Redovisning
Redovisningssektionen vid Handelshögskolan bedriver forskning inom tre huvudområden: externredovisning och hållbarhetsrapportering, ekonomistyrning och utbildning inom ämnet redovisning.
Vår forskning omfattar ett brett spektrum av empiriska och teoretiska perspektiv, med metoder som sträcker sig från kvantitativa empiriska analyser till kvalitativa och tolkande ansatser.
Pågående forskning fokuserar på samhällsviktiga och aktuella områden, såsom reglering av finansiell och hållbarhetsredovisning, revisionskvalitet samt operativ och strategisk ekonomistyrning i olika sammanhang. Även utbildning i redovisning utgör en viktig del av forskningen. Arbetet sker i nära dialog med nationella och internationella normsättare samt svenska företag och organisationer, för att säkerställa både hög akademisk kvalitet och praktisk samt samhällelig relevans. Resultaten publiceras regelbundet i internationellt erkända vetenskapliga tidskrifter.
Utöver ämnesforskningen bedrivs pedagogisk forskning som studerar effekterna av olika undervisningsmetoder i redovisningskurser inom högre utbildning.
Redovisningsreglering och dess implementering
Sektionen är aktiv både i forskningsprojekt och i praktisk tillämpning genom samarbeten med normsättare och publicering i praktikorienterade forum. Den nära kopplingen till redovisningsregleringen i Sverige, Europa och globalt gör det möjligt för forskargruppen att bidra till aktuella frågor om utveckling av reglering och implementeringen i företag. Aktuell forskning inkluderar immateriella tillgångar och frivillig revision i privata företag. Ett projekt undersöker dessa frågor i kontext av digitalisering. Ett annat område där forskning bedrivs är reglering av hållbarhetsrapportering och dess tillämpning i organisationer. Detta inkluderar frågor hur och varför företag systematiskt undviker att lämna upplysningar genom att kombinera väsentlighetsbedömningar med avsaknaden av revisionskrav. Vidare undersöker vi bolagsstyrningsmekanismer och deras samband med rapporteringspraxis i svenska börsnoterade företag.
Forskare inom området: Marita Blomkvist, Berit Hartmann, Kristina Jonäll, Jan Marton, Mari Paananen, Anna Karin Pettersson, Emmeli Runesson, Lana Sabelfeld, Niuosha Samani
Användbarhet av redovisningsinformation för aktiemarknadens investerare
I några av dessa projekt studeras sambandet mellan resultat eller kassaflöden och aktiepriser eller avkastning. Nya metoder inom maskininlärning utvecklas och tillämpas på frågor som relativ användbarhet av resultat och kassaflöden samt relevansen av att redovisa immateriella tillgångar. Vidare används generativ AI i undersökningar av företags upplysningar i sin rapportering om miljöpåverkan (i synnerhet, negativ påverkan på biologisk mångfald) och kapitalmarknadsaktörers efterfrågan på sådan information och kapitalmarknadseffekter av detta.
Forskare inom området: Kristina Jonäll, Jan Marton, Mari Paananen
Kostnader relaterade till miljöpåverkan
Som en del av projektet Mistra Biopath som fokuserar på hur finansiella system på ett effektivt sätt kan länkas till företags miljöpåverkan, undersöker vi den totala miljökostnaden (Co2 utsläpp, negativ påverkan på biologisk mångfald, och återställningskostnader) i syfte att skapa ett mått som kan användas för utvärdering av kostnader relaterade till landbaserad olje- och gasutvinning. Vidare jämför vi företags rapporterade återställningskostnader med oberoende uppskattningar av dessa kostnader i syfte att undersöka systematiska skillnader i under- och överskattning mellan företagssegment.
