Hoppa till huvudinnehåll
Göteborgs universitet
Bild
Människor demonstrerar för bättre miljön.
Att demonstrera kan vara ett sätt att visa sitt engagemang för havsmiljön.
Foto: Johan Wingborg

Eco Actions

Genom havsreservat, ambitiösa fiskeregleringar, minskad användning av plast och förbud mot farliga ämnen och fossila bränslen kan vi skydda världens hav, men då måste vi agera på alla nivåer i samhället. Företag, skolor, politiker och privatpersoner måste alla arbeta för förändring. Här är din röst viktig!

Uttryck din oro, gör ett ”statement” eller delta i debatten och bidra till den förändring du själv vill se. Här nedan finner du tips och inspiration vad du eller din klass kan göra. Tänk på att det bara är du som vet vilket typ av engagemang som passar dig, så kom gärna på något helt eget. Gör man något man tycker är roligt blir det ofta bra. Dela sedan med dig av din eco action.

Skaffa en plan för din oro och ditt engagemang

Ansvaret är delat och du är inte ansvarig för hur samhället och systemet är uppbyggt. Alla kan inte heller göra allt, läs igenom vårt 6 stegs program för att tänka igenom vilken typ och nivå av engagemang som passar dig.

Vårt ekonomiska system (som du är en del av men inte har varit med och byggt upp) kräver idag att vi t ex pendlar till arbetet och skolan. Ohållbart producerade varor är ofta billigare än hållbara alternativ. Personlig förändring är en viktig pusselbit men det krävs idag systemförändringar för att möjliggöra ett mer hållbart liv. 

Kräv att de företag och personer som har idag tjänar miljarder på våra delade resurser sätter hållbarhet i fokus. Rösta på politiker som sätter hållbarhet i centrum, eller driv på och lyft frågan på din skola, inom din kommun eller inom din politiska inriktning. Miljön angår alla från höger till vänster.

Vill du inte bli expert på globala försörjningskedjor och konsten att protestera? Då kan du erbjuda de färdigheter och resurser du redan har. Gillar du att dansa, diskutera, skriva, måla, sjunga, eller organisera fester och events? Ställ in en hållbar nivå av engagemang för dig själv och försök att hålla den uppe.

Systemiska förändringar är komplicerade att få till men är inte omöjliga. Ingen ensam person kan dock få dem att hända. Om du inte vill dra igång ett eget initiativ, finns det lyckligtvis redan hundratals grupper som jobbar med hållbarhet som man kan stödja och engagera sig i. 

Det finns ingen verklig tröskel som betyder att det är "för sent" eller att ”det är kört”. Ju mindre miljöpåverkan desto bättre, och det är alltid värt att kämpa för. Det är viktigt för vår motivation och mentala hälsa att ha en bild i åtanke av vårt mål: en realistisk god framtid.

 

Människan är ett socialt djur och vi känner trygghet i att göra som andra gör, genom att visa upp dina åsikter, ditt engagemang och livsval kan det inspirera och bidra till att även andra vågar ta steget att göra detsamma.

Använd din kreativitet

Dans, film, bild eller musik ger utrymme för personligt uttryck, väcker känslor och skapar engagemang. I varje kultur har mänskligheten använt kroppens och ljudets språk som en uttrycksform där ord inte räcker till. Knäck en idé och arbeta efter eget huvud eller kika in våra erbjudanden, exempel och initiativ här

Dansa för det du brinner för

Göteborgsbaserade Karolina "Eywa" Carlsson är Sveriges regerande dancehall queen men också miljöaktivist och hon sprider sitt miljöengagemang genom dans. Vågar du ladda upp din egen version?

Video (1:12)
EYWA (Laces Creations) I International Day for Biodiversity

Skapa skräpkonst

Hur kan man med konst utforskas människans enorma miljöpåverkan? Bilden på en blåval som en 14-åring från Peru gjort av strandskräp har spridits över hela världen och lämnar ingen oberörd.

