
Matarvspodden
Mat är inte bara livsnödvändig för oss - mat och mattraditioner berättar också om villkor, natur, kultur, identitet. Kopplat till mat, recept och måltidsformer finns traditioner som förmedlas över generationer och på olika sätt speglar både individers och större gruppers kulturarv. I poddens olika avsnitt diskuteras allt från skolmat, sjukhusmat och vardagsmat till mat i kristider, ätsändningar över internet och havets outnyttjade matresurser.
Mat och kulturarv som röd tråd
I Matarvspodden möter moderatorn Lisa Haeger forskare och författare i spännande samtal om mat som kulturarv.
Avsnitten fångar bland annat upp forskning presenterad i boken Matarv: berättelser om mat som kulturarv som är resultatet av ett samarbete mellan forskare på Göteborgs universitet och kulturarvsinstitutioner i Västra Götalandsregionen. Mer information finns på: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/kulturarvsakademin-kaa/matarv
Matarvspodden produceras av Kulturarvsakademin i samarbete med Medieteknik, Göteborgs universitet.
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet
Ansvarig producent: Jenny Högström Berntson
Moderator: Lisa Haeger
Matarvspodden finansieras genom bidrag ur Stiftelsen Gustaf Adolf Bratts föreläsningsfond och Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet.
Matarvspodden är tillgänglig på de vanliga "poddställena".
Du kan också lyssna på podden genom GU Play där också transkriptioner för varje avsnitt finns: https://play.gu.se/channel/Matarvspodden/468961







Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet
Ansvarig producent: Jenny Högström Berntson
Moderator: Lisa Haeger
Avsnitt 16: Livepodd från Vetenskapsfestivalen: gränsöverskridande mat
Matarvspodden gästar Vetenskapsfestivalen i Göteborg och pratar gränsöverskridande matarv. Tillsammans med marinbiologen Maria Bodin och arkeologen Maria Persson pratar vi matkultur genom historien och mat som kommit eller gått över gränser. Det avhandlas allt från bananer, salt, marina kolonilotter, Särimner, kökkenmöddingar och kröningsoxar till framtidens sjömat.
Medverkande:
- Maria Persson, arkeolog och kulturarvsforskare, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet
- Maria Bodin, marinbiolog, Institutionen för marina vetenskaper & Centrum för hav och samhälle, Göteborgs universitet
- Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
Producent: Jenny Högström Berntson
Ljudtekniker: Mikael Werliin & Håkan Prykäli


Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet
Ansvarig producent: Jenny Högström Berntson
Moderator: Lisa Haeger
Avsnitt 15: Mat i nöd och lust
I tider av kris kan mat, måltidstraditioner och matminnen spela en stor roll för både individer och grupper. Inte bara för ens överlevnad, utan också som tröst, något som kopplar en till familjen, minnen, hemlandet, sin kultur. Matarvspoddens Lisa Haeger möter två forskare som på olika sätt arbetar med och kan relatera till matens kulturarv i tider av sorg och kris. Astrid von Rosen är konstvetaren och kulturarvsforskaren som använt sig av matlagning och matens kulturarv i sin egen sorgebearbetning. Elisabeth Punzi är psykolog och forskar om hur kulturarv i olika former kan bidra till hälsa och välbefinnande. Tillsammans samtalar de om matlagning, recept, sorgebearbetning och tillhörighet.
Medverkande
- Astrid von Rosen, forskare vid Institutionen för kulturvetenskaper och Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
- Elisabeth Punzi, psykolog och forskare, Insitutionen för socialt arbete och Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
- Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
Producent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet

Avsnitt 14: Svält som svenskt matarv?
Matarvspodden blickar bakåt till 1770-talets Sverige och ser närmare på tider av matbrist och hungersnöd. Vår poddmoderator Lisa Haeger diskuterar svält, samhällsdebatt och livsmedelspolitik i matkrisens spår med historikerna Erik Hallberg och Lars Nyström, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet. Är svält en del av det svenska matarvet? Vilka följder fick svältåren för individen och samhället i slutet av 1700-talet och framåt? Finns det några lärdomar vi kan aktualisera i samtiden?
Medverkande
- Lars Nyström, universitetslektor i historia, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet
- Erik Hallberg, universitetslektor i historia, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet
- Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
Producent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet



Avsnitt 13: Medeltida mattraditioner och jultidens matarv
I detta avsnitt av Matarvspodden tar vi oss an gamla traditioner och maträtter och letar efter matarv från medeltiden som skulle kunna kopplas till juletid i Sverige. Tillsammans med Marie Schmidt och Liselotte Öhrling, arkeologer och museipedagoger vid Lödöse museum, djupdyker vi i recept från medeltiden, från udda rätter och sötsaker till vad som återfinns på julbord idag.
Medverkande
- Marie Schmidt, arkeolog och museipedagog, Lödöse museum
- Liselotte Öhrling, arkeolog och museipedagog, Lödöse museum
- Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
Producent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet
Recept: Stockfisk med russin och mandel
Ett recept inspirerat av biskops Brasks matordning och Das buch von guter speise 1350-talets Tyskland.
Tag en torkad sida av långa (eller en färsk torskrygg om man hellre vill).
Blötlägg den torkade fisken över natt. Drag av skinnet. Stek i olivolja eller smör med salvia och timjan. Servera med hackad mandel och russin.


Avsnitt 12: Livepodd från Bokmässan: krismat och prepping
Först pandemi sedan krig i Europa. Vi har bunkrat toapapper och konservburkar. Att maten är livsviktig blir påtagligt i tider av kris. Kan vi lära oss något om mat och förberedelser i orostider från kristider i historien? Matarvspodden gästar Bokmässan och möter Maria Persson, doktor i arkeologi och kulturarvsforskare, och Elias Mellander, doktor i etnologi och konsumtionsforskare, båda vid Göteborgs universitet. Tillsammans med moderator Lisa Haeger diskuterar de överlevnad, matarv, falska rätter, prepping och krisberedskap.
Medverkande
- Maria Persson, doktor i arkeologi och kulturarvsforskare, institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet
- Elias Mellander, doktor i etnologi och konsumtionsforskare, institutionen för kulturvetenskaper, Göteborgs universitet
- Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
Producent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet


Avsnitt 7: Vad åt vikingen och romaren? Matarv från äldre kulturer
I detta avsnitt av Matarvspodden djupdyker vi i matarvet från gångna kulturer. Vi bekantar oss med kosten hos romarna under antiken. Vi ger oss på jakt efter den skandinaviske vikingens måltider och diskuterar vad det arkeologiska materialet kan berätta för oss om mat och matlagning från förr. Vi får veta mer om spannmål, rutten fisk och pizzans historia. Dessutom får vi veta vad antikens författare hade för fördomar om nordbornas mat.
Medverkande
- Mari Wickerts, arkeolog och museipedagog, Göteborgs Stadsmuseum
- Lena Larsson Lovén, professor i antikens kultur och samhällsliv, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet.
- Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
Producent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet


Avsnitt 8: Fika som svenskt matarv: så mycket mer än en kaffepaus
I detta avsnitt av Matarvspodden möter vi etnologen Susanna Rolfsdotter Eliasson och pedagogen Margaretha Häggström som båda studerat det svenska fenomenet fika. Tillsammans med Matarvspoddens Lisa Haeger ger de sig in på det kanske svenskaste av alla matrelaterade traditioner. Vad är egentligen så speciellt med svenskt fika? Och kan man kalla det för kulturarv?
Medverkande
- Susanna Rolfsdotter Eliasson, etnolog, Institutionen för kulturvetenskaper, Göteborgs universitet
- Margaretha Häggström, pedagog, Institutionen för didaktik och pedagogisk profession, Göteborgs universitet
- Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
Producent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet


Avsnitt 9: Matturism och kulturarv: från foodies till honungskakor
Matarvspodden ger sig in i matturismens värld och tittar på hur bakverk och mat används inom turistnäringen och varför en liten dansk ort är känd under namnet Honningskagernas by. Lisa Haeger lotsar oss tillsamman med Erik Lundberg, Centrum för turism, och Jenny Högström Berntson, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet, in bland gamla recept, turistnäring och foodies.
Medverkande
- Erik Lundberg, Centrum för turism, Göteborgs universitet
- Jenny Högström Berntson, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
- Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
Producent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet


Avsnitt 10: Mat och förvaring: hållbar hushållning genom tiderna
I detta avsnitt av Matarvspodden tar vi oss an olika sätt att förvara mat i Sverige genom tiderna. Tillsammans med antikvarierna Carina Carlsson och Christine Caux Gustavsson ger vi oss på lösningar för förvaring av mat förr och nu. Vi lotsas genom lämningar i kulturlandskapet, hemmen och museimagasinen. Och vi möter en brokig men ack så spännande historia där vi återigen ser att vi behöver vår historiekunskap för att ta oss vidare till en mer hållbar framtid!
Medverkande:
- Christine Caux Gustavsson, antikvarie, Mölndals stadsmuseum
- Carina Carlsson, antikvarie, Förvaltningen för kulturutveckling, Göteborg
- Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
Producent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet



Avsnitt 11: Grön mat som kulturarv: veganism och vegetarianism genom tiderna
I detta avsnitt av Matarvspodden ger vi oss in i veganismens och vegetarianismens historia. Lisa Haeger diskuterar det gröna matarvet med Anita Synnestvedt, Göteborgs universitet och författaren Anna H Lundahl. Vi ser närmare på trender, mat som identitet och attityder till vegetarianism och veganism. Vi pratar hållbarhet och mat som statusmarkör och avslutar med tips från det gröna köket.
Medverkande:
- Anna H Lundahl, författare till boken Min farmor var vegan
- Anita Synnestvedt, arkeolog och redaktör för boken Matarv: berättelser om mat som kulturarv, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet
- Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
Producent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet




Anna delar med sig av favoritrecept och länkar
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet
Ansvarig producent: Jenny Högström Berntson & Anita Synnestvedt
Moderator: Lisa Haeger
Avsnitt 1: Skolmat genom tiderna
Lisa Haeger möter Cecilia Magnusson Sporre och Hillevi Prell och diskuterar skolmaten som ett viktigt svenskt kulturarv. Vad har älskats och hatats, vad är det som är så speciellt med svensk skolmat?
Cecilia Magnusson Sporre och Hillevi Prell är verksamma vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, GU och har studerat svenska skolmatstraditioner.



Avsnitt 2: Mukbang: en global mattrend i en digital värld
Lisa Haeger möter Jenny Högström Berntson och diskuterar det nya heta internetfenomenet Mukbang. Vad är detta för trend, vad lockar tittare och vad har detta med kulturarv att göra?
Jenny Högström Berntson är verksam vid Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet, och har studerat Mukbangfenomet på Youtube och Instagram.

Avsnitt 3: Sjukhusmat och vardagsmat: mattraditioner vi alla berörs av
Lisa Haeger möter Christine Caux Gustafsson, Malin Broby och Lisa Sputnes Mouwitz och diskuterar mattraditioner och matminnen i svenska hushåll och sjukhus genom tiderna. Vad kan museimagasinen berätta om svenska mattraditioner, patienters sjukhusmåltider och storkok?
Christine Caux Gustafsson (antikvarie) och Malin Broby (museipedagog) arbetar på Mölndals stadsmuseum, bland annat med utställningen Mat i nöd och lust. Lisa Sputnes Mouwitz är chef för Medicinhistoriska museet i Göteborg och de har alla studerat matarv kopplat till sina museers samlingar.
Medicinhistoriska museet Göteborg
https://medicinhistoriska.sahlgrenska.se/
Mölndals stadsmuseum
https://www.molndal.se/molndals-stadsmuseum.html




Avsnitt 4: Krismat, kaffesubstitut och pandemihamstring
Lisa Haeger möter Maria Persson och diskuterar kriser och krishantering genom historien. Vad har vi ätit och vad har vi blivit utan i kristider? Hur skall vi tänka om krisen kommer?
Maria Persson är arkeolog och kulturarvsforskare vid Institutionen för historiska studier, Göteborg universitet. Hon har studerat mat och mattraditioner i Sverige i tider av kris.


Avsnitt 5: Tång och scary seafood: oanad resurs för hållbar framtid
Lisa Haeger möter Maria Bodin och diskuterar havets outnyttjade möjligheter som skafferi. Vad finns det för godsaker i våra hav som vi inte använder? Kan man äta vad som helst av tång, alger och småkrabbor?
Maria Bodin är projektledare för forskningsprojektet Scary Seafood, Göteborgs universitet.
https://www.gu.se/forskning/scary-seafood
App: Livet i havet (fri att ladda ner på appställen)


Meny i P1 rapporterar från matverkad anordnad av Scary Seafood-projeket och Sea and Society
Faktablad om ätbara djur
Faktablad om alger
Avsnitt 6: Mat som kulturarv: matarvsprojekt och matminnen
Lisa Haeger möter Anita Synnestvedt och diskuterar mat, kulturarv och traditioner och varför detta är något som berör oss alla.
Anita Synnestvedt är arkeolog vid Institutionen för historiska studier och koordinator för Kulturarvsakademin, Göteborg universitet. Anita är en av projektledarna för projektet #matarv och en av redaktörerna för boken Matarv: berättelser om mat som kulturarv, utgiven av Carlssons förlag 2021.


Antologin Matarv är publicerad på Carlssons bokförlag

