Göteborgs universitet
Bild
I Matarvspodden diskuteras mat som kulturarv
Foto: Gunnar Jönsson

Matarvspodden

Mat är inte bara livsnödvändig för oss - mat och mattraditioner berättar också om villkor, natur, kultur, identitet. Kopplat till mat, recept och måltidsformer finns traditioner som förmedlas över generationer och på olika sätt speglar både individers och större gruppers kulturarv. I poddens olika avsnitt diskuteras allt från skolmat, sjukhusmat och vardagsmat till mat i kristider, ätsändningar över internet och havets outnyttjade matresurser.

Mat och kulturarv som röd tråd

I Matarvspodden möter moderatorn Lisa Haeger forskare och författare i spännande samtal om mat som kulturarv.

Avsnitten fångar upp forskning presenterad i boken Matarv: berättelser om mat som kulturarv som är resultatet av ett samarbete mellan forskare på Göteborgs universitet och kulturarvsinstitutioner i Västra Götalandsregionen. Mer information finns på: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/kulturarvsakademin-kaa/matarv

Matarvspodden produceras av Kulturarvsakademin i samarbete med Medieteknik, Göteborgs universitet.

Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet
Ansvarig producent: Jenny Högström Berntson & Anita Synnestvedt
Moderator: Lisa Haeger

Matarvspodden finansieras genom bidrag ur Stiftelsen Gustaf Adolf Bratts föreläsningsfond och Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet.

Matarvspodden är tillgänglig på de vanliga "poddställena".

Du kan också lyssna på podden genom GU Play där också transkriptioner för varje avsnitt finns: https://play.gu.se/channel/Matarvspodden/468961

Matarvspodden
Lisa Haeger i inspelningsstudion
Lisa Haeger, moderator för Matarvspodden, i studion.
Foto: Gunnar Jönsson
Producenterna för Matarvspodden
Anita Synnestvedt och Jenny Högström Berntson, producenter för Matarvspodden, utanför inspelningsstudion.
Foto: Gunnar Jönsson
Scanna qr-koden och lyssna på Matarvspodden via Podcaster
Scanna qr-koden och lyssna på Matarvspodden via Podcaster
Inspelning av avsnitt 1, säsong 2 av Matarvspodden
Inspelning av avsnitt 1, säsong 2 av Matarvspodden
Foto: Jenny Högström Berntson

Avsnitt 7: Vad åt vikingen och romaren? Matarv från äldre kulturer

I detta avsnitt av Matarvspodden djupdyker vi i matarvet från gångna kulturer. Vi bekantar oss med kosten hos romarna under antiken. Vi ger oss på jakt efter den skandinaviske vikingens måltider och diskuterar vad det arkeologiska materialet kan berätta för oss om mat och matlagning från förr. Vi får veta mer om spannmål, rutten fisk och pizzans historia. Dessutom får vi veta vad antikens författare hade för fördomar om nordbornas mat.

Medverkande

  • Mari Wickerts, arkeolog och museipedagog, Göteborgs Stadsmuseum
  • Lena Larsson Lovén, professor i antikens kultur och samhällsliv, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet.
  • Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
Mari Wickerts, Göteborgs stadsmuseum i studion för Matarvspodden
Mari Wickerts
Foto: Gunnar Jönsson
Lena Larsson Lovén, professor i antikens kultur och samhällsliv  i studion för inspelning av Matarvspodden.
Lena Larsson Lovén
Foto: Gunnar Jönsson

Avsnitt 8: Fika som svenskt matarv: så mycket mer än en kaffepaus

I detta avsnitt av Matarvspodden möter vi etnologen Susanna Rolfsdotter Eliasson och pedagogen Margaretha Häggström som båda studerat det svenska fenomenet fika. Tillsammans med Matarvspoddens Lisa Haeger ger de sig in på det kanske svenskaste av alla matrelaterade traditioner. Vad är egentligen så speciellt med svenskt fika? Och kan man kalla det för kulturarv?

Medverkande

  • Susanna Rolfsdotter Eliasson, etnolog, Institutionen för kulturvetenskaper, Göteborgs universitet
  • Margaretha Häggström, pedagog, Institutionen för didaktik och pedagogisk profession, Göteborgs universitet
  • Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
Susanna Rolfsdotter Eliasson och Margaretha Häggström i Matarvspodden
Susanna Rolfsdotter Eliasson och Margaretha Häggström gästar Matarvspodden via länk och samtalar om fika som kulturarv.
Foto: Gunnar Jönsson
Lisa Haeger i studion för Matarvspodden
Lisa Haeger i studion för inspelning av Matarvspodden
Foto: Gunnar Jönsson

Avsnitt 9: Matturism och kulturarv: från foodies till honungskakor

Matarvspodden ger sig in i matturismens värld och tittar på hur bakverk och mat används inom turistnäringen och varför en liten dansk ort är känd under namnet Honningskagernas by. Lisa Haeger lotsar oss tillsamman med Erik Lundberg, Centrum för turism, och Jenny Högström Berntson, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet, in bland gamla recept, turistnäring och foodies.

