
Scary Seafood
Strandkrabba, sandräka och havssallat. Tre exempel på sjömat som vi inte är så vana vid, och som kan uppfattas som främmande, lite "scary". Projekt Scary Seafood lyfter fram nya arter att lägga på tallriken, och visar hur sjömat kan användas på ett mer hållbart vis. Här kan du ladda ner och läsa våra guider och faktablad om havets okända skafferi!
Outdoor cooking. Vad kan man plocka och laga till vid strandkanten?
Tidpunkt: 4 september 2020
Arrangör: Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor
Denna workshop har genomförts. En kort fillm från workshopen finns här. En check-lista för dem som vill komma igång med utomhusmatlagning på tema Scary Seafood i sin verksamhet finns här.
Kan man äta maneter? Om hållbarhet och konsumentintresse.
Tidpunkt: 18 januari 2021
Arrangör: RISE
Denna workshop har genomförts som ett digitalt evenemang.
Välkommen att ta del av fakta och tips om hållbar sjömat här.
Sjömatsverkstad under ledning av Sofia B Olsson på Restaurang Vrå i Göteborg med okända kräftdjur och tagghudingar i fokus. Kockarna skapade rätter med strandkrabba, simkrabba, maskeringskrabba, sjögurka, sjöborre och eremitkräfta.
Plats: Restaurang Vrå i Göteborg.
Tidpunkt: 20 september 2021
Arrangör: Restaurang Vrå, Swemarc och Tjärnö marina laboratorium
Workshopen har genomförts. Bilder finns på vårt Instagramkonto. Läs ett reportage om evenemanget här.
Denna workshop har fokus på mollusker, dvs musslor och snäckor. Till kockarnas förfogande fanns stillahavsostron, kammusslor, venusmusslor, hjärtmusslor, valthornssnäckor och strandsnäckor.
Tidpunkt: 25 oktober 2021
Plats: Villa Bro, Brodalen
Arrangör: Tjärnö marina laboratorium, Swemarc/SMAK & Villa Bro
Workshopen har genomförts. Bilder finns på vårt Instagramkonto och på Centrum för hav & samhälles sida på Facebook.
I den här workshopen får du veta mer om fiskens alternativa styckningsdetaljer och hur de kan användas. Vi vänder oss till dig som vill vara med och utveckla de nya blå proteinkällorna, till exempel inom beredningsindustrin och restaurangbranschen.
Tidpunkt: 12 november 2021
Plats: Fiskhamnen i Göteborg
Arrangör: Chalmers tekniska högskola
Workshopen har genomförts. Läs vårt faktablad om hur fiskens glömda delar kan tas tillvara här.
Centrum för turism, Göteborgs universitet
Eva Maria Jernsand, forskare inom turism- och besöksnäring.
Läs mer om Eva Marias forskning.
Chalmers tekniska högskola, Göteborg
Kontakt: Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap.
Läs mer om Ingrids forskning.
FiskIdag är ett grossistföretag i Göteborg med fokus på fisk och skaldjur.
Kontakt: Rikard de Man Lapidoth
Läs mer om FiskIdag.
Restaurang VRÅ ligger i Göteborg och serverar lokala råvaror med japansk twist och hållbarhet i fokus.
Kontakt: Sofia B Olsson, head chef
Läs mer om Restaurang VRÅ.
Kontakt: Sara Hornborg, forskar om miljö och uthållig produktion.
Läs mer om Saras forskning.
Skärgårdsidyllen arrangerar kajakturer och andra havsnära upplevelser i Grebbestad med omnejd.
Kontakt: Ingela Holgersson
Läs mer om Skärgårdsidyllen.
Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning – Swemarc – arbetar för att öka odlingen av mat från havet på ett hållbart sätt.
Kontakt: Susan Gotensparre
Mer om Swemarc
Tjärnö marina laboratorium, Strömstad
Tjärnölaboratoriet är en fältstation vid Göteborgs universitet för forskning och utbildning om havet.
Kontakt: Maria Bodin, projektledare
Mer om Tjärnölaboratoriet
Kontakt: Jill Axelsson Pabst, strategisk utvecklare inom matturism.
Läs mer om Turistrådet Västsverige

