Göteborgs universitet
Bild
Burgare med sjöstjärna
Foto: Susanne Liljenström

Inspiration och fakta

Här kan du ladda hem och ta del av de guider, recept och faktablad som projekt Scary Seafood tar fram. Vi hoppas att de ska vara ett stöd för entreprenörer och företagare som vill utveckla ett scary seafood-koncept i sin egen verksamhet.

Rapport om havets okända skafferi

En matig sammanställning om marina djur och alger med scary seafood-potential.  Utifrån aktuell kunskap ges rekommendationer om hur olika arter kan fiskas, plockas eller odlas på ett ekologiskt hållbart sätt. Här finns även tips om beredning och matlagning. Rapporten tar också upp regler och lagstiftning kring skörd och livsmedelssäkerhet. Författare: Christin Appelqvist & Susanne Lindegarth.

Lär dig om alger och tång!

Träffa tångdykerskan, algodlaren och algforskaren i vår film. Ladda ner faktabladen med tips om ätliga alger och hur du plockar och tillagar dem.

Ätliga smådjur från havet

Här får du tips på några marina djur som är lätta att känna igen och plocka. För varje art finns även ett enkelt recept. Ladda ner och provsmaka!

Plocka och laga mat i strandkanten

Se vår inspirationsfilm för naturguider och andra företagare som vill plocka och tillaga "scary seafood" i sin verksamhet. Ladda ner checklistan med konkreta tips på hur du kommer igång, intressanta länkar och litteratur.

Navigate to video: Plocka och laga mat i strandkanten
Video (1:47)
Plocka och laga mat i strandkanten

Huvud, skrov och ben – fiskens glömda delar

Mindre än en femtedel av all fisk som fångas eller odlas i Sverige hamnar på tallriken. Resten kastas eller blir djurfoder. Om hur slöseriet kan stoppas handlar detta faktablad.

Hållbar sjömat

Projekt Scary Seafood utforskar havets okända skafferi och vill skapa nya matupplevelser. Samtidigt är kunskapsläget om de nya arterna ofta osäkert. De här två faktabladen berättar kort om svensk konsumtion av sjömat. Här finns också vägledning och tips för hållbar "scary seafood".