Göteborgs universitet
Bild
Podcast-inspelning på Hav och samhälle.
Foto: Per Adolfsson
Länkstig

Hav och samhälle podcast

En podcast från Centrum för hav och samhälle som fokuserar på att lyfta och bredda intresset för havsfrågor. I podden intervjuas både forskare från Göteborgs universitet och personer utanför universitet som arbetar med havsrelaterade frågor.

Podcasten produceras av kommunikatörer på Centrum för hav och samhälle. Det går bra att prenumerera på podden på Soundcloud, iTunes eller  Poddtoppen

Avsnitt

#9 Seaspiracy: Researchers react

Netflix’s documentary Seaspiracy has shocked the public, and brought attention to the devastating environmental and social impacts of industrial overfishing. But it has also sparked controversy, and been accused of muddying the waters around the question ‘Is there such a thing as sustainable seafood?’. In this live podcast a panel of scientific experts from the University of Gothenburg and RISE Research Institutes of Sweden discuss the documentary.

Foto: Hyung S Kim

#8 World Oceans Day: Gender and the Oceans

Why is it important to link ocean-related issues to the Sustainable Development Goal 5 about gender equality? A discussion between Lena Gipperth, director for Centre for sea and society and Min Jeong Ko, curator for the exhibition "Haenyeno – Women of the Sea" about female divers at the Korean Island Jeju who harvest fish, seaweed, and algae.

Foto: Johan Wingborg

#7 Plast i havet –  Bethanie Carney Almroth

Plast i havet är en fråga som engagerar! I början av februari besökte Kronprinsessan Victoria Göteborgs universitet för att träffa forskaren Bethanie Carney Almroth och lära sig mer om hennes forskning kring plast och kemikalier i havet. I hav och samhälle Podcast tar vi reda på vilka frågor som togs upp, och pratar med Bethanie om varför frågan om plasten är så stor just nu.

#6 Marina utmaningar - Blå lösningar

Haven står inför enorma utmaningar. Vad behöver göras för att nå det globala målet om hållbara hav, och vilka möjliga lösningar finns det? I detta avsnitt av Hav och samhälle podcast berör vi de stora framtidsfrågorna. Hör några av de medverkande på Chalmers seminarium Marine Challenges – Blue Solutions ge sin syn på utmaningar och lösningar för världens hav.

Foto: Albin Dahlin

#5 Fritidsbåtarna och miljön

Båtlivet betyder mycket för många, men har också negativ påverkan på miljön i kustområden. Hör vilken påverkan det handlar om och vad man som båtägare kan göra för att minska sitt avtryck. Jenny Egardt berättar om sin doktorsavhandling  om fritidsbåtars miljöpåverkan i området kring Kosterhavets nationalpark i Bohuslän.

Foto: Karin Björk

#4 Alger renar vattnet och plastutsläpp i Stenungsund

Denna gång handlar det om de fantastiska algerna som börjar användas allt mer för att skapa hållbar mat. Och så ska vi höra om hur det kom sig att ett forskningsprojekt kring plastutsläpp i Stenungsund fick så stor uppmärksamhet.

Foto: Johan Wingborg

#3 Tema Antarktis - Unik forskning om isarnas avsmältning

Tänk dig att stiga ombord på en isbrytare och sätta kurs mot några av planetens mest svårtillgängliga områden för att till slut komma fram till vidsträckta områden med is och flytande glaciärer. I det här avsnittet möter vi polarforskaren Anna Wåhlin vid Göteborgs universitet som berättar om den senaste forskningen vid antarktis. Dessutom ringer vi upp forskaren Thomas Dahlgren som befinner sig ombord ett forskningsfartyg på väg mot Antarktis.

Foto: Anna-Lena Lundqvist

#2 Hummer och ostron till nyår även i framtiden?

Till nyårsmiddagen är det många som vill festa till det med hummer, ostron och andra skaldjur. Kan vi göra det med gott samvete? Och kommer kanske framtidens skaldjur från en odling? Forskarna Kristina Snuttan Sundell och Susanne Lindegarth samtalar med Sofia B Olsson som är kökschef på restaurang vRÅ i Göteborg.

#1 Vad är vitsen med att prata hav och samhälle?

Välkomna till det här allra första avsnittet av Hav och samhälle Podcast från Göteborgs universitet. I den här podcasten hoppas vi kunna bidra till att sprida kunskap och väcka intresse för frågor som rör havet på olika sätt. Programledaren Albin Dahlin samtalar med Lena Gipperth, professor i miljörätt, Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi och Sverker Jagers, professor i statsvetenskap.