Klimat och klimatförändring
När vi människor nyttjar jordens resurser, använder fossila bränslen och transportmedel, producerar och konsumerar varor får det konsekvenser för klimatet. Men på vilka sätt påverkar klimatförändringen jorden, samhället och staden? Vad kan vi lära av historiska klimatvariationer?
Människans påverkan på klimatet är utan tvekan en av de största utmaningarna för vårt moderna samhälle. Inom forskningsområdet Klimat och klimatförändring försöker våra forskare förstå hur naturliga processer och mänskligt orsakade faktorer inverkar på klimatsystemet och vilka åtgärder som kan motverka klimatförändringar för att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle. Våra forskare intresserar sig också för hur samspelet mellan natur, klimat, samhälle och människa ter sig. Detta omfattar det tidigare, nuvarande och framtida klimatet, från enskilda träd till globala strömmar, men även klimatförändringens effekter på stadsmiljö, ekosystem och vattenresurser. Såväl naturvetenskapliga som samhällsvetenskapliga frågeställningar används för att undersöka detta. Särskild uppmärksamhet har ägnats åt regioner på höga latituder och höjdlägen, inklusive Arktis, Antarktis och den tredje polen.
Forskningsområden
Inom forskningsområdet Klimat och klimatförändring studerar forskarna bland annat:
- Rekonstruktion av paleoklimatet
- Klimatets effekter på vattencykler, ekosystem och biologisk mångfald
- Regionalt och lokalt klimat
- Trädringsforskning
- Nedskalning av klimatförändringsscenarier
- Klimatmodellering
- Stadsklimat och klimatplanering
- Förändring av havsisen i Antarktis
- Permafrost
- Regioner med höga latituder och höga höjder; Arktis och Antarktis och tredje polen (Tibetanska platån och dess omgivande bergsområden)
Våra forskargrupper
Regionalklimatgruppen
Regionalklimatgruppen (RCG) studerar klimat och klimatförändringar på regional till global skala. RCG har en unik profil inom den svenska klimatforskningen och är en internationellt erkänd forskargrupp inom områdena statistisk klimatanalys och paleoklimat.
Till forskargruppens hemsida
Alpine and Polar Ecology at the University of Gothenburg (APE@GU)
Forskargruppen undersöker hur ekosystemen fungerar och påverkas av klimatförändringen - detta genom en kombination av långsiktiga experiment i fält och mer process-inriktade laboratorieexperiment.
TiIll forskargruppens hemsida
Biogeokemigruppen
Forskargruppen studerar omsättning av näringsämnen i terrestra ekosystem, som förekommer i mark-, växt- och mikrobiologisystem. Fokus är på bruttodynamik av kväve och fosfor, samt produktion av biogena växthusgaser.
Till forskargruppen Biogeokemis hemsida
Göteborgs universitetslaboratorium för dendrokronologi (GULD)
Forskargruppens studier kombinerar kunskaperna från forskargruppen Regional Climate Group och GULD. Det inkluderar studier av cirkulationsmönster från observationer och proxies, eller användning av klimatmodeller, trädringsdata och kalkalger i paleoklimatforskning.
Till forskargruppens hemsida
Stadsklimatgruppen
Forskaruppen studerar bland annat hur bebyggelse, grönstruktur och markanvändning påverkar det lokala klimatet, luftkvaliteten och den den upplevda temperaturen i urbana miljöer. Forskningen handla också om biometeorologi inklusive mänsklig komfort, och klimatförändringens effekter på värmeböljor och stadsturism.
Till forskargruppens hemsida
Våra forskningsfinansiärer och samarbeten
Våra forskare har omfattande samverkan med nationella och internationella forskarnätverk. Vi samarbetar med näringsliv, organisationer och myndigheter på såväl global som lokal nivå.
Finansieringen av forskningsprojekten inom området Klimat och klimatförändring kommer främst från Vetenskapsrådet, Formas, Rymdstyrelsen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, VINNOVA, STINT, MERGE, BECC, och EU.
Våra forskningsmetoder
För att genomföra sina studier använder våra forskare bland annat analys av fältmätningar, geografiska informationssystem (GIS), instrumentella data, enkäter, intervjuer, fokusgrupper satellitdata, paleoklimatiska proxyregister, i kombination med simulering av globala/regionala/lokala klimatmodeller.