Göteborgs universitet
Länkstig

MED104 Koordineringsinsatser vid sjukskrivning och för stöd till arbetsdeltagande – fortsättningskurs

Koordineringsinsatser vid sjukskrivning och för stöd till arbetsdeltagande är en ny och viktig funktion inom hälso- och sjukvården. Kursen vänder sig till personer med pågående uppdrag som rehabiliteringskoordinator inom primärvård eller specialistsjukvård. Kursen är en fortsättningskurs som fokuserar på faktorer som främjar återgång i arbete samt förbättring av koordinering inom den egna verksamheten.

Om utbildningen

Kursen ges av Institutionen för medicin på uppdrag av Västra Götalandsregionen och omfattar 7.5 hp på kvartsfart.

Målgrupp

Kursen riktar sig till dig som har ett pågående uppdrag som rehabiliteringskoordinator inom primärvård eller specialistsjukvård.

Innehåll

Kursen är en fortsättningskurs som bygger vidare på de kunskaper som förvärvades i kursen MED102 Koordinering av rehabiliteringsprocessen.

Denna kurs fokuserar på återgång i arbete. Den tar upp faktorer på individ- och samhällsnivå som har betydelse för sjukskrivna personers möjlighet att återgå i arbete, och som relaterar till koordineringsuppdragets tre delar – personligt stöd, intern samordning och extern samverkan. I kursen diskuterar kursdeltagarna etiska och juridiska perspektiv på koordinering och får i uppdrag att identifiera, beskriva och föreslå åtgärder för bättre koordinering inom den egna verksamheten.

Kursen innehåller bland annat:

  • Faktorer som främjar återgång i arbete
  • Arbetsförmåga och arbetsinstabilitet
  • Socialförsäkringslitteracitet
  • Att samarbeta med sjukskrivnas chefer
  • Etiska perspektiv på koordineringsprocessen
  • Juridiska aspekter i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen
  • Externa samverkansaktörer
  • Att kommunicera med skriven text som del av förbättringsarbete

Efter kursen kan du

Identifiera och diskutera fysiska, psykiska och sociala faktorer som främjar återgång i arbete, inklusive betydelsen av arbetsförmåga och arbetsinstabilitet. Du har också fått en djupare förståelse för koordineringsprocessens plats i hälso- och sjukvården och kan identifiera, planera och föreslå åtgärder för bättre intern samordning och extern samverkan i koordineringsprocessen inom den egna verksamheten.

Undervisning

Kursens undervisningstillfällen är förlagda till 8 heldagar (dagtid), varav 4 är på campus (dvs i lokal på Göteborgs universitet), och 4 ges digitalt. Undervisningen består huvudsakligen av introducerande föreläsningar och seminarier. Mellan varje kurstillfälle bedrivs egenstudier och inför varje kurstillfälle görs inlämning av skriftlig studieuppgift, individuellt eller i grupp. Kursen avslutas med skriftlig och muntlig examination där kursens delmål sammanfogas.

Behörighet och urval

För att vara behörig att söka kursen ska man ha ett pågående uppdrag som rehabiliteringskoordinator inom hälso- och sjukvården.

Förkunskapskrav är högskoleutbildning inom något av hälsovetenskapens huvudområden, socialt arbete eller psykologi eller annat närliggande ämnesområde, samt godkänd kurs MED102 Koordinering av rehabiliteringsprocessen vid Göteborgs universitet eller motsvarighet vid annat svenskt lärosäte.

Västra Götalandsregionen utser sina deltagare via intern anmälan i sin ansökningsportal. Kursen kan även sökas av arbetsgivare i andra regioner för personal som har uppdrag som rehabiliteringskoordinator, ansökan görs då via Göteborgs universitet (se nedan). Rehabiliteringskoordinatorer från andra regioner välkomnas och antas i mån av plats. Lottning tillämpas om antal sökande överstiger antal lediga platser.

Kursavgift om 18 000 SEK (exkl moms) faktureras beställaren.

Nästa kurstillfälle

Kursen kommer inte ges våren 2024 och nästa kurstillfälle är inte fastställt ännu.

Vårterminen 2023 och höstterminen 2023 ges en ny baskurs som ersätter MED102.

Anmälan

Personer med koordinatorsuppdrag inom Västra Götalandsregionen anmäler sig via Regionkalendern: MED104 Koordineringsinsatser vid sjukskrivning och för stöd till arbetsdeltagande - Fortsättningskurs - Regionkalendern (vgregion.se) För frågor om anmälan inom VGR kontakta Catarina Bremström, catarina.bremstrom@vgregion.se

Övriga anmäler sig via Göteborgs universitet med hjälp av blanketten nedan. Ansökan med bilagor ska vara inkommen senast 2022-08-12 för antagning till höstterminen 2022, via e-post till universitetslektor Monica Bertilsson och utbildningsadministratör Madeleine Modig. Sista avbokningsdag är 2022-08-24 för att inte bli fakturerad för kursen.

Alla sökande får antagningsbesked via e-post under vecka 33.  

Kontakt

Universitetslektor, leg. arbetsterapeut
Monica Bertilsson

Medicine doktor, leg. läkare
Paula Nordling

Utbildningsadministratör 
Madeleine Modig