Hoppa till huvudinnehåll
Göteborgs universitet
Bild
kameraobjektiv
Foto: Robert Owen-Wahl

AgeCap i medierna

Medierna skriver ofta om AgeCaps forskning. Här finns länkar till artiklar och nyhetsinslag som beskriver vår forskning.

SvT Aktuellt 211012: Äldreprofessorn: ”Ett ingrepp med isolering och besöksförbud”

Rapporterna om smittspridning på äldreboenden duggar allt tätare. Utvecklingen väcker en del oro, men äldreprofessor Ingmar Skoog vill ändå inte backa bandet och återgå till striktare restriktioner.
– Det är ett ingrepp med isolering och besöksförbud, säger han.

Senioren 211008: Alzheimers sjukdom – lurig att upptäcka

Ingmar Skoog skriver om de tidigaste tecknen på Alzheimers sjukdom.

Läkartidningen 211007: Hyllat mentorsprogram i vården leder till minskad oro och stress

Mentorsprogrammet i Västra Götalandsregionen, där senior vårdpersonal coachar yngre, har tagits väl emot av både mentorer och adepter. Men en pågående utvärdering visar att modellen behöver finslipas för att inte arbetet ska stagnera.

Senioren 210621: Ingmar Skoog om en ny typ av ensamhet

Vad övergången till ett digitalt liv medför för hälsan vet vi ännu inte, men det innebär antagligen mer stillasittande och mindre av den emotionella stimulans som är en så viktig del av att vara människa. Vi kanske får en ny typ av ensamhet

Sveriges Radio 210616: Oklart om nya alzheimerläkemedlets effekt

Ett nytt alzheimerläkemedel blev nyligen godkänt i USA. Men effekten på hur patienterna mår är fortfarande osäker.

Göteborgs-Posten 210614: Henrik Zetterberg: Sjöhästformade hjärnstrukturer och klibbigt protein

Äntligen blir patienter med Alzheimers sjukdom tagna på allvar, utan ett ord om att de skulle ha förorsakat sin sjukdom själva, genom att ha levt sina liv på fel sätt eller varit för tråkiga, skriver Henrik Zetterberg, professor i neurokemi.

Dala-Demokraten 210614: Alzheimersjuke Kents liv kan avgöras av medicin - forskare kluvna

En fungerande läkemedel skulle förstås betyda allt för de drabbade - men frågan om dess effektivitet har splittrat forskarvärlden. Henrik Zetterberg, professor i neurokemi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, tror att det kan vara ett första steg mot ett effektivt preparat mot sjukdomen.
- Det kommer inte vara det finala eller perfekta alzheimerläkemedlet, men jag tror att det kommer att låsa upp baklåset vi har fastnat i. Sedan kan andra varianter av läkemedel jämföras med aducanumab och vi kommer äntligen få fram effektiva bromsmediciner, säger han.

Senioren 210614: Ny medicin mot Alzheimer väcker hopp

Världen har fått ett läkemedel som påverkar Alzheimers sjukdom. Svenska experter är hoppfulla, men har också invändningar.

Arbetsmiljöforskning 210614: Mindre stressade chefer när undersköterskor fattar beslut

– Chefer i äldreomsorgen och i andra kvinnodominerade verksamheter har väldigt många fler strategier för att få återhämtning och för att kunna överleva i en organisation, eftersom de har tränat på det i så många decennier, säger Lotta Dellve, professor på institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Uppsala Nya Tidning 210612: S vill se fyraåringar på äldreboende

När pandemin är över vill Socialdemokraterna i Tierp starta ett nytt projekt. De vill att äldreboenden ska få besök av fyraåringar från förskolor, likt tv-programmet "fyraåringarna på äldreboendet".

Senioren 210610: Ingmar Skoog en av årets sommarpratare

Seniorens expert på äldrefrågor och Årets Senior 2020 Ingmar Skoog är en av årets sommarpratare. ”Det känns väldigt overkligt. Jag blir väldigt stolt, det är häftigt men nu måste jag se till att göra det bra också”, säger Ingmar Skoog till Senioren.

Läkemedelsvärlsen 210608: Det är rimligt att hoppas på klinisk nytta

Henrik Zetterberg är professor i neurokemi vid Göteborgs universitet och har i många år forskat om diagnostik och behandling av Alzheimers sjukdom. Han välkomnar den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA:s snabbgodkännande av företaget Biogens kontroversiella Alzheimerläkemedel Aduhelm, aducanumab. Inte minst gläder han sig över hur myndigheten utformat sitt beslut.

