Hoppa till huvudinnehåll
Göteborgs universitet
Bild
Sjögurka på grillen
Foto: Susanne Liljenström

Scary Seafood

Är du naturguide, kock, vattenbrukare eller fiskare? Arbetar du med upplevelsebaserad turism? Vill du medverka till en sundare användning av våra hav? Då är projekt Scary Seafood något för dig!

Havets okända skafferi

Strandkrabba, sockertare och tångräka. I havet finns många okända delikatesser att upptäcka! Projektet Scary Seafood vill ta vara på outnyttjade marina resurser i våra kustvatten och skapa annorlunda matupplevelser. Det kan handla om djur och alger som är vanliga men som saknar ekonomiskt värde idag. Det kan vara bifångster som inte landas eftersom det inte finns någon efterfrågan. Det kan också handla om biprodukter från fiskberedningsindustrin.

Glimtar från workshopen "Vad kan man plocka och laga till i strandkanten" den 4 september 2020. Ett samarbete med vår partner Skärgårdsidyllen.

Video (1:47)
Plocka och laga mat från strandkanten

Sex workshops

Med start hösten 2020 bjuder vi in företagare och entreprenörer till ett antal workshops, se nedan. Tillsammans utforskar vi konceptet "Scary seafood" ur olika vinklar, både praktiska och teoretiska. Vad finns det för marina resurser, hur får man tag på dem, till vad kan de användas och vad tycker konsumenterna, är några teman. Hållbart nyttjande är en röd tråd genom hela projektet. Deltagarna kommer att guidas av kockar och företagare med tidigare erfarenhet av scary seafood.

Den 4 september var det dags för den första Scary Seafood-workshopen "Vad kan man plocka och laga till i strandkanten". Workshopen hölls i Grebbestad i samarbete med Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor och samlade 12 nöjda deltagare. 

Välkommen att vara med!

I sex olika workshops undersöker vi Scary Seafood i praktiken. Till dessa bjuder vi in företagare som arbetar med mat- och upplevelseturism, och inom restaurang- fiskeri-, berednings- och grossistbranschen. Det är gratis att delta men antalet deltagare är begränsat. Räkna med en heldag per workshop. Välkommen att kontakta oss om du vill vara med!

Planerade workshops

De outnyttjade kräftdjuren och tagghudingarna
Tidpunkt: 25 november 2020
Plats: Restaurang Vrå i Göteborg.

Workshopen vänder sig till restaurangkockar. Max 8 deltagare. OBS fullbokad!

Arrangör: Tjärnö marina laboratorium, Swemarc & Restaurang Vrå

Kontakt: Maria Bodin

Kan man äta maneter? Om hållbarhet och konsumentintresse.
Denna workshop vänder sig till restaurangkockar, influencers och konsumenter.

Planerad tidpunkt: 9 februari 2021.

Arrangör: RISE

Kontakt Sara Hornborg

I den här workshopen får du veta mer om fiskens alternativa styckningsdetaljer och hur de kan användas. Vi vänder oss till dig som vill vara med och utveckla de nya blå proteinkällorna, till exempel inom beredningsindustrin och restaurangbranschen.

Planerad tidpunkt: 4 mars 2021

Arrangör: Chalmers tekniska högskola

Kontakt: Ingrid Undeland

Tång är hett bland många restauranger men är samtidigt en relativt okänd ny råvara. Den är god, vacker, nyttig, hållbar och intressant att arbeta med.

Denna workshop vänder sig till kockar men också till representanter för livsmedelsindustrin. Max 12 deltagare.

Planerad tidpunkt: April 2021

Arrangör: Tjärnö marina laboratorium & Swemarc.

I denna workshop fokuserar vi på mollusker. Vi använder vanliga arter som blåmusslor och ostron, men får även stifta bekantskap med strandsnäckor, valthornssnäckor och knivmusslor. Vi kommer att gå igenom arternas förekomst, livsmedelssäkerhet och hur man kan fiska/plocka eller skörda dessa. Och så ska vi förstås utforska nya och spännande sätt att tillaga dem.

Workshopen vänder sig restaurangkockar. Max 12 deltagare.

Planerad tidpunkt: Maj 2021

Arrangör: Tjärnö marina laboratorium, Swemarc & Restaurang Vrå

Genomförda workshops

Outdoor cooking. Vad kan man plocka och laga till vid strandkanten? 
Tidpunkt: 4 september 2020
Arrangör: Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor

Denna workshop har genomförts. Bilder finns på Instagram @scary_seafood.
Ytterligare dokumentation från arrangemanget kommer att publiceras här på webben inom kort. 

Video (2:35)
Schysst sjömat

Scary fakta

"Scary" väcker intresse

"Scary food" kan uppfattas som exotiskt och spännande, och från bland annat vårt grannland Norge finns flera exempel på hur konceptet lockar matintresserade besökare till mindre orter på landsbygden. Detta skapar utvecklingsmöjligheter för lokala företagare inom upplevelse- och måltidsturism, restaurangbranschen, småskaligt fiske och vattenbruk.

Nya hållbara vanor

Traditionellt äter vi bara ett fåtal arter fisk och skaldjur, särskilt i Västeuropa. Det är bakgrunden till att matfiskar som torsk och hälleflundra idag är kraftigt överfiskade med bestånd som riskerar att kollapsa. Men nu börjar allt fler medvetna konsumenter efterfråga alternativa och mer hållbara produkter från havet.

Samarbetspartners

Projekt Scary Seafood är ett samarbete mellan ett antal forskningsinstitutioner och företagare. Projektet koordineras från Göteborgs universitet. Finansiär är Jordbruksverkets landsbygdsprogram.

Centrum för turism, Göteborgs universitet
Eva Maria Jernsand, forskare inom turism- och besöksnäring.
Läs mer om Eva Marias forskning.

Chalmers tekniska högskola, Göteborg
Kontakt: Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap. 
Läs mer om Ingrids forskning.

FiskIdag är ett grossistföretag i Göteborg med fokus på fisk och skaldjur.

Kontakt: Rikard de Man Lapidoth
Läs mer om FiskIdag.

Restaurang VRÅ ligger i Göteborg och serverar lokala råvaror med japansk twist och hållbarhet i fokus.

Kontakt: Sofia B Olsson, head chef

Läs mer om Restaurang VRÅ.

Kontakt: Sara Hornborg, forskar om miljö och uthållig produktion.
Läs mer om Saras forskning.

Skärgårdsidyllen arrangerar kajakturer och andra havsnära upplevelser i Grebbestad med omnejd.
Kontakt: Ingela Holgersson

Läs mer om Skärgårdsidyllen.

Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning – Swemarc – arbetar för att öka odlingen av mat från havet på ett hållbart sätt.
Kontakt: Susan Gotensparre
Mer om Swemarc

Tjärnö marina laboratorium, Strömstad
Tjärnölaboratoriet är en fältstation vid Göteborgs universitet för forskning och utbildning om havet.

Kontakt: Maria Bodin, projektledare
Mer om Tjärnölaboratoriet
 

Kontakt: Jill Axelsson Pabst, strategisk utvecklare inom matturism.
Läs mer om Turistrådet Västsverige

Logos för partners
EU Jordbruksfonden logo