I’ve been involved in two annual beach cleanup projects, and I’ve been stunned by the countless bottles and plastic bags that are spread across the shoreline. // People can appreciate our whales, yet fail to realize that by continuing to litter the sea with their plastic waste, they are responsible for the harm of marine wildlife through ingestion or entanglement.

Dafne Murillo, Lima, Peru

Städa en strand, ett vattendrag, vägkant eller ta vad du hittar hemma, för inspiration kolla in dessa webbsidor:

Pinterest - Plastkonst

Pinterest- Recycled art

Bild och fotografi

En bra bild säger mer än tusen ord. Varför inte ordna en konst- eller fotoutställning eller tävling på skolan och bjud in lokala politiker? 

Bli miljöfotograf

Inom fältet miljöfotografi dokumenterar man sin omgivning med hjälp av kameran. Kolla in till exempel in  Eduardo Leal som fotar vackra bilder av fula plastpåsar.

Till Eduardo Leals foton

Gör en fotoinstallation

Tänkt ut några smarta koncept och lek med kameran tills du får fram ditt budskap, kanske skapa en bild av plastskräp du samlat på stranden?

Re-fotografi

Re-fotografering är en metod där man undersöker hur en plats har förändrats genom att jämföra foton mellan dåtid och nutid. Genom att utgå från en gammal bild och sedan fota samma plats kan man till exempel visa på en ökning av bebyggelse vid ett kustområde eller skogsområde eller effekterna av torrläggning av våtmarker. Kontakta ditt lokala bibliotek eller leta i digitala biblioteksarkiv efter gamla foton.

Bild på Kennedyglaciären på Svalbard från 1897.
Bild på Kennedyglaciären på Svalbard från 2001.
När nya fotografier tagna av forskaren Tyrone Martinsson jämförs med fotografier från Andrées polarexpedition 1896-1897 syns tydligt hur isen dragit sig tillbaka och glaciärerna blivit mindre i Arktis.
Foto: Tyrone Martinsson
En blåval, till hälften val till hälften plast.
Bilden på en val som som Dafne Murillo från Peru har skapat av strandskräp lämnar ingen oberörd.

Delta i en riktig filmproduktion – Miljöjägarna

Att göra film är fantastiskt roligt och ett bra sätt att lära sig mer om ett ämne. Tillsammans med Ocean Blues och organisationen Naturfilmarna finns nu en unik möjlighet att ingå i projektet ”miljöjägarna” och delta på workshops eller läger med professionella filmare. Här får man möjlighet att producera en kort film från idé till färdig produktion som sedan kan publiceras på nätet, visas på nationella filmfestivaler, för lokala politiker och kanske till och med i riksdagen. 

Se ett exempel på en kortfilm här från Symbios Centrum i Sotenäs som tar hand om marint skräp.

Video (3:33)
Skräp till råvara

Filmerna ska vara cirka tre minuter långa och handla om hållbara förändringar och visa upp exempel på positiva miljöprojekt som händer i din närhet. I kursen ingår all utrustning, hjälp med planering, inspelning och redigering. 

Allt startar med en introduktion/informationsträff där en handledare från miljöjägarna kommer ut och berättar om konceptet och kort om vad man ska tänka på när man tar fram en projektidé (detta tar 1 till 2 timmar).  

Om eleverna vill gå vidare och göra film så ska de inför nästa träff skissa på en enkel projektidé (3-5 elever/grupp).

Om klassen/delar av klassen är intresserade av att delta så återvänder handledaren efter cirka 1-2 veckor med utrustningen. Under denna heldag så går man igenom hur man förverkligar sin projektidé, hur man gör ”research”, skapar en bra ”berättelse” samt hur tekniken fungerar med allt från ljus, ljud, kamera och redigering. Under denna dag kommer eleverna få hjälp med sina projektidéer och ska vara beredda på att ta emot feed-back och göra ändringar. 

Eleverna lånar sedan utrustningen under den period som behövs för att förverkliga sina projektidéer (cirka 1-4 veckor beroende på förutsättning). Under denna period kan eleverna få stöd och hjälp av handledaren vid behov. Här är det upp till läraren att bestämma hur många lektionstimmar som behöver läggas men eleverna får även låna hem utrustningen vid behov. Det finns utrustning att låna för att filma både under och ovan vattenytan. 