IT-hälsa 210602: Vem blir årets bästa chef i vård och omsorg?

Med start idag kan alla nominera till Guldkransen 2021, en utmärkelse som delas ut till Sveriges bästa chef inom vård och omsorg.

Juryn består av Cissi Elwin, chefredaktör på tidningen Chef, Lena Törnfeldt, vinnare av Guldkransen 2020, Örjan Björklund, redaktionschef Dagens Samhälle, Karin Francke, ledarutvecklare och Lotta Dellve, professor i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.  

Senioren 210520: Faran med att vara hemma

Ingmar Skoog är Seniorens expert på Seniorhälsa och har forskat om åldrande i fyra decennier. Han är Årets Senior 2020. Här skriver han om vår förmåga att bedöma risk har satts på prov i och med diskussionen om Astra Zenecas vaccin.

News 55: Forskare: Så mycket ska du sova för minska risk för demens

Om man är över 50 år och konstant sover under sex timmar per natt ökar risken med att få demens med 30 procent. Det visar en ny fransk studie med totalt 8 000 brittiska deltagare som refereras av Aftonbladet. Efter 25 år har 521 personer utvecklat demens. Det var också de som sov lite som löpte störst risk. Man ser dock ingen skillnad mellan att sova sex och åtta timmar per natt.

Lysekilsposten 210508: Ofrivillig ensamhet lika farligt som att röka 15 cigaretter om dagen”

Problemet med ofrivillig ensamhet är stort. Ensamhetskommissionen presenterar idag en sammanställning av statistik kring ensamhet, vad som orsakar den och vad den kan leda till. Sammanställningen visar bland annat att det är över 100 personer i Sverige som använder sitt trygghetslarm för social kontakt varje dag och att ofrivillig ensamhet är lika farligt som att röka 15 cigaretter om dagen.

Senioren 210507: Trygghetslarmet sätt att bryta ensamhet

Fler än hundra personer om dagen använder sitt trygghetslarm för att få social kontakt. Det visar den nystartade Ensamhetskommissionen i en rapport.

SvT Nyheter 210503: Gammal är äldst

I riksdagen är få ledamöter över 65 år och på arbetsmarknaden är det tufft redan vid 40. Och trots att de äldre blir allt fler i Sverige har de lägre status här än i många andra länder, enligt det globala forskarnätverket World values survey.

ETC 210430: Vi äldreforskare var helt förtvivlade

Ett bakslag för de äldre. Inte bara för att pandemin tagit mångas liv, utan också för synen på dem. Under året som gått har äldreforskaren Ingmar Skoog häpnats över bristen på kunskap om seniorerna.
 

Lundagård 210429: Äldre har aldrig varit yngre

De blir fler, piggare, friskare och kräver sin rättmätiga plats i samhället. Vilka är de? Pensionärer och människor i gruppen 65+.

Radio Göteborg 210427: Äldreforskaren: "Sunt att reagera på förbud mot läsk"

Synen på äldre är kanske på väg att ändras. Det säger Ingmar Skoog och föreståndare för centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet. Det efter att politikerna i Gislaved ändrat sig och numera tillåter äldre att dricka läsk på kommunens äldreboende efter en intensiv diskussion – trots att det kanske inte är helt hälsosamt. Ingmar Skoog menar i inslaget att det till och med kan vara bra för äldre att dricka läsk.

Barometern 210425: Forskare: Läskförbud bättre för unga än gamla

Gislaveds kommun drog in läsken på sina äldreboenden – ett beslut som snabbt fick stor uppmärksamhet. Nu backar kommunen, vilket välkomnas av en äldreforskare som påpekar att hälsoeffekten troligen vore större om unga förbjöds att dricka läsk.

Aftonbladet 210424: Äldreexperterna om lättnaderna: Njut, men ta det försiktigt!

Att vaccinerade äldre nu får krama barnbarnen välkomnas av många. Däremot varnar flera professorer för att ta ut svängarna för mycket efter första dosen.
– Även om man är skyddad från allvarlig sjukdom så bör man inte hejvilt springa omkring och kramas utan vara lite försiktig, säger professor Ingmar Skoog.

