Göteborgs universitet
Bild
Studenter filmar
Foto: Natalie Greppi

Gör en film om havet

Tillsammans med organisationen Naturfilmarna erbjuder Ocean Blues en unik möjlighet att ingå i projektet ”miljöjägarna” och delta på workshops eller läger med professionella filmare. Här får ni möjlighet att producera en kort film från idé till färdig produktion som sedan kan publiceras på nätet, visas på nationella filmfestivaler, för lokala politiker och kanske till och med i riksdagen.

Delta som klass

Allt startar med en introduktion/informationsträff där en handledare från miljöjägarna kommer till klassen och berättar om konceptet och kort om vad man ska tänka på när man tar fram en projektidé (detta tar 1 till 2 timmar).  

Filmerna ska vara cirka tre minuter långa och handla om hållbara förändringar och visa upp exempel på positiva miljöprojekt som händer i din närhet. I kursen ingår all utrustning, hjälp med planering, inspelning och redigering. 

Om eleverna vill gå vidare och göra film så ska de inför nästa träff skissa på en enkel projektidé (3-5 elever/grupp).

Om klassen eller delar av klassen är intresserade av att delta återvänder handledaren efter cirka 1-2 veckor med utrustningen. Under denna heldag går man igenom hur man förverkligar sin projektidé, hur man gör ”research”, skapar en bra ”berättelse” samt hur tekniken fungerar med allt från ljus, ljud, kamera och redigering. Under dagen kommer eleverna få hjälp med sina projektidéer och ska vara beredda på att ta emot feed-back och göra ändringar. 

Låna utrustning

Eleverna lånar sedan utrustningen under den period som behövs för att förverkliga sina projektidéer (cirka 1-4 veckor beroende på förutsättning). Under denna period kan eleverna få stöd och hjälp av handledaren.

Det är upp till läraren att bestämma hur många lektionstimmar som ska avsättas. Eleverna får även låna hem utrustningen vid behov. Det finns utrustning att låna för att filma både under och ovan vattenytan. 

Det går att delta som helklass eller mindre grupper. För anmälan kontakta Matilda Hultman.

Åk på filmläger

Varje termin kommer vi att erbjuda tillfällen att delta vid ett läger vid Tjärnö marinbiologiska laboratorium vid Göteborgs universitet. Till det ansöker du som enskild person. Upplägget liknar det som beskrivits ovan men i koncentrerad form. Över en helg har du skissat på projektidé, filmat och redigerat klart filmen.

Kontakta Matilda Hultman för att anmäla intresse och ansöka om att delta. 

Miljöjägarna

Tillsammans med ungdomar över hela landet dokumenterar Miljöjägarna intressanta projekt och det positiva som händer i vårt avlånga land för att åstadkomma hållbara förändringar. Läs mer om projektet på Naturfilmarnas webbplats.

Navigate to video: Från skräp till råvara
Video (3:33)
Från skräp till råvara

Exempel på en kortfilm från Symbios Centrum i Sotenäs som tar hand om marint skräp.