Göteborgs universitet
Bild
I Matarvspodden diskuteras mat som kulturarv
Foto: Gunnar Jönsson

Matarvspodden

En podd om mat och kulturarv. Mat är inte bara livsnödvändig för oss - mat och mattraditioner berättar också om villkor, natur, kultur, identitet. Kopplat till mat, recept och måltidsformer finns traditioner som förmedlas över generationer och på olika sätt speglar både individers och större gruppers kulturarv. I poddens olika avsnitt diskuteras allt från skolmat, sjukhusmat och vardagsmat till mat i kristider, ätsändningar över internet och havets outnyttjade matresurser.

Mat och kulturarv som röd tråd

I Matarvspodden möter moderatorn Lisa Haeger forskare och författare i spännande samtal om mat som kulturarv.

Avsnitten fångar bland annat upp forskning presenterad i boken Matarv: berättelser om mat som kulturarv (2021) och Matarvets trådar: från antik fisksås till svenskt ferdagsmys (2023) som är resultatet av ett samarbete mellan forskare på Göteborgs universitet och kulturarvsinstitutioner i Västra Götalandsregionen. Mer information finns på: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/kulturarvsakademin-kaa/matarv

Matarvspodden produceras av Kulturarvsakademin i samarbete med Medieteknik, Göteborgs universitet.

Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet
Ansvarig producent: Jenny Högström Berntson
Moderator: Lisa Haeger

Matarvspodden finansieras genom bidrag ur Stiftelsen Gustaf Adolf Bratts föreläsningsfond och Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet.

Matarvspodden är tillgänglig på de vanliga "poddställena".

Du kan också lyssna på podden genom GU Play där också transkriptioner för varje avsnitt finns: https://play.gu.se/channel/Matarvspodden/468961

Matarvspodden
 Producent Jenny Högström Berntson och ljudtekniker Mikael Werliin med klipparbete mellan inspelningspass.
Producent Jenny Högström Berntson och ljudtekniker Mikael Werliin med klipparbete mellan inspelningspass.
Foto: Gunnar Jönsson
Lisa Haeger i inspelningsstudion
Lisa Haeger, moderator för Matarvspodden, i studion.
Foto: Gunnar Jönsson
Matarvspodden
Anita Synnestvedt och Jenny Högström Berntson utanför inspelningsstudion.
Foto: Gunnar Jönsson
Scanna qr-koden och lyssna på Matarvspodden via Apple podcasts
Scanna qr-koden och lyssna på Matarvspodden Apple podcasts
Inspelning av avsnitt 1, säsong 2 av Matarvspodden
Inspelning av avsnitt 1, säsong 2 av Matarvspodden
Foto: Jenny Högström Berntson
Kulturarvsakademin och Matarvspodden prisas för forskningskommunikation. Tilldelas "Dela med dig-utmärkelsen" 2022.
Kulturarvsakademin och Matarvspodden prisas för forskningskommunikation. Tilldelas "Dela med dig-utmärkelsen" 2022.
Foto: Jenny Högström Berntson

Kom och var med!

Vi spelar in Matarvspodden live på Nordstans scen i Göteborg under Vetenskapsfestivalen.

Säsong 5

Matarvspodden är på gång med nya avsnitt under 2024 och vi kommer att fånga upp teman som svenska krogklassiker, mat i museiutställningar, spela in livepodd under Vetenskapsfestivalen mm. Flera av avsnitten kommer att vara kopplade till den nya antologin "Matarvets trådar: från antik fisksås till svenskt fredagsmys" (Carlssons bokförlag 2023)

Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet
Ansvarig producent: Jenny Högström Berntson
Moderator: Lisa Haeger

Avsnitt 24: Tacos, utekök och fredagsmysande

Mat och recept fyller våra sociala medier och lockar till matlagning och bakning. Men vilka är de heta trenderna och vad gömmer sig för kulturarv bakom allas vårt fredagsmys och grannens utekök? Matarvspodden fördjupar sig i mat och prylar för fredagsmys och utekök och reder ut olika trådar av kulturarv som ligger bakom dessa matarvstrender tillsammans med etnologen Eva Knuts och arkeologen Maria Persson, Göteborgs universitet.

Medverkande

  • Maria Persson, arkeolog och kulturarvsforskare, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet
  • Eva Knuts, etnolog, Institutionen för kulturvetenskaper, Göteborgs universitet
  • Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator

Producent: Jenny Högström Berntson, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik

Vill du veta mer om utekök och fredagsmys?