Expressen TV 210424: Äldreforskaren om läskförbud: ”Välmenande ålderism”

Ingemar Skoog om Gislaved som förbjuder läsk på äldreboenden. Från första maj är det slut med läsk på vardagar och vanliga helger för de som bor på särskilda boenden i Gislaveds kommun. Läsken ska endast finnas till vid stora högtider. Annars får de boende välja på mjölk, lättöl, mineralvatten och saft.

Aftonbladet Plus 210421: Sjukdomarna som gör att du åldras snabbare

En ny studie visar att vissa sjukdomar gör att vi åldras fortare. En forskningsgrupp från Nya Zeeland har följt tusen personer under 45 år - i en av de mest ambitiösa mänskliga utvecklingsstudierna som någonsin genomförts. Och en av upptäckterna som forskarna gjorde var att personer som lider av psykisk ohälsa åldras snabbare än personer som inte haft psykiska besvär. De psykiska sjukdomarna även att testpersonerna upplevdes av andra som äldre än sin egentliga ålder.

Kvartal 210418: Det finns hopp för oss äldre

Äldreomsorgen kanske bättre än något annat visar hur vi värderar de äldre i samhället. Här har pandemin blottlagt chockerande förhållanden, skriver Elisabeth Precht. Men samtidigt finns det många ljusglimtar. Insikten om att äldre inte är en homogen grupp är ett steg i rätt riktning.

Må Bra 210417: Nytt blodprov avslöjar tidig Alzheimer – innan det bryter ut

Tidiga tecken på Alzheimer kan vara diffusa och svåra att koppla till sjukdomen. Redan i höst kan det finnas ett test som avslöjar Alzheimer – långt innan det ger symtom.

Senioren 210415: Hur farligt är AstraZenecas vaccin?

Ingmar Skoog har fått sin första dos av AstraZenecas vaccin. Han oroar sig för allvarliga biverkningar, men inser att resan till sjukhuset är farligare än vaccinet och att det är större risk att han skall smittas och avlida i covid-19 än att han skall få allvarlig biverkan av vaccinet.

Sveriges Radio 210415: Blodprov kan snart börja användas för att upptäcka Alzheimer

Till hösten räknar forskare i Göteborg med att sjukvården ska kunna göra tester i blodprov för att se om det finns tecken på tidig Alzheimer. Det berättar Henrik Zetterberg, professor i neurokemi vid Göteborgs universitet.

DAGG 210412: Ålderism – vem säger att man kan vara för gammal för ett digitalt kafferep?


– Vår syn på äldre och åldrande begränsar oss och det begränsar möjligheten att bidra till samhället för dem som vill. Om vi slutar se de äldre som en försörjningsbörda och istället ser vad de kan bidra med så öppnar sig nya möjligheter. Vi sitter på en fantastisk skatt här, säger Åsa Johnsson, som 2018 tillsattes som enhetschef och utvecklare för verksamheten Aktiv senior på Varbergs kommun och sitter i Agecaps referensgrupp.

 

Tidningen Senioren 210407: Ingmar Skoog är årets senior

Tidningen Seniorens läsare har röstat fram AgeCaps föreståndare till utmärkelsen Årets senior.
Juryns motivering lyder: "Ingmar Skoog har oförtrutet höjt sin röst för de äldre. Det krävs nämligen gedigen kunskap om åldrandet för att kunna skydda äldre, både under pandemin och annars. Den kunskapen har Ingmar. Fler borde lyssna på honom."

SVT 210407: Många dör ensamma på äldreboenden – stadig ökning redan före pandemin

– Det är allvarligt om ökningen beror på besparingar, säger Ingmar Skoog som är professor vid Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet. När Inspektionen för vård och omsorg granskade äldreboenden under coronapandemin fick flera kommuner kritik för att covid-19-smittade äldre fått dö ensamma, utan någon vid sin sida vid dödsögonblicket. 

Arbetarskydd 210401: Orättvist på alla nivåer inom omsorgen

– Vi jobbar för mycket och skador oss av dumhet. Det menar Lotta Dellve, professor i arbetsvetenskap. Med över 15 år som vårdanställd brinner hon särskilt för vård- och omsorgspersonalen.

Kvartal 210309: Åtta svek mot de äldre

– Som äldreforskare har jag chockats av okunskapen om åldrandet och fördomarna mot gamla under pandemin, skriver AgeCaps föreståndare Ingmar Skoog i Kvartal.

P1 Morgon 210308: Skulle kommunala läkare förbättra äldrevården?