Man kan ansöka om att delta som helklass eller halvklass, kontakta malin.rosengren@gu.se.

Varje termin kommer vi att erbjuda tillfälle att delta vid ett läger vid Tjärnö Marinbiologiska Laboratorium vid Göteborgs universitet. Till detta ansöker man som enskild person. Upplägget liknar det som beskrivits ovan men i koncentrerad form, så över en helg har man skissat på projektidé, filmat och redigerat klart filmen.

Kontakta malin.rosengren@gu.se för att anmäla intresse och ansöka om att delta. 

Gå en digital filmkurs och låna professionell filmutrustning

Det finns även möjlighet att gå en kurs på distans och sedan låna professionell utrustning för att göra en naturfilm om Sveriges natur och miljö. Målet med den digitala kursen är att producera en film från idé till färdig produktion som sedan kan publiceras på Ocean Blues och Safari Sveriges plattformar. Till Safari Sverige för att läsa om kursen.

Städa en strand

Allt du behöver är en påse och två händer och det finns redan flera initiativ att haka på. Gör konst av det du hittar, eller ta kort på skräpet och skicka in till oss, eller varför inte posta det tillbaka till producenten likt Greenpeace?

När det gäller strandstädning finns det flera initiativ att delta i:

Västkuststiftelsen

Kolla på Strandstädarkartan och hitta var städbehov finns samt planerad städning, rapportera städ- och hämtbehov, med mera. Läs mer på hemsidan eller kontakta Florina Lachmann, tel 073-092 46 64, e-post: florina.lachmann@vastkuststiftelsen.se.

Till webbsidan för Ren kust

Städa Sverige

Städa Sverige är idrottens miljöorganisation som engagerar barn och ungdomar inom idrotten att städa olika delar av den svenska miljön. Totalt har de samlat in två miljoner säckar skräp på en sträcka motsvarande 9 varv runt jorden. För det har idrottsföreningar fått 250 miljoner kronor tillbaka.

Här kan du anmäla ditt lag till uppdrag inom Städa Sverige

Bli en kusträddare

Håll Sverige Rent bjuder in dig att gå med i Kusträddarna. Tillsammans kan vi hindrar skräp från att hamna i havet, en påse i taget. Gå med, berätta var du tänker plocka och återrapportera.

Gå med på Kusträddarnas webbplats

Träna och plocka skräp samtidigt - Plogga

Plogga en förening och folkrörelse där aktiviteten går ut på att plocka skräp samtidigt som man joggar, promenera, åka skateboard, cykla, simma eller annat. Bli ambassadör för Plogga, delta eller ordna själv ett Plogga-event. 

Läs mer på Ploggas webbplats.

Säg vad du tycker

Ta ställning och utmana andra att göra samma sak. Genom att aktivt visa och formulera vad och varför du tycker som du gör i en fråga kan du få andra att tänka till och inspirera till förändring. Här nedanför hittar du några exempel på vad du kan göra.

Skriv en debattartikel eller insändare

Debattartikeln är en text där man tar ställning i en fråga och med hjälp av tydliga och sakliga argument försöker övertyga andra om att hålla med. Om du skickar in din debattartikel till oss så är du automatiskt med och tävlar om att bli publicerad på Supermiljöbloggen!

Debattartiklar är ofta uppbyggda enligt ett recept eller struktur som hjälper dig att nå läsarna. Textlängden ska helst vara cirka 4000- 6000 tecken inkl mellanslag (ca 1 – 1,5 A4). Det är inte ovanligt att det är flera personer som undertecknar en debattartikel, så skriv den tillsammans med någon eller några andra om du vill, eller samla underskrifter av de som kan skriva under på ditt budskap efter att den är klar.

