Göteborgs universitet

Kristineberg Center

Bild
Flygbild över Kristineberg Center
Länkstig

Kristineberg Center för marin forskning och innovation erbjuder infrastruktur och tjänster för forskare, utbildningar, företag och entreprenörer. Här finns testmiljöer, fartyg, laboratorier, möteslokaler och inte minst Gullmarsfjordens rika marina miljöer som ger fantastiska förutsättningar för forskning, utbildning och innovation.

Kristineberg erbjuder

Infrastruktur och tjänster

Kristineberg erbjuder experimentmiljöer i världsklass med tillgång till rinnande yt- och djupvatten i våra laboratorier och temperaturreglerade rum. Vi har både torr- och våtlabb, utomhusmiljöer för experiment samt och en testplats offshore, dessutom finns tillgång till både forskningsfartyg och mindre båtar. Centret har djuphamn där även större forskningsfartyg kan lägga till. Kristineberg har även Sveriges största forskningsdyk, som kan utföra avancerade undervattensuppdrag och erbjuder kurser i vetenskapsdykning och undervattensdokumentation.

Framstående forskning och innovation

Internationella gästforskare besöker oss gärna för att samarbeta med våra forskare och utnyttja centrets infrastruktur. Här finns expertis och forskning inom en mängd marina områden, inklusive utveckling av nya material och livsmedel från havet, studier av klimatets påverkan på marint liv, och utveckling inom undervattensrobotik.

Unika miljöer och ekosystem

Centret är strategiskt beläget med tillgång till en bredd av marina miljöer och habitat, både på öppet hav och i skyddade vatten. Kristineberg ligger vid mynningen till Gullmarsfjorden, som har djup på upp till 120 meter, vilket möjliggör studier av djuphavsarter. Stationens långa historia innebär också att det finns forskningsdata om närområdet och arter som sträcker sig över 100 år.

Boende och restaurang

Forskare, studenter och gäster kan övernatta på stationen och njuta av måltider i vår mysiga restaurang. Vi erbjuder en rad olika typer av rum med tillgång till pentry, bastu och gemenskapsrum. För längre vistelser finns service som skolor, sjukvård och kollektivtrafik i Skaftö och Lysekil, inklusive en färjelinje från Lysekil direkt till stationens pir. 

Kristineberg Center drivs av