Göteborgs universitet
Bild
Bokmässan i Göteborg 2022
Foto: Bokmässan
Länkstig

Möt CCHS på Bokmässan 2022

CCHS forskare deltar i olika event under årets bokmässa i Göteborg. Kom och träffa oss där!

Fredag 23 september kl 14:00–14:30, Göteborgs universitets monter B07:74
Matarvspodden: Kristider, prepping och mätta magar
Prepping! Först pandemi, sedan krig i Europa. Vi har bunkrat toapapper och konservburkar. Att maten är livsviktig blir påtagligt i tider av kris. Vad kan historien lära oss om mat och förberedelser i orostider? 
Medverkande: Maria Persson, doktor i arkeologi och kulturarvsforskare, och Elias Mellander, doktor i etnologi och konsumtionsforskare.
Programledare: Lisa Haeger. 

Fredag 23 september kl 14:40–15:00, Biblioteksscenen
Fick man verkligen skriva så?
Den äldre litteraturen ger oss läsupplevelser, igenkänning och inblick i det förflutna, men hur hanterar vi de åsikter och formuleringar som verkar stötande för en modern läsare?
Medverkande: Paulina Helgeson, Ola Larsmo, Mats Malm
I samarbete med Litteraturbanken

Lördag 24 september 14:30–14:50, Göteborgs universitets monter B07:74
Nya vägar till det förflutna – kulturarv och digitaliseringens möjligheter
Hur kan vi i den digitala tidsåldern vaska guld ur historien för att utforma framtiden? Digitaliseringen av det litterära kulturarvet är en fråga om demokrati, öppenhet och tillgänglighet. Den öppnar också för helt nya sätt att utforska stora material. Vilka möjligheter uppstår att läsa vår historia på nytt – med relevans för framtiden? 
Medverkande: Cecilia Lindhé, föreståndare Centrum för digital humaniora, Nina Tahmasebi, ledare för forskningsprogrammet Change is Key!, och Mats Malm, föreståndare Litteraturbanken.
Samtalsledare: David Anthin, doktor i litteraturvetenskap.  
Arrangör: Göteborgs universitet i samarbete med Litteraturbanken och Folkuniversitetet


Lördag 24 september kl 15:40–15:55, Forskartorget
Europas mödrar – de senaste 43 000 åren

Karin Bojs borrar i äldre påståenden om folkvandringar och könsroller, och visar vad den allra senaste vetenskapen kan säga. Resan går från regnskogens schimpanser till Nordens sköldmör. Via neandertal-sex, de första hundarna, den första metallen, de första tama hästarna och ett 5000 år gammalt incestfall på Irland. 
Medverkande: Karin Bojs, tidigare chef för Dagens Nyheters vetenskapsredaktion och Kristian Kristiansen, professor i arkeologi, Göteborgs universitet
Arrangör: Albert Bonniers Förlag
 

Söndag 25 september kl 13:00–13:20, Göteborgs universitets monter B07:74
Fick man verkligen skriva så?
Vårt klassikerarv har varit med och format den litteratur vi har i dag. Den äldre litteraturen ger oss läsupplevelser, igenkänning och inblick i det förflutna – men hur hanterar vi de åsikter och formuleringar som verkar stötande för en modern läsare? Finns det egentligen någon fördomsfri litteratur? 
Medverkande: Ola Larsmo, författare och kritiker, och Mats Malm, ständig sekreterare Svenska Akademien och föreståndare Litteraturbanken. 
Samtalsledare: Paulina Helgeson, redaktör Litteraturbanken.
Arrangör: Göteborgs universitet i samarbete med Litteraturbanken och Folkuniversitetet