Göteborgs universitet
Bild
Lärare och forskare i tyska vid Institutionen för språk och litteraturer
Lärare och forskare i tyska vid Institutionen för språk och litteraturer. Från vänster: Christine Fredriksson, Edgar Platen, Michelle Waldispühl, Linda Karlsson Hammarfelt, Magnus P Ängsal.
Foto: Janna Roosch
Länkstig

Samtliga kurser är på avancerad nivå och passar perfekt för dig som vill fördjupa dina tyskastudier ytterligare eller till exempel är tyskalärare och vill fortbilda dig.

I höst startar även vårt magister/masterprogram om tysk samtidslitteratur.

Sen anmälan öppnar 14 juli och du är varmt välkommen att studera hos oss!

Tysk efterkrigslitteratur I, 7,5 hp

En kurs om tyskspråkig litteraturhistoria från 1945 tills idag. I förgrunden står olika utvecklingar och strömningar inom tidsperioden, med särskilt fokus på tysk-svenska litterära relationer. Kursen behandlar efterkrigslitteratur, litteraturens politisering, ny subjektivitet, postmodernismen, Wende-litteratur och migrationslitteratur. Under kursens gång förekommer även samarbete med universitetet i Kiel.

Läs mer om kursen Tysk efterkrigslitteratur 1

Tyskspråkig litteraturteori och kulturteori i en europeisk kontext, 7,5 hp

En kurs för dig som vill få en inblick i tyskspråkig litteratur och kulturteoretiska frågeställningar och hur dessa förhåller sig till en europeisk kontext.

Läs mer om kursen Tyskspråkig litteraturteori och kulturteori i en europeisk kontext

Tyska, Författarskap I, 7,5 hp

Denna kurs ger en inblick i modern tysk litteratur med utgångspunkt i ett specifikt författarskap. Kursen behandlar författarskapets centrala frågeställningar och undersöker dessa ur ett berättarteoretiskt och litteraturhistoriskt perspektiv. Särskild tonvikt läggs vid berättandes betydelse för historie- och identitetsskapande.

Läs mer om kursen Tyska, Författarskap 1

Program: Deutsche Gegenwartsliteratur: Rezeption, Vermittlung und Kontext, 60/120 hp

Programmet behandlar tysk samtidslitteratur och dess kulturella reception och förmedling. Till exempel får du en överblick av litteraturförmedlingens olika områden i de tyskspråkiga länderna, främst förlagsväsen, journalistik och litterära utmärkelser. Du gör djupdykningar i olika samtida författarskap samtidigt som du också läser litteraturteoretiska och litteraturhistoriska kurser som sätter den tyska samtids- och efterkrigslitteraturen i ett europeiskt perspektiv.

Läs mer om programmet

Har du frågor om våra kurser och program inom ämnet tyska?

Kontakta gärna vår studievägledare Ann-Christin Undeby: stvl.tyska@sprak.gu.se