Bild på elev bakifrån som kikar i mikroskop

Fönster mot naturvetenskap 2022

Välkommen till årets Fönster mot naturvetenskap! I år kan vi äntligen erbjuda föreläsningar och laborationer på plats i Göteborg.

Fönster mot naturvetenskap är vår aktivitet för gymnasieskolan. Under förmiddagen erbjuder vi ett gemensamt program med spännande föreläsningar inom naturvetenskap och matematik, och under eftermiddagen får eleverna själva välja ett ämne att besöka. Här erbjuds allt ifrån laborationer till inspirerande föredrag och rundvandring. Dessutom får eleverna möta våra studentambassadörer, som kan berätta allt om hur det är att plugga naturvetenskap vid Göteborgs universitet.

När och var?

Torsdagen den 20 oktober kl 09.30-ca 15 på Wallenbergs konferenscentrum, Medicinaregatan 20, Göteborg. Eftermiddagsprogrammet sker i våra närliggande lokaler.

Vem kan delta?

Fönster mot naturvetenskap vänder sig i första hand till elever som läser tredje året på naturvetenskapsprogrammet.

Så här går anmälan till

Förmiddagsprogrammet

Du som lärare anmäler klassen/gruppen till förmiddagsprogrammet. Du gör en intresseanmälan och vi återkommer med en bekräftelse på att ni fått plats. Antalet platser är begränsat, och det är först till kvarn.

Förmiddagsprogrammet är nu fullt. Vill ni ställa er på väntelista? Kontakta i så fall Marie Jensen.

Eftermiddagsprogrammet

Eleverna anmäler sig själva till valfritt eftermiddagsprogram utifrån intresse. Även här är antalet platser begränsat.

Eftermiddagsprogrammet är nu fullt. Vill du ställa dig på väntelista? Kontakta i så fall Marie Jensen.

En bild på planeten Mars

Förmiddagsprogrammet

SAL 1: 09.30-12.00

Mitt liv som nörd- från Stockholms förorter till Arktiska hav och tropiska sjögräsängar (Lina Rasmusson)

Lina Rasmusson är forskare inom marinbiologi och jobbar med hur havets växter påverkas av förändringar i miljön, men också hur växterna i sig kan ändra sin omgivning. Forskningen, har tagit henne runtom planeten men hon har också jobbat i Sverige som biolog både på land och i vatten. Så vilka vägar kan man ta som biolog? Och hur tar man sig dit? Och vad har Linas forskning kommit fram till?

En upptäcktsresa resa till Mars - vad vet vi om vår röda granne idag (Andreas Johnson)

Att läsa naturvetenskap  - våra studentambassadörerna berättar

Working with the oceans; research, operations and project management at Voice of the Ocean Foundation  (Louise Biddle)

Following studying marine science at university, there are many pathways open for careers still working with the oceans. Voice of the Ocean Foundation acts to support and enhance research relating to the oceans, and our Head of Science, Louise, and oceanographic technician (Marcus or Aleksandra) will talk about their journey to where they are now and experiences en route.

SAL 2: 09.30-12.00
En introduktion till bioinformatik (Magnus Alm Rosengren)

Alla våra gener finns lagrade i vår arvsmassa som består av DNA-molekyler. Men vilka olika typer av arvsmassa finns och hur används informationen i generna?

Att läsa naturvetenskap - våra studentambassadörer berättar

En upptäcktsresa resa till Mars - vad vet vi om vår röda granne idag
(Andreas Johnson)

Flaskor med vätskor i olika färger
Foto: Malin Arnesson

Eftermiddagsprogrammet

Eftermiddagsprogrammet inleds cirka 13.00 på respektive plats. Studentambassadörer kommer att följa eleverna till respektive ställe efter lunchen.

OBS! Länk till anmälan ligger under Så här går anmälan till (en länk för alla eftermiddagsaktiviteterna)

Nyfiken på fysik? Kom och besök oss! Vi går en rundvandring och visar lite olika experiment.
Plats: Fysikhuset, Campus Johanneberg

Typ: studiebesök (30 platser)

Vad gör vi inom ämnet biologi? Hos oss får du besöka herbariet, kika på mini-djur i mikroskop och höra hur det är att göra fältarbete i Afrika.
Plats: Botanhuset

Typ: studiebesök (30 platser)

Välkommen att testa någon av våra två laborationer:

• Extrahera ditt DNA och ta med det hem (Biokemi/molekylärbiologi) Plats: Lundberglaboratoriet, Campus Medicinareberget

• Oorganisk jonjakt: vilka metalljoner döljer sig i provet?"  (Kemi)
    Plats: Kemihuset, Campus Johanneberg

Typ: Laborationer (24 + 14 platser)

Vi utforskar historiskt klimat med hjälp av trädets årsringar i vårt DendroLab.
Plats: Geovetarcentrum

Typ: Laboration (20 platser)

Vad gör en matematiker?

Besök Institutionen för matematiska vetenskaper och lär dig mer om vad en matematiker kan arbeta med. Du får även göra en matematisk laboration där du ska hitta mönster och strategier i olika spel.

Typ: Studiebesök + Laboration (20 platser)

Marina kolonilotter – odling under ytan

En marin kolonilott är en odlingsplattform i havet för odling och förvaring av råvaror. Den kan jämföras med en kolonilott på land, men istället för potatis och morötter odlas alger och musslor. Några fysiska förutsättningar krävs för placeringen av en kolonilott. Vilka är dessa och vilka arter är lämpliga att odla? Under hösten kommer en marin kolonilott att utvecklas i Göta Älv vid Frihamnen i centrala Göteborg.

Välkommen att besöka platsen, göra några mättningar i vattnet och utbyta tankar samt idéer om den nya marina kolonilotten. Om du vågar kan du också smaka på framtidens mat från havet!

Typ: studiebesök och laborationer (20 platser)