Forskare inom området: Mari Paananen
Doktorandprojekt inom Finansiell redovisning och hållbarhetsrapportering
- Malin Brus ”Redovisning och digitalisering”
- Malin Karlsson “Kopplingen mellan finansiell- och hållbarhetsrapportering”
- Imelda Taraj “Påverkan av textuella attribut, analytikers heterogenitet och miljö agenda i resultatdiskussioner”
Utformning och användning av ekonomistyrning
Detta forskningsspår riktar intresset mot ekonomistyrningens utformning och användning för operativa och strategiska syften inom privata och offentliga organisationer. Aktuell forskning fokuserar frågor som relaterar till diffusion av ekonomistyrningsinnovationer, hur och varför ekonomistyrningen förändras över tiden i organisationer, ekonomistyrning och ersättningsmodeller inom hälso- och sjukvård, utformning och användning av produktkalkylering, ekonomistyrningens roll i komplexa interorganisatoriska relationer och leverantörskedjor samt relationen mellan ekonomistyrning och strategi samt.
Forskare inom området: Henrik Agndal, Christian Ax, Gudrun Baldvinsdottir, Lars-Eric Bergevärn, Mikael Cäker, Johan Åkesson
Ekonomistyrning och digitalisering
Denna forskning undersöker ekonomistyrningens och ekonomistyrarens roll i digital transformation, med särskilt fokus på hur sådan transformation driver innovation av affärsmodeller och bidrar till konkurrensfördelar. Vi studerar också hur digital teknik kan utnyttjas och skalas inom offentlig sektor för att hantera hållbarhetsutmaningar och hur detta arbete integreras i budgetstyrning och klimatinvesteringsplaner. Dessutom utforskar vi styrnings- och ansvarsfrågor relaterade till AI, utvecklingen av finansiella teknologier, digitala ekosystem och digital infrastruktur.
Forskare inom området: Christian Ax, Viktor Elliott
Ekonomistyrning för hållbara affärer
Inom detta forskningsområde studeras ekonomistyrningens roll och betydelse i utveckling och implementering av strategier och styrning för ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet. Sammantaget belyser forskningen hur ekonomistyrning kan bidra till att möta de komplexa utmaningar som uppstår vid omställning mot en mer hållbar framtid. Tonvikten ligger på finansiella beslutsprocesser som stödjer skapandet och upprätthållandet av hållbara affärsmodeller. Projekt inom detta område inkluderar utformning och användning av ekonomistyrning för implementering av hållbarhetsstrategier, hur ekonomichefer och controllers navigerar hållbarhetsfrågor, utvecklingen av cirkulära affärsmodeller och de lednings- och redovisningsutmaningar som dessa modeller medför, länken mellan intern och extern hållbarhetsrapportering, ekonomistyrningens påverkan på ansvarsskyldighet och stress samt integrering av gröna incitament i ekonomistyrning.
Forskare inom området: Peter Beusch, Viktor Elliot, Berit Hartmann, Elmira Parviziomran
Doktorandprojekt inom Ekonomistyrning
- Jan-Olof Eriksson ”Finansiell kunskap och förståelse relaterat till ekonomistyrning i nystartade företag”
- Húni Jóhannesson ”Ekonomistyrning för hållbarhet”
- Rozita Lajevardi “Ersättningsmodeller inom det offentliga sjukvårdssystemet”
- Emma Olofsson ”Institutionella investerares miljöåtaganden”
- Joakim Wahlberg ”Ekonomistyrning som en dynamisk förmåga – Förändringar i operativa förmågor för innovation”
Effekter av olika undervisningsmetoder i redovisningskurser inom högre utbildning
Denna studie undersöker hur en systematisk tillämpning av pedagogiska metoder, med särskilt fokus på variationsteori, påverkar studenters förståelse i grundläggande redovisningskurser. Vi utforskar även hur digitala verktyg kan integreras i undervisningen för att främja lärande och förståelse samt förbättra bedömnings- och feedbackprocesser. Sektionen har dessutom en ledande roll i utvecklingen av läroböcker inom externredovisning och ekonomistyrning i Sverige.
Forskare inom området: Lars-Eric Bergevärn, Kristina Jonäll, Anna-Karin Pettersson, Johan Åkesson