Hoppa till huvudinnehåll
Göteborgs universitet
Bild
En burk med tångsalt.
Foto: Susanne Liljenström

Inspiration och fakta

Här kan du ladda hem och ta del av de guider, recept och faktablad som projekt Scary Seafood tar fram. Vi hoppas att de ska vara ett stöd för entreprenörer och företagare som vill utveckla ett Scary Seafood-koncept i sin egen verksamhet.

Rapporten "Scary Seafood – den nya maten från havet"  sammanställer kunskap om ett antal alger och ryggradslösa djur som kan vara aktuella som "scary seafood". Ladda ner genom att klicka i rutan till höger.

Scary Seafood rapporten

Lär dig om alger och tång

Träffa tångdykerskan, algodlaren och algforskaren i vår film. Ladda ner faktabladen med tips om ätliga alger och hur du plockar och tillagar dem.

Plocka och laga mat i strandkanten

Se vår inspirationsfilm för naturguider och andra företagare som vill plocka och tillaga "scary seafood" i sin verksamhet. Ladda ner checklistan med konkreta tips på hur du kommer igång, intressanta länkar och litteratur.

Hållbar sjömat

Projekt Scary Seafood vill utforska havets okända skafferi och skapa nya matupplevelser. Samtidigt är kunskapsläget om de "nya" arterna ofta osäkert. Här nedan kan du lyssna till en presentation om hållbar sjömat med Sara Hornborg från RISE. I rutan till höger kan du ladda ner en guide med fakta och konkreta tips för att göra hållbara val av sjömat.

Att skapa intresse för det nya

Sensorik, perception – vad påverkar vad vi gillar? Och hur undersöker man konsumentens intresse för något nytt? Penny Bergman från RISE reder ut begreppen.

Video (28:31)
Vad styr konsumentens intresse för ny havsmat?

Maria Bodin presenterar projekt Scary Seafood på digital workshop "Kan man äta maneter" 18 januari 2021.

Video (10:31)
Projekt Scary Seafood