Göteborgs universitet

Språkliga strukturer

Med språkliga strukturer avses grammatik i vid bemärkelse; fonologi, lexikon och morfosyntax. Forskningsområdet utgår från den samlade expertis om språk som finns vid institutionen, med forskningsprojekt som rör bantu, kushitiska, germanska, romanska och semitiska språk.

Forskningsområdet samlar doktorander, lärare och forskare med språkvetenskaplig inriktning som har ett forskningsintresse i språkliga strukturer. 

Aktiva forskare inom området undersöker nyckelkomponenter i den lingvistiska strukturen, såsom verb- och nominalfrasens morfosyntax, grammatiska betydelser inom verbfrasen, samt fenomen inom fonologi och intonation. Metodologiskt kretsar vår forskning kring två huvudsakliga angreppssätt: korpuslingvistik, med särskilt fokus på kvantitativ modellering och statistisk analys av lingvistiska data, samt fälltstudier, inriktad på dokumentation och analys av hotade och underbeskrivna språk. Teoretiskt präglas vårt arbete av en bred och inkluderande orientering, med en dragning mot funktionella och kognitiva språkmodeller som exempelvis konstruktionsgrammatik.

Grammatikfestival

Vi är med och anordnar varje år Grammatikfestivalen, en heldag med spännande föreläsningar om språk och grammatik, för alla som sysslar med eller är intresserade av grammatik. Festivalen ingår i firandet av den nationella grammatikdagen.

Arrangörer, Grammatikfestivalen

  • Institutionen för språk och litteraturer
  • Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori
  • Institutionen för svenska, flerspråkighet och språkteknologi

Grammatikdagens websida

Korpuslingvistik

Många av våra forskare använder sig av en korpus, det vill säga stor samling språklig data, som empirisk grund för sina grammatiska undersökningar. Det är främst korpusar som har sammanställts av institutionens forskare och doktorander, men också information om externa korpusar som forskare och studenter vid institutionen för språk och litteraturer har tillgång till.

Presentation av korpusresurser vid institutionen