
För lärare
Är du och dina elever intresserade av att delta i Ocean Blues? Alla gymnasieklasser från nationella gymnasieprogram i Västsverige är välkomna att boka ett eller flera tillfällen. Föreläsningarna innehåller både naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga frågeställningar.
Ocean Blues riktar sig till gymnasieskolor och erbjuder utbildningspaket inom fyra forskningsområden: kemiska föreningar, klimatförändringar, plast i havet och minskad biologisk mångfald. Projektet består av tre delar:
- Föreläsningar/workshoppar (Research to the classroom) – året runt
- Eco-actions – året runt
- Prisutdelning (Award Show) – under våren
Boka föreläsningar/workshoppar
Föreläsningarna hålls på engelska och är ca 1,5–2 timmar långa (eleverna får gärna själva prata svenska). Föreläsningarna går bra att boka året runt och vi kommer gärna till er skolan men det finns även möjlighet att köra denna del digitalt. Under föreläsningarna fokuserar vi på ett av de fyra forskningsområdena.
Vi diskuterar hoten mot havsmiljön men också vilka lösningar som finns. Vad gör forskarna och samhället? Vad kan medborgare/ungdomar själva göra? Detta blir ingångspunkten till nästa del, ”Eco actions”, som är ett erbjudande att frivilligt delta i som helklass eller som individ (man förbinder sig inte att delta i Eco actions delen av projektet endast genom att boka in en föreläsning).
För frågor och bokning, kontakta Grazzia Matamoros.
Vad händer efter föreläsningen?
Efter föreläsningen kan man välja att delta i två separata spår, och det går också bra att göra båda.
Gör ”Eco-actions”
Den del av Ocean Blues utgår ifrån en webbsida med tips, inspiration och erbjudanden på hur man kan engagera sig som individ eller som klass.
Här får eleverna en plattform där de kan uttrycka sin oro, göra ett ”statement” eller delta i debatten och bidra till den förändring de själva vill se. Tanken är att eleverna själva ska kunna välja uttryckssätt. Denna del gör eleverna själva, med hjälp av sin lärare eller länkat till andra projekt som finns listade på sidan. Varje vår arrangerar vi sedan en prisutdelning där elevernas insatser uppmärksammas.
Vill ni genomföra experiment kopplade till havsmiljön? Det finns två alternativ:
Besök en av Göteborgs universitets marina fältstationerna! Det finns möjlighet att göra endagsstudiebesök till Tjärnö marina laboratorium.
Kom igång med Virtue-S! Detta projektbaserade skolprojektet ger möjlighet för lärare och elever att lära sig mer om och undersöka biologisk mångfald i hav och sjö. Konceptet är enkelt men Det passar bra som projektbaserat Det finns både online kurser och material riktade både mot elever och lärare. Läs mer om Virtue-S
Låter det intressant? Kontakta Grazzia Matamoros