Göteborgs universitet
Bild
Elever gör experiment på Tjärnö marina laboratorium.
Elever på besök på Tjärnö marina laboratorium gör experiment med försurat havsvatten.
Foto: Susanne Liljenström

För lärare

Är du och dina elever intresserade av att delta i Ocean Blues? Högstadie- och gymnasieklasser från hela Sverige är välkomna att delta. Ocean Blues innehåller både naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga frågeställningar.

Ocean Blues riktar sig till gymnasieskolor och erbjuder utbildningspaket inom fyra forskningsområden:

  • Kemiska föreningar
  • Klimatförändringar
  • Plast i havet
  • Minskad biologisk mångfald

Läs mer om våra teman.

Boka en föreläsning

Föreläsningarna är 1,5–2 timmar långa och blandar presentationer, filmer, diskussioner och övningar. De kan hållas digitalt, men vi kommer gärna till er skola om den ligger i Västsverige. Det går bra att boka föreläsningar året runt. 

Vi diskuterar hoten mot havsmiljön men också vilka lösningar som finns. Vad gör forskarna och samhället? Vad kan medborgare/ungdomar själva göra?

Detta blir ingångspunkten till en frivillig uppföljningsdel, Eco actions, som är ett erbjudande att delta i som helklass eller som individ.

För frågor och bokning, kontakta Grazzia Matamoros.

Vad händer efter föreläsningen?

Efter genomförd föreläsning finns det möjlighet att som klass att göra en eco-action. Det finns även möjlighet att boka studiebesök på Tjärnö marina laboratorium eller delta i projektet Virtue-S

Gör Eco Actions

Den här delen av Ocean Blues utgår från en webbsida med tips, inspiration och erbjudanden på hur man kan engagera sig som individ eller som klass.

Här får eleverna en plattform där de kan uttrycka sin oro, göra ett ”statement” eller delta i debatten och bidra till den förändring de själva vill se. Tanken är att eleverna själva ska kunna välja uttryckssätt. Denna del gör eleverna själva, med hjälp av sin lärare eller länkat till andra projekt som finns listade på sidan. Varje vår arrangerar vi sedan en prisutdelning där elevernas insatser uppmärksammas. 

Vill ni genomföra experiment kopplade till havsmiljön? Det finns två alternativ:

Besök en av Göteborgs universitets marina fältstationer. Det finns möjlighet att göra endagsstudiebesök på Tjärnö marina laboratorium. 

Läs mer om studiebesök från Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg: Elever fick vara havsforskare när Ocean Blues besökte Tjärnö.

Kom igång med Virtue-S! Detta projektbaserade skolprojekt ger möjlighet för lärare och elever att lära sig mer om och undersöka biologisk mångfald i hav och sjö. Konceptet är enkelt men det passar bra som projektbaserat lärande. Det finns både online kurser och material riktade både mot elever och lärare.  Läs mer om Virtue-S.

Navigate to video: Undersök biologisk mångfald i hav och sjö med Virtue-S
Video (2:19)
Undersök biologisk mångfald i hav och sjö med Virtue-S