Steg 1. Bestäm vilket ämne du vill debattera om till exempel "Inför pant på all plast”

Steg 2. Lista dina viktigaste argument till varför du tycker så ”Vi behöver använd mindre plast för havens och hälsans skull”

Steg 3. Skriv ner exempel som styrker dina argument ”Undersökningar har visat att företagen behöver incitament att ställa om." "När skräp har ett värde blir det en resurs”

Steg 4. Nämn ett möjligt motargument och varför du anser dem irrelevanta

Exempel på motargument: "Det blir krångligt och hindrar frihandel” ”Plast är billigt att producera och en naturlig och viktig del av vår vardag, det håller livsmedel färska och det skyddar produkter” 

Därför är det irrelevant:"Detta är sant och i vissa fall är plast livsviktig, t ex inom vården där saker behöver hållas sterila men detta borde knappats vara ett hinder för att ställa om till mera hållbara materialval. Många plastförpackningar vi använder idag är dessutom onödiga."

Tips: Läs en professionell debattartikel och se hur den är skriven för att bli inspirerad och härma upplägget. Exempelvis:

Debattartikel i DN: Använd mindre plast för havens och hälsans skull

Insändare i DN: Plast skräp i haven måste bort

Tips på var du kan skicka in din debattartikel:

Det är troligen störst chans att få sin text publicerad i en lokal tidning men även om det är stor konkurrens att komma in med sin text i de stora dagstidningarna kan man alltid försöka! Redaktören läser alla texter som skickas in. Följ länkarna nedan för att hittar ni instruktioner för hur du skickar in din text till olika tidningar.

Dagens Nyheter

Göteborgs Posten

Svenska Dagbladet

Din lokaltidning – det är lättare att få en artikel publicerad när det finns en lokal förankring, vilket i detta fall är du.

Publicera texten på sociala medier, men var beredd på att du kan få kommentarer från folk som inte håller med dig.

Få mer tips om hur man skriver en bra debattartikel/insändare här:

Skolverket tipsar

Läxhjälp.nu tipsar

Ordna en Manifestation eller Demonstration

Demonstrera och manifestera gör man när man vill samlas för att protestera mot något eller när man vill uppmärksamma en fråga. På grund av Covid- 19 finns det just nu begränsningar för hur många som kan samlas. Men det viktiga är inte alltid hur många vi är, utan att man syns och hörs. Kanske kan ni göra en manifestation där många syns men inte alla behöver samlas?

Tänk på att du behöver tillstånd för att samla människor till en allmän sammankomst, du söker tillstånd hos polisen. Till polisens webbplats för at söka tillstånd.

Det finns också flera större organisationer som ordnar med demonstrationer som man kan ansluta sig till. 

Bild
Unga demonstrerar för havet.
En demonstration för havet kan få fler att få upp ögonen för miljöproblemen i våra hav.&lt;br /&gt; Foto: Fridays for future<br /> Foto: Fridays for future
Foto: Fridays for future

Starta en namninsamling

Namninsamlingar är ett bra sätt att lyfta en specifik fråga och många underskrifter ger tyngd till ditt krav eller önskan om förändring.

Att lämna över pappersark med underskrifter till exempelvis en politiker har ett högt symbolvärde. Det finns också olika typer av digitala verktyg att använda för att sprida sin namninsamling på nätet och sociala medier och nå en större målgrupp.

Några exempel är Avaaz, Mitt skifte, Skrivunder och Change.

Dykare med plastflaskor och skylt: Coca Cola is this yours?
Gör konst av det du hittar, eller ta kort på skräpet och skicka in till oss, eller varför inte posta det tillbaka till producenten likt Greenpeace?
Foto: ©Greenpeace_PressMedia

Minska konsumtionen

Vi människan konsumerar för mycket. Det leder till överanvändning av begränsade resurser, utsläpp av kemikalier, fossila bränslen och nedskräpning. Earth Overshoot Day är en årlig kampanj som skapar uppmärksamhet för mänsklighetens konsumtion av jordens naturresurser. Utmana dig själv genom att tänka igenom vad du kan vara utan eller varför inte anordna en loppis eller en klädbytardag på skolan, föreningen eller i kvarteret.