Coronakommissionen anser att kommunerna borde få anställa egna läkare för att säkra äldrevården, något som har brett stöd i riksdagen. Men skulle det verkligen ge bättre vård? Hör Bengt Järhult, distriktsläkare i Ryd Kronobergs Län och Ingmar Skoog, professor i psykiatri och föreståndare för AgeCap.

Göteborgs-Posten 2021-03-04: Antikroppstester av äldre ska ge svar om corona

Sjuttioplussarna har stått i fokus under större delen av pandemin. Trots det är kunskapen om hur många som blir sjuka och vem som får allvarligare coronainfektioner låg. Kanske kan blod från 750 göteborgare födda 1944 ge svaren.

Sveriges Radio P1 201214: Varför spreds coronaviruset inom äldreomsorgen?

Coronakommissionen presenterar sin första delrapport idag. Hör samtalet med Tobias Baudin, ordförande på Kommunal, Sabina Joyau, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna och Ingmar Skoog, professor och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

Aftonbladet 201215: Sverige misslyckades med att skydda de äldre

Sverige har inte klarat av att värna de sköraste äldre under coronapandemin. Skulden läggs både på regeringen och tidigare regeringar, som under lång tid underlåtit att åtgärda bristerna i äldreomsorgen.

Göteborgs-Posten 201214: Ingen tog det övergripande ansvaret

En majoritet som dött i covid-19 är äldre, de som skulle skyddas mest. I debatten skyller nu olika myndigheter på varandra. - Ingen tog det övergripande ansvaret för äldreomsorgen, säger äldreforskaren Ingmar Skoog.

Sveriges Radio P4: Sömn och demens

P4 Göteborg har under morgonen berättat i sina nyhetssändningar att dagens 70-åringar sover bättre än 70-åringar för trettio år sedan och därför kan löpa mindre risk att drabbas av demenssjukdomar, apropå Johan Skoogs avhandling i ämnet

Godmorgon Världen: Äldreforskaren om IVO-rapporten: "Blev alldeles kall i hela kroppen"

Det har varit ännu en vecka som präglats av pandemin. Bland annat kom granskningen av covidvården på landets äldreboenden där myndigheten IVO kritiserade samtliga regioner i landet.
I rapporten står det att äldre har systematiskt prioriterats bort och har inte fått vård de haft rätt till anhöriga har inte informerats journalerna har brustit med mera inte ens under en pandemi får det vara så här dåligt sa IVO.
Ingemar Skoog, äldreforskare på Göteborgs universitet, säger att det som framkommer av IVO-rapporten visar en bild som är mycket värre än man tidigare trodde.

Sveriges Radio: Professorn kräver hårdare regler i vården

Det behövs striktare regler för personal inom äldreomsorgen så att de inte går till jobbet när någon i familjen är förkyld eller uppvisar symptom som kan vara covid-19. Det menar äldreforskaren Ingemar Skoog

Sveriges Radio: Allt fler äldre dör återigen i covid-19

Antalet som dör i covid-19 ökar. Det är fortfarande mest äldre personer, över 80 år, som dör. De flesta som dog bodde också på äldreboenden eller hade hemtjänst.
– Ska vi få ner dödstalen så är det fruktansvärt viktigt att vi minskar smittan på äldreboenden. Dels att man har skyddsutrustning när man jobbar väldigt nära, det är nyckelsaken, och dels att man kanske har återkommande utbildningar i hur skyddsutrustningen ska användas, säger Ingmar Skoog, professor och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

 

Sveriges Radio: ”Dåligt stöd för munskydd för allmänheten”

Efter gårdagens besked från regeringen om skärpta regler för att minska smittspridningen har frågan om krav på munskydd för allmänheten återigen blivit aktuell.
AgeCap-forskaren Kjell Torén som är professor och överläkare vid avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg tycker att det är bra att det inte finns något sådant krav i Sverige.
– Munskydd är väldigt effektivt i sjukhusmiljö och labbmiljö, när man sedan går över till att använda det bland den allmänna befolkningen är kunskapsstödet väldigt lågt, jag skulle säga obefintligt.

Forskning.se: Munskydd eller inte? – det är frågan...

