Göteborgs universitet
Bild
Plastflaskor i hand
Foto: Peter Lundberg

Städa en strand

Allt du behöver är en påse och det finns redan flera initiativ att haka på. Gör konst av det du hittar, eller ta kort på skräpet och skicka in till oss.

När det gäller skräpplockning i naturen finns det flera initiativ att delta i. Här kommer några tips. 

Västkuststiftelsen

Västkuststiftelsen samordnar strandstädning längs Västkusten. Är ni nära Göteborg och behöver handskar så kan ni lånar de från oss, att hämta upp på kontoret nära Linnéplatsen. Säckar för strandstädning kan också antigen hämtas på vårt kontor i Göteborg, eller på kommunhusen i alla kustkommuner från Strömstad i norr till Kungsbacka i söder. Markera era insatser på Strandstädarkartan, där ni kan få hjälp med upphämtning av skräp om det behövs. 

Kontakta Florina Lachmann för att hitta en plats i behov av städning på tel 073-092 46 64 eller e-post: florina.lachmann@vastkuststiftelsen.se. Läs mer på västkuststiftelsen.se och i foldern om Strandstädarkartan.

Bli en kusträddare

Håll Sverige Rent bjuder in dig att gå med i Kusträddarna. Tillsammans kan vi hindrar skräp från att hamna i havet, en påse i taget. Gå med, berätta var du tänker plocka och återrapportera. Läs mer på Kusträddarnas webbplats.

Plocka plastskräp och bidra till forskningen

I Plastexperimentet får skolelever vara del av ett forskningsprojekt och bidra till att kartlägga hur mycket plastskräp det finns i olika naturtyper i Sverige. Plastexperimentet är uppdelat i två delar, en insamlingsdel (för åk 4-9 samt gymnasiet) och en frivillig analysdel (passar för åk 7 och uppåt). Plastexperimentet är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Vetenskap & Allmänhet, vetenskapsfestivalen ForskarFredag och Håll Sverige Rent.

Anmälan, information, instruktioner och lärarhandledning finns på plastexperimentet.se.

 

Träna och plocka skräp samtidigt - Plogga

Plogga en förening och folkrörelse där aktiviteten går ut på att plocka skräp samtidigt som man joggar, promenera, åka skateboard, cykla, simma eller annat. Bli ambassadör för Plogga, delta eller ordna själv ett Plogga-event. Läs mer på Ploggas webbplats.

Städa Sverige

Städa Sverige är idrottens miljöorganisation som engagerar barn och ungdomar inom idrotten att städa olika delar av den svenska miljön. Totalt har de samlat in två miljoner säckar skräp på en sträcka motsvarande 9 varv runt jorden. För det har idrottsföreningar fått 250 miljoner kronor tillbaka. Läs mer på Städa Sveriges webbplats.

Navigate to video: Strömmar av plast
Video (16:32)
Strömmar av plast

Varje år flyter det upp mängder med plast på Bohusläns stränder. Hur mycket är det? Vart kommer det ifrån? Vilka blir konsekvenserna för djur och natur, och vad kan vi göra åt det? I Havsmiljöinstitutets film möter vi personer som försöker besvara de här frågorna. 

Tre fakta om plast i havet

1. Av allt marint skräp är engångsplast det vanligaste.

2. Mer än 80 procent av det marina skräpet har sitt ursprung i land.

3. Den mesta plasten som tillverkas produceras av petroleum.

Skapa skräpkonst

Hur kan man med konst utforskas människans enorma miljöpåverkan? Bilden på en blåval som en 14-åring från Peru gjort av strandskräp har spridits över hela världen och lämnar ingen oberörd.

Städa en strand, ett vattendrag, vägkant eller ta vad du hittar hemma, för inspiration kolla in dessa webbsidor:

Pinterest - Plastkonst

Pinterest- Recycled art

Plastval