Läs mer i Marias och Evas kapitel i: Högström Berntson, Jenny & Schedin, Pernilla (red.), Matarvets trådar: från antik fisksås till svenskt fredagsmys, Carlssons, Stockholm, 2023

Poddinsplening och tröja med texten Leve fredagsmyset
Leve fredagsmyset! Matarvspodden lyfter mattrender
Foto: Gunnar Jönsson
Eva Knuts i poddstudion för Matarvspodden
Eva Knuts i poddstudion för Matarvspodden
Foto: Göteborgs universitet
Maria Persson i poddstudion för Matarvspodden
Maria Persson i poddstudion för Matarvspodden
Foto: Gunnar Jönsson

Avsnitt 23: Matarv i museer

Mat är något vi alla kan relatera till. Så även när maten dyker upp i museet. Men hur kan man jobba med mat i utställningar? Kan maten fungera som en länk mellan dagens museibesökare och dåtidens människor och deras levnadsvillkor? Matarvspodden fångar upp två olika museer och pratar mat och måltidstraditioner från olika tider och platser i Sverige. Vilka mattraditioner skymtar fram i deras magasin? Vi djupdyker i allmogekost och slottsmåltider när vi pratar matarv med koppling till Svaneholms slotts museum och Rydals museum.

Medverkande

  • Julia Håkansson, doktor i historia och historiedidaktik, Malmö universitet
  • Christina Shearer, etnolog och intendent, Rydals museum
  • Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator

Producent: Jenny Högström Berntson, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik
 

Vill du veta mer om matarv i Rydal och Svaneholms slott?

Läs mer i Julias, Lisas och Christinas kapitel i: Högström Berntson, Jenny & Schedin, Pernilla (red.), Matarvets trådar: från antik fisksås till svenskt fredagsmys, Carlssons, Stockholm, 2023

Christina Shearer, Julia Håkansson och Lisa Haeger i poddstudion för Matarvspodden
Christina Shearer, Julia Håkansson och Lisa Haeger i poddstudion för Matarvspodden.
Foto: Gunnar Jönsson

Avsnitt 22: Svenska krogklassiker

Matarvspodden möter historikern Erik Hallberg och tar er med på en tur bland några svenska krogklassiker och andra kända maträtter. Vad hittar man för uppgifter i den svenska pressdatabasen om olika krogrätter? När blev rätterna populära och äts de än? Det pratas bland annat om Biff Greta, Sjötunga Walewska, Janssons frestelse och Lappskojs. Det blir recepthistoria och trender i maträtter i svenska krogmiljöer.

Medverkande

  • Erik Hallberg, universitetslektor i historia, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet
  • Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator

Producent: Jenny Högström Berntson, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet

Föreberedelser inför inspelning av Matarvspodden med historiker Erik Hallberg
Föreberedelser inför inspelning av Matarvspodden med historiker Erik Hallberg. Ljudtekniker Mikael Werliin och moderator Lisa Haeger.
Foto: Jenny Högström Berntson
Lappskojs är en av rätterna som lyfts i Matarvspodden (Labskaus på tyska)
Lappskojs är en av rätterna som lyfts i Matarvspodden (Labskaus på tyska)
Foto: Wikimedia commons

Säsong 4

Säsong 4 i Matarvspodden bjuder på en smakfull blandning av mat och kulturarv. Flera av avsnitten kommer att vara kopplade till den nya antologin Matarvets trådar: från antik fisksås till svenskt fredagsmys (Carlssons bokförlag 2023)

Avsnitt 21: Läskeblask i Sverige – en historisk exposé

Redan 1770 hade kemisten Torbern Bergman lyckats framställa kolsyrat vatten på konstgjord väg. En av hans lärjungar började några år senare tillverka mineralvatten i Falun. Under 1800-talet såldes kolsyrat vatten på apotek och i vattenbutiker, och när läsken först kom var det fråga om smaksatt mineralvatten. Under 1800-talet blev sockerdricka i olika former populärt och under 1900-talets första decennium florerade en mängd olika lemonader. Läskedryckstillverkningen tog stora steg framåt under 1910-talet då företagsledare med frikyrklig bakgrund, som Harry Roberts och Anders Lindahl, lanserade drycker som skulle ersätta alkoholhaltiga produkter, såsom Julmust, Champis och Pommac. Under 1920-talet slog sådana drycker igenom i Sverige på grund av den restriktiva alkoholpolitiken. På 1950-talet kom amerikanska läskedrycker som Coca-cola, och på 1980-talet flippade marknaden ordentligt med Vira Blåtira och Fantomen-läsk. Matarvspodden bjuder in till en exposé över läskedryckernas historia i Sverige från slutet av 1770-talet till 2023. Låt er väl smaka!

