Hoppa till huvudinnehåll
Göteborgs universitet

Svenska språket

Svenska språket är ett brett ämne, med såväl praktiska som mer teoretiska kurser, som belyser språket från ett flertal olika perspektiv.

En universitetsutbildning i svenska är användbar för alla som arbetar med svenska språket i olika former - redaktörer, skribenter, översättare och lärare givetvis, men också t ex utredare och andra som producerar eller granskar mycket text i tjänsten. Det kan gälla tal eller skrift, modernt eller historiskt språk, eller t ex kommunikativa, psykologiska, sociala eller stilistiska aspekter på språk och text.

Magisterexamen i svenska språket ger behörighet till utbildning på forskarnivå i svenska språket alternativt nordiska språk. Grund- och fortsättningskursen i svenska språket tillsammans med kurser i litteraturvetenskap riktar sig också till blivande eller redan yrkesverksamma lärare som önskar inkludera ämnet svenska för åk 7-9 och gymnasiet. För lärarlegitimation och poänggränser vid komplettering för utökad behörighet, se Skolverkets webbplats.

Är du osäker på vad det innebär att studera svenska språket på universitet kan du kontakta institutionens studievägledare, eller ta del av kortfilmsserien Vad studerar du när du studerar svenska?

Vill du veta mer om vad det innebär att läsa svenska på universitetet? Vi har en del av svaret i vår kortfilmsserie där du får bekanta dig med språkfrågor som du möter när du studerar hos oss.

Video (00:30)
Språkteknologi
Video (00:34)
Syftning