
Svenska som andraspråk
Utbildningen på forskarnivå i svenska som andraspråk ger fördjupade metodiska och teoretiska kunskaper i språkvetenskap samt gedigen erfarenhet av att analysera och behandla språkvetenskapliga problem med anknytning till svenska som andraspråk.
Den speciella kompetens som forskarutbildningen i svenska som andraspråk ger efterfrågas inom allt fler områden i det flerspråkiga samhället. Doktorsexamen ger även ämneslärare i svenska som andraspråk ämnesteoretisk behörighet för lektorstjänst i gymnasieskolan och är relevant för språkkonsulenter, skolledare, utbildningsplanerare och andra utbildningsansvariga. Andra arbetsområden där forskarutbildningen är värdefull är exempelvis bibliotek, förlag och massmedier.
Inriktningar i forskarutbildningen i svenska som andraspråk
Svenskan ur ett andraspråksperspektiv
Inom denna inriktning fokuseras forskningen på analyser av svenskan i ett jämförande perspektiv med avseende på olika språkbeskrivningsnivåer: fonologi, morfologi, syntax, lexikon, semantik, diskurs och pragmatik. Typologiska perspektiv liksom komparativa analyser mellan svenska och tänkbara källspråk är självklara inslag i forskningen inom denna inriktning.
Svenska som andraspråk och andraspråksinlärning
Inom denna inriktning fokuseras psykolingvistiska aspekter på ämnet svenska som andraspråk utifrån olika teorier kring andraspråksinlärning. Här uppmärksammas även biologiska, psykologiska och kognitiva liksom sociala och kulturella aspekter av betydelse för inlärningen i såväl informella som formella kontexter. Analyser av inlärarspråkets utveckling ur olika aspekter utgör en viktig grund varvid frågor kring generella utvecklingsmönster, variabilitet och tvärspråklig påverkan står i centrum.
Flerspråkighet och andraspråksanvändning
Denna inriktning fokuserar på sociolingvistiska aspekter
av flerspråkighet och andraspråksanvändning varvid individuella såväl som samhälleliga aspekter belyses. Forskning kring språklig socialisation, kontaktspråksfenomen som pidgin- och kreolspråk och kodväxling är av stor relevans för denna inriktning liksom studier av språklig variation utifrån olika dimensioner. Inom denna inriktning ryms även studier av tvärkulturell kommunikation. Språkpolitik och språkplanering är andra centrala ämnen i detta sammanhang.
Svenska som andraspråk – utbildnings- och undervisningsperspektiv
Denna inriktning rymmer studier i svenska som andraspråk utifrån till exempel idaktiska, pedagogiska och utbildningssociologiska perspektiv. Här fokuseras frågor kring formell inlärning av andraspråk liksom aspekter på flerspråkig och mångkulturell utbildning. Inom denna inriktning studeras till exempel läs- och skrivutveckling och lärande på andraspråket. Kritiska perspektiv på utbildning och undervisning i och på ett andraspråk utifrån ett makt- och dominansperspektiv har en självklar plats i detta sammanhang.
För anställning som lektor vid universitet och högskolor krävs doktorsexamen.
I studieplanen för svenska som andraspråk kan du läsa om vilken behörighet som krävs för att antas till utbildningen, hur urvalet går till, vad utbildningen innehåller och mycket mer. Du hittar studieplanen på Humanistiska fakultetens webbsida.