Musik i podden: ”Hallonsaft”, musik av Pierre Kartner, svensk text av Bo Carlgren, och insjungen av Klasse Möllberg, samt ”Smurfe-Øl”, norsk version med musik av Pierre Kartner och insjungen och med norsk text av Geir Børresen.

Medverkande

  • Martin Berntson, professor i religionsvetenskap, Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Göteborgs universitet
  • Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator

Producent: Jenny Högström Berntson, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet

Inspelning pågår. Matarvspodden: Läskeblask i Sverige – en historisk exposé
Inspelning pågår. Matarvspodden: Läskeblask i Sverige – en historisk exposé. Lisa Haeger och Martin Berntson i studion.
Foto: Jenny Högström Berntson
Julmustsetikett. Från Digitaltmuseum.se Mölndals stadsmuseum
Julmustsetikett. Från Digitaltmuseum.se Mölndals stadsmuseum
Foto: Mölndals stadsmuseum
Navigate to video: Läskeblask i Sverige - en historisk exposé
Video (01:08)
Läskeblask i Sverige - en historisk exposé

Avsnitt 20: Kräftfest och andra svenska mattraditioner

Finns det något genuint svenskt matarv? Mattraditioner ligger oss varmt om hjärtat men internationellt står sig Sverige förhållandevis slätt som matnation om man jämför med länder som Frankrike, Italien eller Japan. Vi firar mat-dagar som Ostronets dag, Kanelbullens dag och Köttbullens dag och vi har specifika rätter och produkter som är ursprungsmärkta. Ikeas köttbullar förknippas med svensk mattradition världen över och internationella turister bjuds in att smaka något genuint svenskt genom deltagande i kräftskivan. Matarvspodden diskuterar olika former av vad som kan kallas svenskt matarv, hur nationella idéer formas och vem som har tolkningsföreträde när det gäller att kalla ett matarv för svenskt.

Medverkande:

  • Mattias Frihammar, etnolog och kulturarvsforskare, Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap, Stockholms universitet
  • Johan Järlehed, Institutionen för svenska, flerspråkighet och språkteknologi, Göteborgs universitet
  • Lisa Haeger, moderator

Producent: Jenny Högström Berntson, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet

Mattias Frihammar och Johan Järlehed i poddstudion för Matarvspodden
Mattias Frihammar och Johan Järlehed i poddstudion för Matarvspodden
Foto: Mikael Werliin
Lisa Haeger, Johan Järlehed och Mattias Frihammar i poddstudion för Matarvspodden. Mikael Werliin vid mixerbordet.
Lisa Haeger, Johan Järlehed och Mattias Frihammar i poddstudion för Matarvspodden. Mikael Werliin vid mixerbordet.
Foto: Jenny Högström Berntson

Avsnitt 19: Halv special och falafel - språk och identitet

Matarvspodden möter Johan Järlehed, lektor i flerspråkighet och segregationsforskare, och diskuterar mat och språk. Vi diskutera hur matval och kulinariska traditioner är nära kopplade till identitet och tillhörighet och kan spegla idéer om status, finkultur och fulkultur. Följ med på ett samtal om gentrifiering, matarv och manligt kodat språk. Vi pratar om hur förslag om att resa en staty med en falafel eller en halv special i Göteborg blev en het potatis. Vad korven har för plats i valrörelsen och politiken. Och inte minst göteborgska uttryck som goa gubbar och gött mos.

Medverkande:

  • Johan Järlehed, Institutionen för svenska, flerspråkighet och språkteknologi, Göteborgs universitet
  • Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator

Producent: Jenny Högström Berntson, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet

Johan Järlehed i poddstudion för Matarvspodden
Johan Järlehed i poddstudion för Matarvspodden
Foto: Mikael Werliin

Avsnitt 18: Och först en Pommac

Pommac är det svenska svaret på alkoholfri Champagne som tog landet med storm under 1920-talet. Den guldskimrande drycken tillverkas efter samma recept idag som vid lanseringen 1919. Matarvspoddens Lisa Haeger möter Martin Berntson, professor i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet, för att prata om hur Pommacens kulturarv speglar dåtidens koloniala idéer. Vi reder också ut vad Pommac har med frikyrkorörelsen att göra.

