Hoppa till huvudinnehåll
Göteborgs universitet
Bild
I Matarvspodden diskuteras mat som kulturarv
Foto: Gunnar Jönsson

Matarvspodden

Mat är inte bara livsnödvändig för oss - mat och mattraditioner berättar också om villkor, natur, kultur, identitet. Kopplat till mat, recept och måltidsformer finns traditioner som förmedlas över generationer och på olika sätt speglar både individers och större gruppers kulturarv. I poddens olika avsnitt diskuteras allt från skolmat, sjukhusmat och vardagsmat till mat i kristider, ätsändningar över internet och havets outnyttjade matresurser.

Matarvspodden släpptes i början av november 2021

Matarvspodden är tillgänglig på de vanliga "poddställena".

Du kan också lyssna på podden genom GU Play där också transkriptioner för varje avsnitt finns: https://play.gu.se/channel/Matarvspodden/468961

Matravspodd i sex avsnitt

I Matarvspodden möter moderatorn Lisa Haeger forskare och författare i spännande samtal om mat som kulturarv.

Avsnitten fångar upp forskning presenterad i boken Matarv: berättelser om mat som kulturarv som är resultatet av ett samarbete mellan forskare på Göteborgs universitet och kulturarvsinstitutioner i Västra Götalandsregionen. Mer information finns på: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/kulturarvsakademin-kaa/matarv

Matarvspodden produceras av Kulturarvsakademin i samarbete med Medieteknik, Göteborgs universitet.

Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet. 
Ansvarig producent: Jenny Högström Berntson & Anita Synnestvedt.

Matarvspodden finansieras genom bidrag ur Stiftelsen Gustaf Adolf Bratts föreläsningsfond och Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet.

Matarvspodden
Lisa Haeger i inspelningsstudion
Lisa Haeger, moderator för Matarvspodden, i studion.
Foto: Gunnar Jönsson
Producenterna för Matarvspodden
Anita Synnestvedt och Jenny Högström Berntson, producenter för Matarvspodden, utanför inspelningsstudion.
Foto: Gunnar Jönsson
Scanna qr-koden och lyssna på Matarvspodden via Podcaster
Scanna qr-koden och lyssna på Matarvspodden via Podcaster

Skolmat genom tiderna

Lisa Haeger möter Cecilia Magnusson Sporre och Hillevi Prell och diskuterar skolmaten som ett viktigt svenskt kulturarv. Vad har älskats och hatats, vad är det som är så speciellt med svensk skolmat?

Cecilia Magnusson Sporre och Hillevi Prell är verksamma vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, GU och har studerat svenska skolmatstraditioner.

Kålpudding, picklad gurka, potatis och lingonsylt. Klassisk husmanskost
Kålpudding, picklad gurka, potatis och lingonsylt. Klassisk husmanskost som är populär igen.
Foto: Jenny Högström Berntson
Cecilia Magnusson Sporre
Cecilia Magnusson Sporre
Foto: Gunnar Jönsson
Hillevi Prell
Hillevi Prell
Foto: Gunnar Jönsson

Mukbang: en global mattrend i en digital värld

Lisa Haeger möter Jenny Högström Berntson och diskuterar det nya heta internetfenomenet Mukbang. Vad är detta för trend, vad lockar tittare och vad har detta med kulturarv att göra?

Jenny Högström Berntson är verksam vid Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet, och har studerat Mukbangfenomet på Youtube och Instagram.

Mukbang på Instagram
Bland de populäraste Mukbang-inläggen på Instagram, 2020-09-21
Jenny Högström Berntson
Jenny Högström Berntson
Foto: Gunnar Jönsson

Sjukhusmat och vardagsmat: mattraditioner vi alla berörs av

Lisa Haeger möter Christine Caux Gustafsson, Malin Broby och Lisa Sputnes Mouwitz och diskuterar mattraditioner och matminnen i svenska hushåll och sjukhus genom tiderna. Vad kan museimagasinen berätta om svenska mattraditioner, patienters sjukhusmåltider och storkok?

Christine Caux Gustafsson (antikvarie) och Malin Broby (museipedagog) arbetar på Mölndals stadsmuseum, bland annat med utställningen Mat i nöd och lust. Lisa Sputnes Mouwitz är chef för Medicinhistoriska museet i Göteborg och de har alla studerat matarv kopplat till sina museers samlingar.

Medicinhistoriska museet Göteborg

https://medicinhistoriska.sahlgrenska.se/

Mölndals stadsmuseum

https://www.molndal.se/molndals-stadsmuseum.html

Inköpslista från förr, från utställningen Mat i nöd och lust, Mölndals stadsmuseum
Inköpslista från förr, från utställningen Mat i nöd och lust, Mölndals stadsmuseum
Foto: Jenny Högström Berntson
Christine Caux Gustafsson
Christine Caux Gustafsson
Foto: Gunnar Jönsson
Malin Broby
Malin Broby
Foto: Gunnar Jönsson
Lisa Sputnes Mouwitz, Medicinhistoriska museet
Lisa Sputnes Mouwitz
Foto: Gunnar Jönsson

Krismat, kaffesubstitut och pandemihamstring

Lisa Haeger möter Maria Persson och diskuterar kriser och krishantering genom historien. Vad har vi ätit och vad har vi blivit utan i kristider? Hur skall vi tänka om krisen kommer?

Maria Persson är arkeolog och kulturarvsforskare vid Institutionen för historiska studier, Göteborg universitet. Hon har studerat mat och mattraditioner i Sverige i tider av kris.

Måltidskuponger, kristider
Måltidskuponger i utställningen Mat i nöd och lust, Mölndals stadsmuseum
Foto: Jenny Högström Berntson
Maria Persson
Maria Persson
Foto: Gunnar Jönsson

Tång och scary seafood: oanad resurs för hållbar framtid

Lisa Haeger möter Maria Bodin och diskuterar havets outnyttjade möjligheter som skafferi. Vad finns det för godsaker i våra hav som vi inte använder? Kan man äta vad som helst av tång, alger och småkrabbor?

Maria Bodin är projektledare för forskningsprojektet Scary Seafood, Göteborgs universitet.

https://www.gu.se/forskning/scary-seafood

App: Livet i havet (fri att ladda ner på appställen)

Globala målen: Hav och Marina resurser
Globala målen: Hav och Marina resurser - ta tillvara mer från haven
Maria Bodin
Maria Bodin
Foto: Susanne Liljenström

Mat som kulturarv: matarvsprojekt och matminnen

Lisa Haeger möter Anita Synnestvedt och diskuterar mat, kulturarv och traditioner och varför detta är något som berör oss alla.

Anita Synnestvedt är arkeolog vid Institutionen för historiska studier och koordinator för Kulturarvsakademin, Göteborg universitet. Anita är en av projektledarna för projektet #matarv och en av  redaktörerna för boken Matarv: berättelser om mat som kulturarv, utgiven av Carlssons förlag 2021.

Fiskpinnar
Fiskpinnar - en klassiker från uppväxten och vanlig som skolmåltid.
Foto: Pixaby
Anita Synnestvedt
Anita Synnestvedt
Foto: Gunnar Jönsson