förmiddagen erbjuder vi ett gemensamt program med spännande föreläsningar inom naturvetenskap och matematik, och under eftermiddagen får eleverna själva välja ett ämne att besöka. Här erbjuds allt ifrån laborationer till inspirerande föredrag och rundvandring. Dessutom får eleverna möta våra studentambassadörer, som kan berätta allt om hur det är att plugga naturvetenskap vid Göteborgs universitet.
När och var?
I år bjuder vi in till Fönster mot naturvetenskap den 28 november. Förmiddagen kommer att äga rum på Konferenscentrum Wallenberg, Medicinaregatan 20 och eftermiddagen på respektive institution.
Vem kan delta?
Fönster mot naturvetenskap vänder sig i första hand till elever som läser tredje året på naturvetenskapsprogrammet.
Förmiddagsprogrammet
Du som lärare anmäler klassen/gruppen till förmiddagsprogrammet. Vi kommer att försöka tillgodose era önskemål om vilket spår ni helst vill följa, så gott det går.
09.30-12.00
Spår 1:
- Studenter berättar: Naturvetenskap och matematik vid Göteborgs universitet
- Julia Morud Lekholm: Vad kan man lära sig av en mask?
- Salar Karam: MOSAiC - Ett år i den arktiska havsisen
Spår 2:
-
Morten Grötli: Med hjälp av kemi kan vi tillverka läkemedel
-
Eleftherios Kasiouras: Do crustaceans feel pain?
-
Studenter berättar: Naturvetenskap och matematik vid Göteborgs universitet
Lunch
12.00-12.30
Vi bjuder på lättare lunch på konferenscentrum Wallenberg. Studentambassadörer kommer sedan att följa de elever som anmält sig till eftermiddagspasset till respektive ställe.
Eftermiddagsprogrammet
13.00- cirka 14.45
Observera att antalet platser till eftermiddagsprogrammet är begränsat.
FYSIK
Typ av aktivitet: Studiebesök
Kom på rundvandring och ta del av spännande fysikdemonstrationer!
Plats: Institutionen för fysik, Campus Johanneberg
BIOLOGI
Typ av aktivitet: Studiebesök
Ta chansen att få titta på minidjur i mikroskop, kika på vår unika växtsamling i herbariet och få veta allt om hur det är att göra fältarbete i Afrika.
Plats: Institutionen för biologi och miljövetenskap, Natrium, Campus Medicinareberget
KEMI OCH MOLEKYLÄRBIOLOGI
Typ av aktivitet: Studiebesök
Amazing Journey på AstraZeneca! Hur tillverkas mediciner och vad arbetar naturvetare med på ett av världens största läkemedelsföretag? Följ med på rundtur!
Plats: AstraZeneca, Mölndal (Buss transporterar eleverna från Wallenberg konferenscenter till AstraZeneca och tillbaka).
GEOVETENSKAPER
Typ av aktivitet: Laboration
Geografiska informationssystem är ett sätt att samla in och analysera data. Ta chansen att själv få utforska digitala kartor vårt GIS-labb!
Plats: Institutionen för geovetenskaper, Natrium, Campus Medicinareberget
KULTURVÅRD
Typ av aktivitet: Studiebesök
Kulturvård handlar om att dokumentera, analysera och ta hand om historiska föremål. Följ med på rundtur hos Institutionen för kulturvård och titta närmare på historiska föremål från museer och arkeologiska utgrävningar.
Plats: Institutionen för kulturvård, Natrium, Campus Medicinareberget
MATEMATIK
Typ av aktivitet: Studiebesök
Vad gör en matematiker? Besök Institutionen för matematiska vetenskaper och lär dig mer om vad en matematiker kan arbeta med. Du får även göra en matematisk laboration där du ska hitta mönster och strategier i olika spel.
Plats: Institutionen för matematiska vetenskaper, Campus Johanneberg
MARINA VETENSKAPER
Typ av aktivitet: Studiebesök
Häng med och kolla på vattenprover med plankton i stereomikroskop!
Plats: Ej klart.
Så här går anmälan till
Förmiddagsprogrammet
Du som lärare gör en intresseanmälan och vi återkommer med en bekräftelse på att ni fått plats. Antalet platser är begränsat, och det är först till kvarn. Anmälan öppnar tisdagen den 26 september kl 10.00. Besked om plats kommer senast den 3 oktober.
Eftermiddagsprogrammet
Eleverna anmäler sig själva till valfritt eftermiddagsprogram utifrån intresse. Även här är antalet platser begränsat. Anmälan öppnar onsdagen den 4 oktober kl 10.00.