
Industriell och finansiell ekonomi & Logistik
Sektionens forskning har fokus på hur ekonomisk teori och empirisk analys kan användas vid beslutsfattande i företag, branscher, offentliga organisationer och samhälle för att uppnå ett effektivt och hållbart resursutnyttjande.
Sektionen har stor erfarenhet av forskning om bolagsstyrning, operationsanalys, finansiell och operativ riskhantering, logistik och försörjningskedjan, investeringsbedömningar, effektivitetsutvärderingar, transportmodellering, prissättning, värdering, portföljval och miljömässig hållbarhet.
Sektionen har mångårig erfarenhet av nära samarbete med näringsliv och myndigheter på nationell och regional nivå. Betydande kompetens finns inom områdena bank och finans, tillverkningsindustri, intermodala transporter, maritim logistik, fastigheter, offentliga organisationer, godstransporter i staden och den tunga industrin. Inom sektionen studeras också energirelaterade frågor som energieffektivitet och handel med utsläppsrättigheter. Forskningen är huvudsakligen empiriskt orienterad med fokus på att vara tillämpbar, relevant och problemlösande.
Sektionen har medverkat i många EU-finansierade projekt och har genomfört projekt som finansierats av den svenska regeringen, Trafikverket, Vetenskapsrådet, Mistra, Energimyndigheten och Vinnova.
Exempel på forskningsprojekt
DREAMIT 2.0 - Effektiv accesshantering
Förlängda sjöben: när-och kustsjöfartens potential
Linjesjöfartens roll för robusta försörjningskedjor
Logistiska konsekvenser av konflikten i Göteborgs containerhamn
Miljöstyrande avgifter och incitament för hamnar
Nordeuropeiska Energiperspektiv NEPP
Poolning av kapacitet i sjukvården
Stadens roll i innovationssamverkan för hållbara städer
Transportsystemets omställning och finansiering
Utveckling och test av ett kvotpliktsystem med fokus på effektreduktion
Samarbeten
Sektionen samarbetar med Centrum för finans vid Handelshögskolan och med FinansKompetensCentrum vid Business Region Göteborg. Sektionen är även partner i Urban Freight Platform, en samverkansplattform för forskning om logistik i stad som finansieras av Volvo Research and Educational Foundations samt i logistikcentrumet Northern Lead och i Lighthouse, ett svenskt mångvetenskapligt kompetens- och forskningscentrum i den maritima sektorn.