Stena Line färja
Foto: Shutterstock: Agnieszka Rybkiewicz

Linjesjöfartens roll för robusta försörjningskedjor

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projekttid
2020 - 2023
Projektägare
Företagsekonomiska institutionen, Handelshögskolan

SSPA
Finansiär
Trafikverket

Kort beskrivning

Projektet bygger vidare på erfarenheter av de störningar på internationella försörjningskedjor som orsakades av arbetsmarknadskonflikten vid APM Terminals i Göteborg och lägger till erfarenheter från störningarna av Covid-19-pandemin. Fokus ligger på inom-europeiska flöden och särskilt på RoRo-fartyg och RoPax-färjor som anlöper Sverige. Syftet är att minska effekterna av framtida störningar i de försörjningskedjor som använder sjöfart genom att kartlägga och analysera hur dessa kedjor har påverkats av Covid-19 pandemin och vilka åtgärder aktörerna tagit för att minska påverkan. Studien tar ett svenskt perspektiv och fokuserar på linjesjöfart inom Europa.

Medverkande forskare från Handelshögskolan

Johan Woxenius (projektledare), professor
Jonas Flodén, universitetslektor
Marta Gonzalez-Aregall, biträdande universitetslektor
Zeeshan Raza, postdoktor

Medverkande forskare från SSPA

Sönke Behrends, dr
Christian Finnsgård, dr
Sara Rogerson, dr
Vendela Santén, dr
Martin Svanberg, dr

Mediamedverkan

Experten efter Suez-stoppet: Därför kan dina badleksaker bli försenade, SVT Nyheter (web), 21-03-29

Bjässen loss – kanalen öppen igen, TT-intervju som publicerats 2021-03-29 av bland annat: Göteborgs-Posten, Sydsvenskan, Norra Skåne, och Västerbotten-Kuriren.

”Panik” i Suez – handeln blöder mångmiljarder, intervju i webupplagan av Svenska Dagbladet, 21-03-26

Göteborgsbolagets fartyg sitter fast i Suezkanalen, intervju i Göteborgs-Posten, 21-03-27 , s. 25. Även web, 21-03-26.

Sjöfarten "robust" – trots flaskhalsarna, intervju i telegram från TT, 21-03-26
Publicerat i exempelvis Svenska DagbladetGöteborgs-Posten, Hallandsposten, Helsingborgs Dagblad, Folkbladet, Västerbotten-Kuriren, Barometern, Norra Skåne och Transport-och-Logistik.se.

Spänd väntan när trafiken stoppats vid Suez, intervju i telegram från TT,  21-03-25
Publicerades i exempelvis Svenska DagbladetGöteborgs-Posten, Sydsvenskan, Aftonbladet, Folkbladet, TTELA, Skånska Dagbladet, Norra Skåne, Upsala Nya Tidning, Hufvudstadsbladet och Dagens Näringsliv.

Strandat fartyg hotade världshandel, SvD 21-03-24
Johan Woxenius kommenterar händelsen att ett av världens största fraktfartyg gått på grund i Suezkanalen.

Fortsatt stopp i Suezkanalen – oron för förseningar växer, intervju i Svenska Dagbladet Näringsliv, s. 16, även i webupplagan med rubriken Fortsatt stopp i Suezkanalen – kan ta veckor, 21-03-24

Hallå där, Johan Woxenius, intervju i Dagens Logistik, Nr. 1, s. 25.

Halvledarbristen slår bredare, Dagens logistik 21-03-18
Johan Woxenius om pandemins påverkan på globala leverantörskedjor.