Anordna en loppis eller sakbytardag

Tips på hur du kan arrangera en loppis en sakbytardag

 1. Bestäm vem du vill arrangera eventet med. En kompis, din skolklass, kommunen, idrottsförening, med dina grannar?
 2. Bestäm datum, tid, plats
 3. Var kan ni få tag på saker, vem och vilka kan/ska lämna i grejer
 4. Planera din marknadsföring, via t ex affischer, flyers, sociala medier.

Tips! Varför inte sätta upp en affisch med lite fakta om miljöpåverkan av överkonsumtion så att de som är där känner att de gör något verkligen bra!

Anordna en klädbytardag

En klädbytardag är en rolig, social och helt gratis aktivitet som ger konkret miljönytta.

Visste du att ett klädesplagg i Sverige används i genomsnitt 7-8 ggr ingen den slängs? För att producera en vanlig t-shirt går det år ca 2700 liter vatten och stora mängder kemikalier.

Tips på hur du kan arrangera en klädbytardag

 1. Bestäm vem du vill arrangera klädbytet med. En kompis, din skolklass, kommunen, idrottsförening, dina grannar?
 2. Bestäm datum, tid, plats (lokal)
 3. Sätt upp lite regler, t ex hur många plagg ska man ta med sig, om/när de ska lämnas in i förväg
 4. Planera din marknadsföring, via t ex affischer, flyers, sociala medier.

Tips! Varför inte sätta upp en affisch med lite fakta om miljöpåverkan av textilindustrin under klädbytardagen så att de som är där och byter känner att de gör något verkligen bra!

DIY – Do it yourself

Många produkter vi konsumerar har transporterats en lång väg eller innehåller kemikalier som kan skada både oss och havsmiljön. Saker vi producerar själva av återanvända produkter eller av naturliga råvaror har en mindre eller ingen påverkan på miljön alls. 

Bild
Sömnad
Att sy om kläder kan vara ett sätt att bidra till att minska västvärldens höga konsumtion.

Designa dina egna kläder eller laga gamla

Kan du eller känner du någon som kan sy? Bjud in hen till en klädbytardag och fråga om de kan hjälpa laga trasiga plagg. Eller bjud in dina vänner till en kväll för att sy och designa om gamla kläder? Leta i garderoben eller på loppis efter gamla plagg och tyg. Varför inte starta en studiecirkel? Det finns massor av tips på nätet, här är några exempel:

Transform your old t-shirt

DIY- Change your wardrobe in 5 min

Gör nytt tyg av tygrester

Starta en studiecirkel

Gör dina egna havsvänliga skönhetsprodukter

Testa att göra din egen havsvänliga ansiktsmask av alger, plastfritt glitter eller bodylotion utan kemikalier, kolla in tipsen här:

ocean.org/tutorials

Lär dig mer - Kunskap är makt

Det största hotet mot havet, och därmed mot oss själva, är okunnighet

Sylvia Earle, världsberömd havsforskare.

Tur att det då finns massvis med online material där man kan lära sig mer om både havet och människans relation och påverkan på havet.

Bli havsmedveten

Havsmedvetenhet eller ”Ocean Literacy” är en satsning och begreppet, som är instiftat av FN, handlar om att sprida kunskap om hur vi påverkar havet och hur havet påverkar oss. 

Sju principer har tagits fram för vad man behöver förstå för att kalla sig havsmedveten:

1. Jorden har ett enda stort hav med många egenskaper.
2. Havet och livet i havet formar jordens egenskaper.
3. Havet har ett stort inflytande på väder och klimat.
4. Havet gör jorden beboelig.
5. Havet stöder en stor mångfald av liv och ekosystem.
6. Havet och människan är ofrånkomligen sammankopplade.
7. Havet är i stort sett outforskat.

Bli havsambassadör

Vill du/dina klasskamrater bli diplomerade havsambassadörer? Genom Marint kunskapscentrum i Malmö kan du bli ung havsambassadör. 