Musik i podden: Åke Grönberg med Salongsorkestern - Kom lilla flicka, kom ack, jag har en flaska Pommac (1938)

Medverkande:

  • Martin Berntson, professor i religionsvetenskap, Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Göteborgs universitet
  • Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator

Producent: Jenny Högström Berntson, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet

Vill du veta mer om Pommacens kulturarv?

Läs mer i Martin Berntsons kapitel i: Högström Berntson, Jenny & Schedin, Pernilla (red.), Matarvets trådar: från antik fisksås till svenskt fredagsmys, Carlssons, Stockholm, 2023

Lisa Haeger och Martin Berntson i poddstudion för Matarvspodden
Lisa Haeger och Martin Berntson i poddstudion för Matarvspodden
Foto: Jenny Högström Berntson
Martin Berntson i studion för Matarvspodden
Martin Berntson i studion för Matarvspodden
Foto: Gunnar Jönsson
Klassiska vykort med Pommacreklam. Säljs som "kulturarvskitch" i museibutiker runt om i landet 2023.
Klassiska vykort med Pommacreklam. Säljs som "kulturarvskitch" i museibutiker runt om i landet 2023.
Foto: Jenny Högström Berntson

Avsnitt 17: Judiskt matarv: cholent, challah och kifoloch

Maträtter, dofter och platser kan väcka minnen och binda samman dåtid och nutid. Författarinnan Elisabeth Fogel och psykologen och kulturarvsforskaren Elisabeth Punzi delar med sig av kunskaper och erfarenheter om judiskt matarv, från barndomsminnen, andra världskrigets fasor till mattraditioner i ett nytt land. I detta avsnitt av Matarvspodden pratas det bröd, ost, kastanjer, platser, matminnen och judiskt kulturarv.
 

Medverkande:

  • Elisabeth Punzi, psykolog och kulturarvsforskare, Institutionen för socialt arbete och Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
  • Elisabeth Fogel, författare till boken Från Sighet till Göteborg: Riszis och Leibis resa genom livet (Bokförlaget Korpen 2023)
  • Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator

Producent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet

Elisabeth Fogel under inspelningen av Matarvspodden: Judiskt matarv
Elisabeth Fogel under inspelningen av Matarvspodden: Judiskt matarv
Foto: Gunnar Jönsson
Elsabeth Punzi i studion för Matarvspodden
Elsabeth Punzi i studion för Matarvspodden
Foto: Gunnar Jönsson
 Elisabeth Fogel bjöd på Kifoloch till teamet för Matarvspodden
Elisabeth Fogel bjöd på Kifoloch till teamet för Matarvspodden
Foto: Jenny Högström Berntson

Avsnitt 16: Livepodd från Vetenskapsfestivalen: gränsöverskridande mat

Matarvspodden gästar Vetenskapsfestivalen i Göteborg och pratar gränsöverskridande matarv. Tillsammans med marinbiologen Maria Bodin och arkeologen Maria Persson pratar vi matkultur genom historien och mat som kommit eller gått över gränser. Det avhandlas allt från bananer, salt, marina kolonilotter, Särimner, kökkenmöddingar och kröningsoxar till framtidens sjömat.

Medverkande:

  • Maria Persson, arkeolog och kulturarvsforskare, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet
  • Maria Bodin, marinbiolog, Institutionen för marina vetenskaper & Centrum för hav och samhälle, Göteborgs universitet
  • Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator

Producent: Jenny Högström Berntson
Ljudtekniker: Mikael Werliin & Håkan Prykäli

Livepodd på Vetenskapsfestivalen, Maria Persson, Lisa Haeger och Maria Bodin samtalar om gränsöverskridande matarv
Livepodd på Vetenskapsfestivalen 2023: Maria Persson, Lisa Haeger och Maria Bodin samtalar om gränsöverskridande matarv.
Foto: Jenny Högström Berntson
Livepodd på Vetenskapsfestivalen: Lisa Haeger och Maria Bodin
Livepodd på Vetenskapsfestivalen: Lisa Haeger och Maria Bodin
Foto: Jenny Högström Berntson

Säsong 3

Hösten 2022 släpptes nya avsnitt i Matarvspodden. Vi har laddat med intressanta teman som prepping, medeltidens mat, mat och tider av svält, och matlagning som sorgebearbetning.