Medverkande

  • Erik Lundberg, Centrum för turism, Göteborgs universitet
  • Jenny Högström Berntson, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
  • Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
 Erik Lundberg i studion för Matarvspodden
Erik Lundberg i studion för inspelning av Matarvspodden
Foto: Gunnar Jönsson
Jenny Högström Berntson i studion för Matarvspodden
Jenny Högström Berntson i studion för inspelning av Matarvspodden
Foto: Gunnar Jönsson

Avsnitt 10: Mat och förvaring: hållbar hushållning genom tiderna

I detta avsnitt av Matarvspodden tar vi oss an olika sätt att förvara mat i Sverige genom tiderna. Tillsammans med antikvarierna Carina Carlsson och Christine Caux Gustavsson ger vi oss på lösningar för förvaring av mat förr och nu. Vi lotsas genom lämningar i kulturlandskapet, hemmen och museimagasinen. Och vi möter en brokig men ack så spännande historia där vi återigen ser att vi behöver vår historiekunskap för att ta oss vidare till en mer hållbar framtid!

Medverkande:

  • Christine Caux Gustavsson, antikvarie, Mölndals stadsmuseum
  • Carina Carlsson, antikvarie, Förvaltningen för kulturutveckling, Göteborg
  • Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
Ett litet kylskåp med litet frysfack, Mölndals stadsmuseums öppna arkiv
Ett litet kylskåp med litet frysfack, Mölndals stadsmuseums öppna arkiv #förvaringfrånförr
Foto: Jenny Högström Berntson
Carina Carlsson och Lisa Haeger i studion för Matarvspodden
Carina Carlsson och Lisa Haeger i studion för inspelning av Matarvspodden
Foto: Gunnar Jönsson
Christine Caux Gustavsson spelar in podd över länk
Christine Caux Gustavsson spelar in Matarvspodden över länk
Foto: Gunnar Jönsson

Avsnitt 11: Grön mat som kulturarv: veganism och vegetarianism genom tiderna

I detta avsnitt av Matarvspodden ger vi oss in i veganismens och vegetarianismens historia. Lisa Haeger diskuterar det gröna matarvet med Anita Synnestvedt, Göteborgs universitet och författaren Anna H Lundahl. Vi ser närmare på trender, mat som identitet och attityder till vegetarianism och veganism. Vi pratar hållbarhet och mat som statusmarkör och avslutar med tips från det gröna köket.

Medverkande:

  • Anna H Lundahl, författare till boken Min farmor var vegan                   
  • Anita Synnestvedt, arkeolog och redaktör för boken Matarv: berättelser om mat som kulturarv, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet
  • Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
Recept "Farmors och farfars surkål", ur boken Min farmor var vegan
Recept "Farmors och farfars surkål", ur boken Min farmor var vegan, red. Anna H Lundahl
Foto: Anna H Lundahl
Anna H Lundahl diskuterar veganism och vegetarianism i Matarvspodden
Anna H Lundahl diskuterar veganism och vegetarianism i Matarvspodden
Foto: Gunnar Jönsson
Anita Synnestvedt i studion för inspelning av Matarvspodden
Anita Synnestvedt i studion för Matarvspodden
Foto: Gunnar Jönsson
Anita Synnestvedt, Anna H Lundahl och Lisa Haeger fikar innan poddinspelning
Anita Synnestvedt, Anna H Lundahl och Lisa Haeger fikar innan poddinspelning
Foto: Jenny Högström Berntson

Säsong 1

Hösten 2021 släpptes sex avsnitt av Matarvspodden.

Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet
Ansvarig producent: Jenny Högström Berntson & Anita Synnestvedt
Moderator: Lisa Haeger

Avsnitt 1: Skolmat genom tiderna

Lisa Haeger möter Cecilia Magnusson Sporre och Hillevi Prell och diskuterar skolmaten som ett viktigt svenskt kulturarv. Vad har älskats och hatats, vad är det som är så speciellt med svensk skolmat?

Cecilia Magnusson Sporre och Hillevi Prell är verksamma vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, GU och har studerat svenska skolmatstraditioner.