Fyra steg för att bli en ung havsambassadör 

Video (2:52)
Bli en havsambassadör

Vill du att din skola ska blir en internationellt diplomerad skola i havsmedvetenhet? Kolla in den här länken!

Become a European Blue School

Här hittar ni en internationell kurs i havsmedvetenhet

Become Ocean Wise

Upptäck den biologiska mångfalden i hav och sjö genom Virtue-S

Lär er mer om biologisk mångfald, en praktiskt och virtuell kurs om livet i havet från Göteborgs universitet.

Läs mer om kursen på Virtue-S webbplats

Gå kurs och bli klimatmedveten – Carbon Literacy

Carbon Literacy är en heldagsutbildning med fokus på klimatvetenskap, grupprocesser, värderingar och konkreta handlingar som minskar växthusgasutsläpp. Kursen erbjuds för enskilda och skolklasser. 

Läs mer om kursen på Klimataktions webbplats

eller kontakta Anna Lundgren för mer information.

 

Klimatprata! 

Detta projekt ger verktyg och tips på hur man kan prata klimat sin vardag. De ordnar föreläsningar och workshops. Genom samtal vill de tränga undan hopplöshet, tystnadskultur och klimatförnekelse för att istället skapa engagemang, handlingskraft och framtidens klimatrörelse.

Gå in på hemsidan klimatprata.se och se vad som erbjuds eller kontakta Frida Ekerlund, för att boka in en workshop.

Boka en greenspeaker

Skolor, organisationer, föreningar och andra grupper runt om i landet som vill höra om hur greenpeace fungerar och arbetar för att rädda haven, bromsa klimatförändringarna etc, kan göra det genom att boka en föredragshållare.

Till Greenpeace webbplats för att boka en föredragshållare.

Starta en studiecirkel

Det kanske låter mossigt med studiecirklar men visste du att du kan få pengar för att du och dina vänner ska kunna köpa in material och hyra lokal?

På Studieförbundens webbplats finns information om hur du startar en studiecirkel.

Länksamling till andra online kurser och material

Havet.nu presenterat nyheter, forskning och fakta om havsmiljön och ger en unik sammanställning över det mesta som finns att veta om marina frågor – havet.nu

På webbplatsen Sveriges vattenmiljö kan du hitta aktuell information om tillståndet i Sveriges olika vattenmiljöer, från källa till hav – Sverigesvattenmiljo.se

Lyssna på klimatpodden – Klimatpodden.se

Här kan hela klassen lära sig mer om klimatet: Addressing the global crises in your classroom

Här kan hela klassen lära sig mer om plast i havet: plasticsedkit.ocean.org

Här hittar ni en kurs på engelska om havet och samhället: massive online course - ocean

Se på UR-akademins filmer om:

Medborgarforskning – delta i ett havsforskningsprojekt

Medborgarforskning går ut på att forskare och medborgare tillsammans tar fram ny kunskap. Som deltagare kan man till exempel rapportera in observationer av utrotningshotade djur eller hjälpa till att granska bilder och filmer. Läs mer om medborgarforskning här och kolla in några exempel på projekt du kan delta i:   

Projekt om marina däggdjur och pingviner

Seal watch

Beluga bits

Manatee chat

Penguin watch

Projekt om fiske

Fish story

Fishing in the past

Projekt om sjögräs

Floating-forests

Projekt om gamla skepp

Cast away

Rapportera marina vattenorganismer

Hjälp Havs- och vattenmyndigheten att rapportera marina däggdjur, fiskar, ryggradslösa djur som kräftdjur och musslor. Gå till Rappen får att rapportera.

Avge ett miljölöfte

Ibland är det svårt att införa och hålla fast vid förändring. Då kan det hjälpa att göra ett löfte. Detta kan man göra som enskild person, klass eller familj och löftet kan vara tidsbegränsat. 

Deklarera gärna löftet inför dina kompisar eller på sociala medier så blir det enklare att hålla fast vid det. Förändringar kan även göra oss uppmärksamma på saker som vi gör slentrianmässigt utan att tänka på miljökonsekvenserna.