Avsnitt 15: Mat i nöd och lust

I tider av kris kan mat, måltidstraditioner och matminnen spela en stor roll för både individer och grupper. Inte bara för ens överlevnad, utan också som tröst, något som kopplar en till familjen, minnen, hemlandet, sin kultur. Matarvspoddens Lisa Haeger möter två forskare som på olika sätt arbetar med och kan relatera till matens kulturarv i tider av sorg och kris. Astrid von Rosen är konstvetaren och kulturarvsforskaren som använt sig av matlagning och matens kulturarv i sin egen sorgebearbetning. Elisabeth Punzi är psykolog och forskar om hur kulturarv i olika former kan bidra till hälsa och välbefinnande. Tillsammans samtalar de om matlagning, recept, sorgebearbetning och tillhörighet.

Medverkande

  • Astrid von Rosen, forskare vid Institutionen för kulturvetenskaper och Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
  • Elisabeth Punzi, psykolog och forskare, Insitutionen för socialt arbete och Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
  • Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator

Producent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet

Astrid von Rosen, Lisa Haeger och Elisabeth Punzi i studion för inspelning av Matarvspodden
Astrid von Rosen, Lisa Haeger och Elisabeth Punzi i studion för inspelning av Matarvspodden
Foto: Gunnar Jönsson

Avsnitt 14: Svält som svenskt matarv?

Matarvspodden blickar bakåt till 1770-talets Sverige och ser närmare på tider av matbrist och hungersnöd. Vår poddmoderator Lisa Haeger diskuterar svält, samhällsdebatt och livsmedelspolitik i matkrisens spår med historikerna Erik Hallberg och Lars Nyström, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet. Är svält en del av det svenska matarvet? Vilka följder fick svältåren för individen och samhället i slutet av 1700-talet och framåt? Finns det några lärdomar vi kan aktualisera i samtiden?

Medverkande

  • Lars Nyström, universitetslektor i historia, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet
  • Erik Hallberg, universitetslektor i historia, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet
  • Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator

Producent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet

Lars Nyström i studion för inspelning av Matarvspodden
Lars Nyström i studion för inspelning av Matarvspodden
Foto: Gunnar Jönsson
Erik Hallberg i studion för inspelning av Matarvspodden
Erik Hallberg i studion för inspelning av Matarvspodden
Foto: Gunnar Jönsson
Inspening av Matarvspodden med Lisa Haeger, Erik Hallberg och Lars Nyström
Inspening av Matarvspodden med Lisa Haeger, Erik Hallberg och Lars Nyström
Foto: Gunnar Jönsson

Avsnitt 13: Medeltida mattraditioner och jultidens matarv

I detta avsnitt av Matarvspodden tar vi oss an gamla traditioner och maträtter och letar efter matarv från medeltiden som skulle kunna kopplas till juletid i Sverige. Tillsammans med Marie Schmidt och Liselotte Öhrling, arkeologer och museipedagoger vid Lödöse museum, djupdyker vi i recept från medeltiden, från udda rätter och sötsaker till vad som återfinns på julbord idag.

Medverkande

  • Marie Schmidt, arkeolog och museipedagog, Lödöse museum
  • Liselotte Öhrling, arkeolog och museipedagog, Lödöse museum
  • Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator

Producent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet

Recept: Stockfisk med russin och mandel

Ett recept inspirerat av biskops Brasks matordning och Das buch von guter speise 1350-talets Tyskland.

Tag en torkad sida av långa (eller en färsk torskrygg om man hellre vill).

Blötlägg den torkade fisken över natt. Drag av skinnet. Stek i olivolja eller smör med salvia och timjan. Servera med hackad mandel och russin.

Tillagning Stockfisk, medeltida inspiration
Tillagning Stockfisk, medeltida inspiration
Foto: Marie Schmidt
Liselotte Öhrling, arkeolog och museipedagog, Lödöse museum, i inspelningsstudion för Matarvspodden
Liselotte Öhrling, arkeolog och museipedagog, Lödöse museum, i inspelningsstudion för Matarvspodden
Foto: Gunnar Jönsson
Marie Schmidt, arkeolog och museipedagog, Lödöse museum
Marie Schmidt, arkeolog och museipedagog, Lödöse museum, i inspleningsstudion för Matarvspodden
Foto: Gunnar Jönsson

Avsnitt 12: Livepodd från Bokmässan: krismat och prepping

Först pandemi sedan krig i Europa. Vi har bunkrat toapapper och konservburkar. Att maten är livsviktig blir påtagligt i tider av kris. Kan vi lära oss något om mat och förberedelser i orostider från kristider i historien? Matarvspodden gästar Bokmässan och möter Maria Persson, doktor i arkeologi och kulturarvsforskare, och Elias Mellander, doktor i etnologi och konsumtionsforskare, båda vid Göteborgs universitet. Tillsammans med moderator Lisa Haeger diskuterar de överlevnad, matarv, falska rätter, prepping och krisberedskap.

