Göteborgs universitet
Bild
Inside the Box, podcast episodes 2022

Inside the Box 2022

Här finner ni information om årets avsnitt i serien Inside the Box.

Hitta podden

Man kan lyssna på podden på "de vanliga poddplattformarna", exempelvis genom Acast som är vårat poddhotell: https://play.acast.com/s/inside-the-box

Producenter

Inside the Box produceras av Centrum för kritiska kulturarvsstudier (Jenny Högström Berntson) och Världskulturmuseet (Rebecka Bergström Bukowinsky) i samarbete med Folkuniversitetet.

Den svenska slavhandeln

Under 60 år regerade Sverige över kolonin Saint-Barthélemy i Västindien och spelade an aktiv roll i den transatlantiska slavekonomin, något vi kan se spår av i museernas samlingar och på våra gator och torg.

I det här avsnittet möter du Michael Barrett (antropolog och intendent för Afrikasamlingarna vid Världskulturmuseerna) och Lena Sawyer (kulturantropolog och lektor i socialt arbete vid Göteborgs universitet) i ett samtal om vad som hände och hur vi kan förhålla oss till det.

Tillsammans med programledaren Klas Grinell fördjupar de sig i Sveriges kolonialhistoria och varför vi samlar på föremål som representerar trauma, våld och avhumanisering – men också hur föremål från slaveriets tid kan öppna dörren till helt andra berättelser som ger förtryckta återupprättelse.

 Inspelning av Inside the Box, Den svenska slavhandeln, Världskulturmuseet
Inspelning av Inside the Box, Den svenska slavhandeln, Världskulturmuseet
Foto: Rebecka Bergström Bukovinszky
Fotboja, Bakongo, Världskulturmuseet
Fotboja, Bakongo, Världskulturmuseet. Föremålet i boxen, Inside the Box
Foto: Världskulturmuseet, Göteborg

Från hejarramsor till revolution – om läktarkultur, fotboll och politik

Det sägs ofta att fotboll och politik inte hör ihop. Men i verkligheten ser det annorlunda ut, inte minst på läktarna där sångerna har rört sig från arenorna till gatorna och störtat regimer.

I det här avsnittet möter du Ekim Çaglar (Turkietkännare, statsvetare och författare till två böcker om fotbollens koppling till samhällsprocesser) och Adam Norberg (antikvarie, antikvetare och arkeolog vid Världskulturmuseerna) i ett samtal om sport och supporterskap som kulturfenomen med kraft att mobilisera mot repressiva makthavare.

Tillsammans med programledaren Björn Lindgren öppnar de dörren till en värld av antik supporterkultur, hästkapplöpningar, gladiatorstrider och dagens ultrasrörelser när de berättar historien om läktaren som en plats där folket gjort sin röst hörd i alla tider.

Björn Lindgren, Adam Norberg och Ekim Caglar spelar in poddavsnitt för Inside the Box
Björn Lindgren, Adam Norberg och Ekim Caglar spelar in poddavsnitt för Inside the Box, 2022, på Världskulturmuseet.
Foto: Jenny Högström Berntson
Föremålet i boxen, Inside the Box, fotboll av plastpåsar från Kenya, Världskulturmuseet
Föremålet i boxen, Inside the Box, fotboll av plastpåsar från Kenya, Världskulturmuseet Göteborg.
Foto: Jenny Högström Berntson

Kyrkostölder och hotet mot kulturarvet

Det sker allt fler stölder i våra kyrkor. Men vad är det egentligen som stjäls, och vad går förlorat när föremålen försvinner? I det här avsnittet möter du Maria Ellior (polisintendent och nationell samordnare för kulturarvsbrott på polisens Nationella operativa avdelning) och Martin Berntson (professor i religionsvetenskap) som tillsammans med Lisa Haeger tittar närmare på stulna föremål.

Föremål som stulits men återlämnats
De så kallade Evertsbergsapostlarna är "föremålet i boxen" i årets första avsnitt av Inside the Box.
Foto: Åke Paulsson
Scanna qr-koden och lyssna på podden Inside the Box
Scanna qr-koden och lyssna på podden Inside the Box