Några tips på löften som kan hjälpa miljön:

 • Testa att vara flexitarian, vegetarian eller vegan
 • Vägra engångsplast
 • Plastbanta
 • Köp inget nytt på en månad
 • Sluta flyga

Läs mer på webbplatsen Vi håller oss på jorden. 

Här finns fler tips från naturskyddsföreningen

Gå med i en rörelse

Det är roligare att göra saker ihop, tillsammans är vi starkare och man får inspiration och lär sig av varandra. 

Fridays for future

Tagline: "Varje fredag strejkar tusentals elever och studenter i över 100 länder på alla kontinenter" – Fridaysforfuture.se

Leta upp din lokala FFF gren här: Fridaysforfuture.se/lokala-grupper

KlimatSverige

Tagline: "KlimatSverige samlar organisationer och enskilda som tar klimatforskningens varningar på fullt allvar. Nätverket rymmer olika syn på klimatfrågan och dess lösningar, men vill att Sverige går före i en snabb och rättvis omställning" – Klimatsverige.se.

Klimataktion

Tagline: "Gå med i kampen för planetens överlevnad! Bli medlem i Klimataktion och engagera dig för att lösa klimatkrisen" – Klimataktion.se.

Drawdown

Tagline: "Att stoppa den globala uppvärmningen är möjligt med lösningar som finns redan idag. Projektet jobbar för att dra ner utsläppsnivåer till nivåer att växthusgaser inte längre ökar i atmosfären" – Drawdown.org.

Vi håller oss på jorden

Tagline: "Sprider medvetenhet kring flygets klimatpåverkan och att verka för ett minskat flygresande" –Vihallerosspajorden.se.

Exctinction rebellion

Tagline: "Tiden håller på att rinna ut. Det krävs en kraftansträngning, men många av de förändringar som är nödvändiga kommer att göra våra liv bättre" – Extinctionrebellion.se.

Jordens Vänner

Tagline: "Genom att bli medlem i Jordens Vänner stödjer du arbetet för en hållbar omställning och social rättvisa, globalt såväl som lokalt. Dessutom blir du en del av en av världens största folkrörelser" –Jordensvanner.se.

Naturens rättigheter i Sverige

Tagline: "Ett nätverk av individer och organisationer som arbetar för ett samhälle där naturen har rättigheter" – Naturensrattigheter.se.

Naturskyddsföreningen

Tagline: "En förening med kraft att förändra - Vi har kämpat för naturen i över 100 år" – Naturskyddsforeningen.se

Fältbiologerna

Tagline: "Fältbiologerna finns för att vi lever på en planet där människans framfart äventyrar både vår och naturens framtid" – Faltbiologerna.se

Omställningsnätverket

Tagline: ”Vi ställer om till ett samhälle som respekterar planetens gränser. Vi börjar lokalt, vi ger varandra stöd, uppmuntran och inspiration” – Omstallning.net

Think big – gå med i ett internationell organisation

European Youth Forum for the Ocean

Tagline: "Do you want to join other young people to tackle the climate crisis, fight marine pollution and ensure food security? Then the (Youth4Ocean) is for you!" – EU4Ocean.eu

Children for the Ocean

Tagline: "Children for the Oceans is dedicated to be a community of worldwide children working to save the oceans" – Childrenfortheoceans.eu

Tipsa resten av familjen

Gretas gamlingar: facebook.com/pg/gretasgamlingar

Klimatkärringarna: klimataktion.se/klimatkarringar/

Föräldravrålet: foraldravralet.se

Starta en studiecirkel

Det kanske låter mossigt med studiecirklar men visste du att du kan söka pengar för att du och dina vänner ska kunna köpa in material och hyra lokal? Läs mer här

En studiecirkel är en liten grupp (minst tre personer) som möts för att skapa eller lära tillsammans, den kan handla om det du är intresserad av. Brinner du för havet, hållbarhet, klimatet, filosofi, stadsodling, dumpstring, hållbart mode, återbruk… eller någonting annat?

studieforbunden.se