Medverkande

  • Maria Persson, doktor i arkeologi och kulturarvsforskare, institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet
  • Elias Mellander, doktor i etnologi och konsumtionsforskare, institutionen för kulturvetenskaper, Göteborgs universitet
  • Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator

Producent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet

Maria Persson, Jenny Högström Berntson, Elias Mellander och Lisa Haeger laddar för livepodd på Bokmässan 2022
Maria Persson, Jenny Högström Berntson, Elias Mellander och Lisa Haeger laddar inför liveinspelning av Matarvspodden på Bokmässan 2022
Matarvspodden spelar in livepodd i GU-montern, Bokmässan 2022
Matarvspodden spelar in livepodd i GU-montern, Bokmässan 2022. Elias Mellander, Lisa Haeger och Maria Persson.

Säsong 2

Den 1 april 2022 släpps första avsnittet av Matarvspoddens säsong 2

Avsnitt 7: Vad åt vikingen och romaren? Matarv från äldre kulturer

I detta avsnitt av Matarvspodden djupdyker vi i matarvet från gångna kulturer. Vi bekantar oss med kosten hos romarna under antiken. Vi ger oss på jakt efter den skandinaviske vikingens måltider och diskuterar vad det arkeologiska materialet kan berätta för oss om mat och matlagning från förr. Vi får veta mer om spannmål, rutten fisk och pizzans historia. Dessutom får vi veta vad antikens författare hade för fördomar om nordbornas mat.

Medverkande

  • Mari Wickerts, arkeolog och museipedagog, Göteborgs Stadsmuseum
  • Lena Larsson Lovén, professor i antikens kultur och samhällsliv, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet.
  • Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator

Producent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet

Mari Wickerts, Göteborgs stadsmuseum i studion för Matarvspodden
Mari Wickerts
Foto: Gunnar Jönsson
Lena Larsson Lovén, professor i antikens kultur och samhällsliv  i studion för inspelning av Matarvspodden.
Lena Larsson Lovén
Foto: Gunnar Jönsson

Avsnitt 8: Fika som svenskt matarv: så mycket mer än en kaffepaus

I detta avsnitt av Matarvspodden möter vi etnologen Susanna Rolfsdotter Eliasson och pedagogen Margaretha Häggström som båda studerat det svenska fenomenet fika. Tillsammans med Matarvspoddens Lisa Haeger ger de sig in på det kanske svenskaste av alla matrelaterade traditioner. Vad är egentligen så speciellt med svenskt fika? Och kan man kalla det för kulturarv?

Medverkande

  • Susanna Rolfsdotter Eliasson, etnolog, Institutionen för kulturvetenskaper, Göteborgs universitet
  • Margaretha Häggström, pedagog, Institutionen för didaktik och pedagogisk profession, Göteborgs universitet
  • Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator

Producent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet

Susanna Rolfsdotter Eliasson och Margaretha Häggström i Matarvspodden
Susanna Rolfsdotter Eliasson och Margaretha Häggström gästar Matarvspodden via länk och samtalar om fika som kulturarv.
Foto: Gunnar Jönsson
Lisa Haeger i studion för Matarvspodden
Lisa Haeger i studion för inspelning av Matarvspodden
Foto: Gunnar Jönsson

Avsnitt 9: Matturism och kulturarv: från foodies till honungskakor

Matarvspodden ger sig in i matturismens värld och tittar på hur bakverk och mat används inom turistnäringen och varför en liten dansk ort är känd under namnet Honningskagernas by. Lisa Haeger lotsar oss tillsamman med Erik Lundberg, Centrum för turism, och Jenny Högström Berntson, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet, in bland gamla recept, turistnäring och foodies.

