Hoppa till huvudinnehåll
Göteborgs universitet

Svenska som andraspråk

Ämnet svenska som andraspråk riktar sig till dig som vill öka möjligheterna för personer med ett annat modersmål än svenska att inkluderas i samhället. Är du lärare, pedagog eller skolledare? Tänker du arbeta med flerspråkiga människor inom utbildning, offentlig verksamhet eller näringsliv? Då är svenska som andraspråk något för dig.

Det här läser du

Under kurserna kommer du bland annat att göra jämförelser mellan olika språk och dess strukturer, lära dig mer om hur gester, ljud, bilder och blickar kan användas och öva dig i att bedöma andraspråkstalare. Du kommer även studera frågor som berör:

  • flerspråkighet
  • språkpsykologi
  • språkinlärning
  • språkutveckling
  • m.m.

Förutom de språkliga perspektiven kommer du att studera den kulturella bakgrundens roll, migrationens mekanismer och flerspråkighetens effekter för individ och samhälle. Kurserna behandlar olika former av språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt som sedan går att tillämpa i mötet med flerspråkiga elever.

Välj kurs

Kurserna i svenska som andraspråk går på heltid, deltid och distans. Både dag och kväll. På grund av detta finns det möjlighet att kombinera vissa av kurserna med en annan sysselsättning. Läs mer om vilka kurser vi erbjuder och hur dem är sammansatta i Göteborgs universitets kurskatalog.

Kurserna kan ingå i en lärarexamen

Oavsett om du redan är utbildad lärare eller om du just nu studerar till lärare så kan du läsa kurser i svenska som andraspråk. För mer information om vilka kurser du kan inkludera i din lärarexamen, läs vidare i utbildningskatalogen eller på lärarutbildningens webbplats.