Omvärlden skärper reglerna om munskydd i offentliga miljöer – Sverige ligger lågt trots en skenande pandemi. Vissa forskare säger att munskydd räddar liv, andra att de inte är värda besväret. Så vad är sant?
AgeCap forskaren Kjell Thorén, som är professor och överläkare på Sahlgrenska sjukhuset på avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, säger:
– Olika typer av munskydd kan hindra viruset i laboratoriemiljö, men trots det så är evidensen fortfarande svag för att munskydd har effekt mot spridningen av coronasmitta i en större befolkningsgrupp.

Läkartidningen: Viktigt att chefer lyssnar på vad äldre medarbetar vill

Chefer och HR-strateger behöver bli bättre på att fånga upp äldre medarbetares önskemål. För att fler ska vilja jobba högre upp i åldern måste arbetsgivaren vara mer öppen för individuella lösningar och vidareutbildning, säger AgeCap-forskaren Ewa Wikström,  professor i organisation och management vid företagsekonomiska institutionen vid Göteborgs universitet.

Aftonbladet: Beskedet kunde kommit tidigare

Beslutet som innebär lättnader i restriktionerna för 70-plussare är väldigt klokt, men sent, anser psykiatriprofessor Ingmar Skoog.

Sveriges Radio: restriktionerna lättas - Äldre ska inte behöva isolera sig.

Ingmar Skoog, psykiatriprofessor och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa, gästade igår Studio Ett med anledning av att äldre ska omfattas av samma restriktioner som resten av befolkningen.

Syre: Högre självmordsrisk bland äldre kvinnor födda utanför Norden.

Tillhör du gruppen äldre kvinnor med obehandlad depression så är risken för självmord högre om du är född utanför Norden än om du är svenskfödd. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

DN: Forskare: Så är synen på äldre i Sverige

Pigga äldre som tar för sig av livet eller en grupp som är ensammare i högre utsträckning än i andra länder. Hur ser egentligen bilden av äldre människor ut – och stämmer den? DN har talat med AgeCap-forskarna Ingmar Skoog och Maria Edström om synen på äldre i Sverige i dag.

P1 Morgon: Ökat söktryck till vikariat inom äldreomsorgen

Lotta Dellve, AgeCap-forskare och professor i arbetsvetenskap, medverkar i ett reportage i P1-morgon om stort intresse för vikariat inom äldreomsorgen.

Aftonbladet TV: Ingmar Skoog: Större risker med förbud än smittan

Lena Hallengren (S) meddelade idag att besöksförbudet på äldreboenden kommer hävas från och med den 1 oktober.  AgeCaps föreståndare Ingmar Skoog kommenterar beslutet

SvT: Nytt beslut om besöksförbud på äldreboende väntas

Den här veckan väntas regeringen fatta beslut om besöksförbudet på landets äldreboende ska förlängas. AgeCaps föreståndare Ingmar Skoog tycker att förbudet är grymt och att det får stora effekter på hälsan.
– Man borde ha gjort en ordentlig vetenskaplig bedömning innan förbudet infördes, säger Ingmar Skoog i detta inslag från Morgonstudion i Sveriges Television i morse.

SvT Sverige möts: Har vi blivit corona-slappa?

Har vi blivit corona-slappa? Tålamodet bland 70-plussarna är prövat och många undrar när de skall få börja leva sina liv som vanligt igen. Direktsändning från Nyköping i Sörmland, ett område som drabbats hårt av pandemin. Bland gästerna: Ingmar Skoog, Amelia Adamo, Jan Albert och Martina Montelius. Programledare: Belinda Olsson.

Aftonbladet: Teknikstrul ett hot när barnbarnen inte hjälper

Många äldre riskerar att bli offer för ensamheten när smarta telefoner, surfplattor och datorer står i centrum för våra sociala umgängen.
Men AgeCap-forskaren Alexandra Weilenmann, som länge forskat om människors mobil- och it-vanor, tror att det nya sättet att umgås kommer gynna vår tekniska utveckling.
– Man kan inte bara säga att man vill ha det som det var innan. Jag tror att det här har blivit en knuff framåt.

GP: Samtalen till Självmordslinjen ökar under corona

[2020-06-08] Många personer som lider av psykisk ohälsa lider svårt under coronapandemin. Under april har samtalen till Självmordslinjen ökat med över 60 procent jämfört med samma period förra året. Margda Waern är professor och överläkare i allmän psykiatri på Sahlgrenska akademin. Hon har forskat kring suicid bland vuxna, med särskilt fokus på de äldre och konstaterar att ensamhet alltid är en stor risk.