Medverkande

  • Erik Lundberg, Centrum för turism, Göteborgs universitet
  • Jenny Högström Berntson, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
  • Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator

Producent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet

 Erik Lundberg i studion för Matarvspodden
Erik Lundberg i studion för inspelning av Matarvspodden
Foto: Gunnar Jönsson
Jenny Högström Berntson i studion för Matarvspodden
Jenny Högström Berntson i studion för inspelning av Matarvspodden
Foto: Gunnar Jönsson

Avsnitt 10: Mat och förvaring: hållbar hushållning genom tiderna

I detta avsnitt av Matarvspodden tar vi oss an olika sätt att förvara mat i Sverige genom tiderna. Tillsammans med antikvarierna Carina Carlsson och Christine Caux Gustavsson ger vi oss på lösningar för förvaring av mat förr och nu. Vi lotsas genom lämningar i kulturlandskapet, hemmen och museimagasinen. Och vi möter en brokig men ack så spännande historia där vi återigen ser att vi behöver vår historiekunskap för att ta oss vidare till en mer hållbar framtid!

Medverkande:

  • Christine Caux Gustavsson, antikvarie, Mölndals stadsmuseum
  • Carina Carlsson, antikvarie, Förvaltningen för kulturutveckling, Göteborg
  • Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator

Producent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet

Ett litet kylskåp med litet frysfack, Mölndals stadsmuseums öppna arkiv
Ett litet kylskåp med litet frysfack, Mölndals stadsmuseums öppna arkiv #förvaringfrånförr
Foto: Jenny Högström Berntson
Carina Carlsson och Lisa Haeger i studion för Matarvspodden
Carina Carlsson och Lisa Haeger i studion för inspelning av Matarvspodden
Foto: Gunnar Jönsson
Christine Caux Gustavsson spelar in podd över länk
Christine Caux Gustavsson spelar in Matarvspodden över länk
Foto: Gunnar Jönsson

Avsnitt 11: Grön mat som kulturarv: veganism och vegetarianism genom tiderna

I detta avsnitt av Matarvspodden ger vi oss in i veganismens och vegetarianismens historia. Lisa Haeger diskuterar det gröna matarvet med Anita Synnestvedt, Göteborgs universitet och författaren Anna H Lundahl. Vi ser närmare på trender, mat som identitet och attityder till vegetarianism och veganism. Vi pratar hållbarhet och mat som statusmarkör och avslutar med tips från det gröna köket.

Medverkande:

  • Anna H Lundahl, författare till boken Min farmor var vegan                   
  • Anita Synnestvedt, arkeolog och redaktör för boken Matarv: berättelser om mat som kulturarv, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet
  • Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator

Producent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet

Recept "Farmors och farfars surkål", ur boken Min farmor var vegan
Recept "Farmors och farfars surkål", ur boken Min farmor var vegan, red. Anna H Lundahl
Foto: Anna H Lundahl
Anna H Lundahl diskuterar veganism och vegetarianism i Matarvspodden
Anna H Lundahl diskuterar veganism och vegetarianism i Matarvspodden
Foto: Gunnar Jönsson
Anita Synnestvedt i studion för inspelning av Matarvspodden
Anita Synnestvedt i studion för Matarvspodden
Foto: Gunnar Jönsson
Anita Synnestvedt, Anna H Lundahl och Lisa Haeger fikar innan poddinspelning
Anita Synnestvedt, Anna H Lundahl och Lisa Haeger fikar innan poddinspelning
Foto: Jenny Högström Berntson

Säsong 1

Hösten 2021 släpptes sex avsnitt av Matarvspodden.

Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet
Ansvarig producent: Jenny Högström Berntson & Anita Synnestvedt
Moderator: Lisa Haeger

Avsnitt 1: Skolmat genom tiderna

Lisa Haeger möter Cecilia Magnusson Sporre och Hillevi Prell och diskuterar skolmaten som ett viktigt svenskt kulturarv. Vad har älskats och hatats, vad är det som är så speciellt med svensk skolmat?

Cecilia Magnusson Sporre och Hillevi Prell är verksamma vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, GU och har studerat svenska skolmatstraditioner.

Kålpudding, picklad gurka, potatis och lingonsylt. Klassisk husmanskost
Kålpudding, picklad gurka, potatis och lingonsylt. Klassisk husmanskost som är populär igen.
Foto: Jenny Högström Berntson
Cecilia Magnusson Sporre
Cecilia Magnusson Sporre
Foto: Gunnar Jönsson
Hillevi Prell
Hillevi Prell
Foto: Gunnar Jönsson

Avsnitt 2: Mukbang: en global mattrend i en digital värld

Lisa Haeger möter Jenny Högström Berntson och diskuterar det nya heta internetfenomenet Mukbang. Vad är detta för trend, vad lockar tittare och vad har detta med kulturarv att göra?

