Göteborgs universitet

Institutionen för historiska studier

Bild
Bilden visar ett gammalt slott
Länkstig

Institutionen för historiska studier är mötesplatsen för nyfikna studenter, lärare och forskare inom antikens kultur och samhällsliv, arkeologi och historia.

Är du intresserad av vad samtidsarkeologi är, hur kulturarv förmedlas, eller hur sociala och politiska processer såg ut i forntiden? Vill du ta en aktiv del i samhällsdebatten och förstå varför världen ser ut som den gör idag? Allt detta och mer kan du få ta del av hos oss på historiska studier!
Här kan du välja mellan fristående kurser eller program från grundutbildning fram till doktorsexamen inom ämnena historia, arkeologi och antikens kultur och samhällsliv. Vi erbjuder också lärarutbildning inom ämnet historia.

Evenemang

Senaste från Matarvspodden

I avsnitt 14 blickar Matarvspodden bakåt till 1770-talets Sverige och ser närmare på tider av matbrist och hungersnöd. Historikerna Erik Hallberg och Lars Nyström från Institutionen för historiska studier diskuterar svält, samhällsdebatt och livsmedelspolitik i matkrisens spår med poddmoderator Lisa Haeger.

Möt några av våra professorer

Här berättar de om sin forskning i korta populärvetenskapliga filmer.

Video (1:36)
Ida Östenberg professor i antikens kultur och historia
Video (1:31)
Christian Isendahl, professor i arkeologi
Video (1:05)
Lena Larsson Lovén professor i antikens kultur och samhällsliv

Vårt största forskningsprogram inom arkeologi

Sociala medier och podcast

Vid institutionen produceras två poddar! Lyssna gärna.

I Matarvspodden diskuteras allt från skolmat, sjukhusmat och vardagsmat till mat i kristider, ätsändningar över internet och havets outnyttjade matresurser.

Inside the Box: prylar och personer i en globaliserad värld producerad av Centrum för kritiska kulturarvsstudier och Världskulturmuseet i Göteborg, i samarbete med Folkuniversitetet.

Inside the Box spelas in med publik på Världskulturmuseet. Podden finns på "poddställen", som Itunes och Spotify