 • GP: Trots allt tal om sköra äldre - dagens 70-plussare är bättre på allt

  [2020-06-05] Under coronapandemin har 70-plussarna beskrivits som en skör grupp som måste skyddas. Nu kommer en ny rapport som visar att de är friskare än någonsin. - Äldre blir friskare och lever allt längre. Ingmar Skoog konstaterar att rapporten ger en annan bild av åldersgruppen än den vi fått höra på de dagliga presskonferenserna under coronapandemin. - Inte minst i början fick man bilden att de var sköra, och att de behövde skyddas. Men den stora majoriteten av 70-75-åringar är väldigt, väldigt aktiva, säger Ingmar Skoog.

 • SvD: Coronaviruset i Sverige: Detta bör göras för att skydda äldre på boenden

  [2020-05-02] Hela Sverige riskerar att få en liknande situation som den på Stockholms äldreboenden om vi inte gör mer för att minska spridningen av viruset på boendena. Det skriver flera debattörer, som lägger fram fem förslag.

 • Aftonbladet: Corona blottar bristerna inom äldreomsorgen

  [2020-04-17] Kommunernas spariver är en av anledningarna till att coronasmittan slår hårt mot landets äldreboenden. Epidemin blottar brister som har funnits inom äldreomsorgen i många år, enligt äldreforskare. ¿ Alla som kan något om åldrande visste att det skulle bli såhär. Det var den första tanken du tänkte när viruset började spridas ¿ hur går det för äldreboenden och hemtjänsten? säger Ingmar Skoog, professor och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

 • Läkartidningen: Involvera experter på åldrande för att skydda äldre mot covid-19

  [2020-04-16] Det finns stor vetenskaplig och klinisk erfarenhet inom äldreforskningen i Sverige som bör utnyttjas nu, när den behövs som mest. Vi är beredda att stödja Socialdepartementet, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och SKR och föreslår att man aktiverar det nyinrättade äldreforskarrådet på Socialstyrelsen.

 • Aftonbladet: Ålder ska inte styra vem som får vård

  [2020-04-15] I Corona-krisen måste vården prioritera rätt. I nuläget ska biologisk ålder vara ett kriterium när intensivvården prioriterar, men begreppet är inte exakt definierat. Därför riskerar den kronologiska åldern, det vi brukar mena med ålder, att användas i praktiken. För att prioritera rätt bör vården istället göra en helhetsbedömning av varje enskild individ. Det skriver 18 meriterade professorer, överläkare och docenter, bland dem Ingmar Skoog. föreståndare för AgeCap och Agecap-forskaren Synnöve Dahlin Ivanoff.

 • Expressen TV: Vi slog larm för flera veckor sedan

  [2020-04-14] Ingmar Skoog, föreståndare på AgeCap, Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, slog larm om Corona i äldrevården för flera veckor sedan.

 • Göteborgs-Posten: Därför är det viktigt att skydda de äldre från smittan

  [2020-03-27] Dödlighet i det nya Coronaviruset är betydligt högre bland äldre ¿ i Italien är 90 procent av de som avlidit över 70 år. Äldreforskaren Ingmar Skoog förklarar varför ¿ och varför äldre behöver hålla igång, även när de håller sig hemma.

 • Sveriges Radio Pyramiden: Salta äldre damer och en uppvärderad erfarenhet

  [2020-03-24] Ett samtal med en äldreombudsman och en äldreforskare om att åldras i Sverige. Pyramiden sikte på den pågående forskningen om våra åldrande samhällen. Vad är det vi vet och framförallt - vad är det vi inte vet om vad som väntar oss? ¿ Bilden av en äldre människa i Sverige idag är splittrad, men klart mer positiv än när jag började forska för 35 år sedan, säger Ingmar Skoog, professor Age Cap i Göteborg Dessutom medverkar en av landets nya äldreombudsmän, Helena Bjurbäck i Göteborg.

 • Aftonbladet: Testa äldrevårdens personal varje dag skriver 14 äldreforskare

  [2020-03-23] DEBATT. 90 procent av de som avlidit av covid-19 i Italien är över 70 år. 50 procent är över 80, enligt italienska Hälsovårdsmyndigheten. Trots det har få riktade nationella insatser gjorts för att minska smittspridningen bland de allra äldsta förutom att Folkhälsomyndigheten rekommenderat alla över 70 år att undvika fysiska kontakter, vilket vi stödjer. Fler riktade insatser för sköra äldre måste dock sättas in.