Jenny Högström Berntson är verksam vid Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet, och har studerat Mukbangfenomet på Youtube och Instagram.

Jenny Högström Berntson
Jenny Högström Berntson
Foto: Gunnar Jönsson

Avsnitt 3: Sjukhusmat och vardagsmat: mattraditioner vi alla berörs av

Lisa Haeger möter Christine Caux Gustafsson, Malin Broby och Lisa Sputnes Mouwitz och diskuterar mattraditioner och matminnen i svenska hushåll och sjukhus genom tiderna. Vad kan museimagasinen berätta om svenska mattraditioner, patienters sjukhusmåltider och storkok?

Christine Caux Gustafsson (antikvarie) och Malin Broby (museipedagog) arbetar på Mölndals stadsmuseum, bland annat med utställningen Mat i nöd och lust. Lisa Sputnes Mouwitz är chef för Medicinhistoriska museet i Göteborg och de har alla studerat matarv kopplat till sina museers samlingar.

Medicinhistoriska museet Göteborg

https://medicinhistoriska.sahlgrenska.se/

Mölndals stadsmuseum

https://www.molndal.se/molndals-stadsmuseum.html

Inköpslista från förr, från utställningen Mat i nöd och lust, Mölndals stadsmuseum
Inköpslista från förr, från utställningen Mat i nöd och lust, Mölndals stadsmuseum
Foto: Jenny Högström Berntson
Christine Caux Gustafsson
Christine Caux Gustafsson
Foto: Gunnar Jönsson
Malin Broby
Malin Broby
Foto: Gunnar Jönsson
Lisa Sputnes Mouwitz, Medicinhistoriska museet
Lisa Sputnes Mouwitz
Foto: Gunnar Jönsson

Avsnitt 4: Krismat, kaffesubstitut och pandemihamstring

Lisa Haeger möter Maria Persson och diskuterar kriser och krishantering genom historien. Vad har vi ätit och vad har vi blivit utan i kristider? Hur skall vi tänka om krisen kommer?

Maria Persson är arkeolog och kulturarvsforskare vid Institutionen för historiska studier, Göteborg universitet. Hon har studerat mat och mattraditioner i Sverige i tider av kris.

Måltidskuponger, kristider
Måltidskuponger i utställningen Mat i nöd och lust, Mölndals stadsmuseum
Foto: Jenny Högström Berntson
Maria Persson
Maria Persson
Foto: Gunnar Jönsson

Avsnitt 5: Tång och scary seafood: oanad resurs för hållbar framtid

Lisa Haeger möter Maria Bodin och diskuterar havets outnyttjade möjligheter som skafferi. Vad finns det för godsaker i våra hav som vi inte använder? Kan man äta vad som helst av tång, alger och småkrabbor?

Maria Bodin är projektledare för forskningsprojektet Scary Seafood, Göteborgs universitet.

https://www.gu.se/forskning/scary-seafood

App: Livet i havet (fri att ladda ner på appställen)

Globala målen: Hav och Marina resurser
Globala målen: Hav och Marina resurser - ta tillvara mer från haven
Maria Bodin
Maria Bodin
Foto: Susanne Liljenström

Avsnitt 6: Mat som kulturarv: matarvsprojekt och matminnen

Lisa Haeger möter Anita Synnestvedt och diskuterar mat, kulturarv och traditioner och varför detta är något som berör oss alla.

Anita Synnestvedt är arkeolog vid Institutionen för historiska studier och koordinator för Kulturarvsakademin, Göteborg universitet. Anita är en av projektledarna för projektet #matarv och en av  redaktörerna för boken Matarv: berättelser om mat som kulturarv, utgiven av Carlssons förlag 2021.

Fiskpinnar
Fiskpinnar - en klassiker från uppväxten och vanlig som skolmåltid.
Foto: Pixaby
Anita Synnestvedt
Anita Synnestvedt
Foto: Gunnar Jönsson

Kulturarvsakademin & Matarvspodden prisas

Matarvspodden tilldelades utmärkelsen ”Dela med dig” vid Forum för forskningskommunikation 2022. Bakom utmärkelsen står de stora forskningsfinansiärerna som Riksbankens jubileumsfond, Vetenskapsrådet och Forte mfl.

Foto: Cecilia Sjöberg
Foto: Jenny Högström Berntson