Kålpudding, picklad gurka, potatis och lingonsylt. Klassisk husmanskost
Kålpudding, picklad gurka, potatis och lingonsylt. Klassisk husmanskost som är populär igen.
Foto: Jenny Högström Berntson
Cecilia Magnusson Sporre
Cecilia Magnusson Sporre
Foto: Gunnar Jönsson
Hillevi Prell
Hillevi Prell
Foto: Gunnar Jönsson

Avsnitt 2: Mukbang: en global mattrend i en digital värld

Lisa Haeger möter Jenny Högström Berntson och diskuterar det nya heta internetfenomenet Mukbang. Vad är detta för trend, vad lockar tittare och vad har detta med kulturarv att göra?

Jenny Högström Berntson är verksam vid Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet, och har studerat Mukbangfenomet på Youtube och Instagram.

Jenny Högström Berntson
Jenny Högström Berntson
Foto: Gunnar Jönsson

Avsnitt 3: Sjukhusmat och vardagsmat: mattraditioner vi alla berörs av

Lisa Haeger möter Christine Caux Gustafsson, Malin Broby och Lisa Sputnes Mouwitz och diskuterar mattraditioner och matminnen i svenska hushåll och sjukhus genom tiderna. Vad kan museimagasinen berätta om svenska mattraditioner, patienters sjukhusmåltider och storkok?

Christine Caux Gustafsson (antikvarie) och Malin Broby (museipedagog) arbetar på Mölndals stadsmuseum, bland annat med utställningen Mat i nöd och lust. Lisa Sputnes Mouwitz är chef för Medicinhistoriska museet i Göteborg och de har alla studerat matarv kopplat till sina museers samlingar.

Medicinhistoriska museet Göteborg

https://medicinhistoriska.sahlgrenska.se/

Mölndals stadsmuseum

https://www.molndal.se/molndals-stadsmuseum.html

Inköpslista från förr, från utställningen Mat i nöd och lust, Mölndals stadsmuseum
Inköpslista från förr, från utställningen Mat i nöd och lust, Mölndals stadsmuseum
Foto: Jenny Högström Berntson
Christine Caux Gustafsson
Christine Caux Gustafsson
Foto: Gunnar Jönsson
Malin Broby
Malin Broby
Foto: Gunnar Jönsson
Lisa Sputnes Mouwitz, Medicinhistoriska museet
Lisa Sputnes Mouwitz
Foto: Gunnar Jönsson

Avsnitt 4: Krismat, kaffesubstitut och pandemihamstring

Lisa Haeger möter Maria Persson och diskuterar kriser och krishantering genom historien. Vad har vi ätit och vad har vi blivit utan i kristider? Hur skall vi tänka om krisen kommer?

Maria Persson är arkeolog och kulturarvsforskare vid Institutionen för historiska studier, Göteborg universitet. Hon har studerat mat och mattraditioner i Sverige i tider av kris.

Måltidskuponger, kristider
Måltidskuponger i utställningen Mat i nöd och lust, Mölndals stadsmuseum
Foto: Jenny Högström Berntson
Maria Persson
Maria Persson
Foto: Gunnar Jönsson

Avsnitt 5: Tång och scary seafood: oanad resurs för hållbar framtid

Lisa Haeger möter Maria Bodin och diskuterar havets outnyttjade möjligheter som skafferi. Vad finns det för godsaker i våra hav som vi inte använder? Kan man äta vad som helst av tång, alger och småkrabbor?

Maria Bodin är projektledare för forskningsprojektet Scary Seafood, Göteborgs universitet.

https://www.gu.se/forskning/scary-seafood

App: Livet i havet (fri att ladda ner på appställen)

Globala målen: Hav och Marina resurser
Globala målen: Hav och Marina resurser - ta tillvara mer från haven
Maria Bodin
Maria Bodin
Foto: Susanne Liljenström

Avsnitt 6: Mat som kulturarv: matarvsprojekt och matminnen

Lisa Haeger möter Anita Synnestvedt och diskuterar mat, kulturarv och traditioner och varför detta är något som berör oss alla.

Anita Synnestvedt är arkeolog vid Institutionen för historiska studier och koordinator för Kulturarvsakademin, Göteborg universitet. Anita är en av projektledarna för projektet #matarv och en av  redaktörerna för boken Matarv: berättelser om mat som kulturarv, utgiven av Carlssons förlag 2021.

Fiskpinnar
Fiskpinnar - en klassiker från uppväxten och vanlig som skolmåltid.
Foto: Pixaby
Anita Synnestvedt
Anita Synnestvedt
Foto: Gunnar Jönsson