Göteborgs universitet
Bild
kameraobjektiv
Foto: Robert Owen-Wahl

AgeCap i medierna

Medierna skriver ofta om AgeCaps forskning och våra forskare uttalar sig även om andras studier. Här finns länkar till artiklar och nyhetsinslag där AgeCap-forskare är omnämnda.

Svt 230412: Ny forskning: Halverad risk för demens hos 80-åringar

Ny forskning från Göteborgs universitet visar att det är hälften så stor risk för 85-åringar att bli dementa före sin 90-årsdag än det var på 1980-talet.

TV4 230426: Därför har risken för demens halverats sedan 80-talet

En ny studie visar att risken för den som är 85 år och äldre att utveckla demens har nästan halverats sin 1980-talet. Nedgången förklaras bland annat av en ökad jämställdhet för att fler kvinnor utbildar sig.

TV4 230126: Äldre har aldrig varit yngre: ”Mycket bättre sexliv”

Programmet "Studio-65" hade premiär igår på SVT. Ett program för dem som nått pensionsåldern. Vi gästas av Ingmar Skoog, professor och äldreforskare och journalisten Amelia Adamo som tycker att attityden mot äldre behöver ändras.

Nordgren och Epstein i P1 230125: Den sista showen!

Ingmar Skoog är med 42.20 i programmet och pratar om pensionering

Senioren 230110: Fullt fokus på seniorer när Göteborg firar

Göteborgs 400-årsjubileum blir en fest också för stadens seniorer. "Vi behöver förändra berättelsen om liv och åldrande", säger stadens Äldreombudsman.

Nordgren och Epstein i P1 230105: Kan hög utbildning rädda oss från demens?

En stor undersökning visar att sannolikheten för en i övrigt frisk 85-åring att drabbas av demens är hälften så stor som på åttiotalet. En av anledningarna är att dagens äldre har högre utbildning och därmed mer effektivt arbetande hjärnor. Vi pratar med Hanna Wetterberg, doktorand vid Göteborgs universitet. (30 min och 55 s in i sändningen)

Accent 221110: Varannan 70-plusman riskkonsumerar alkohol

Nära varannan svensk 70-plusman har en riskfylld alkoholkonsumtion.

Sveriges radio 221104: Risken att bli dement har minskat kraftigt

Andelen 88-åringar som drabbas av demenssjukdomar har minskat kraftigt den senaste tiden i Sverige, från cirka 40 till 25 procent. Skulle det här vara en effekt av ett läkemedel hade man tyckt att det har varit en jättestor nyhet säger doktoranden Hanna Wetterberg. Samtidigt ökar antalet personer som blir över 80 år. Så trots att andelen äldre med demenssjukdomar minskar, ökar antalet.

Journalisten 221024: ”Äldre framställs som offer i medierna”

En skröplig åldring vid en rullator eller en skrynklig hand med några mynt i – så ser mediernas bilder ut när artiklar om äldrefrågor eller pensioner ska illustreras. Maria Edström och Ingmar Skoog från AgeCap deltog under invigningen av fotoutställningen "Äldre men inte gammal" invigdes.

Aftonbladet 220928: Svenskt läkemedel bromsade alzheimer

Det svenska företaget Bioarctics läkemedelskandidat kan bromsa försämringen hos personer med Alzheimers sjukdom, enligt preliminära resultat.

– Det här kan göra stor skillnad för patienterna, säger överläkaren Oscar Hansson.

Sveriges radio, Studio ett 220826: Äldreforskaren Ingmar Skoog om IVOs kritik mor äldreomsorgen

Äldreforskaren Ingmar Skoog uttalar sig om IVOs granskning av äldreomsorgen.

Sveriges radio, Dagens eko 220826: Äldreforskaren Ingmar Skoog om IVOs kritik mor äldreomsorgen

Äldreforskaren Ingmar Skoog uttalar sig om IVOs granskning av äldreomsorgen.

Sveriges radio 220826: Forskaren efter IVOs granskning av äldrevården "Chockad"

Äldreforskare Ingmar Skoog vid Göteborgs universitet reagerar starkt på de patientsäkerhetsbrister som framkommer i Inspektionen för vård och omsorgs granskning av kommunernas äldreboenden.

Må bra 220729: Svenska orter där det bor flest 100-åringar

Svenskarna blir allt äldre. I en ny undersökning, gjord av Dagens nyheter, har man kartlagt vilka platser i Sverige där det bor flest hundraåringar. Finns din hemstad med?

Sala allehanda 220729: Flest 100-åringar i Västmanland

Ingmar Skoog intervjuas om varför det kan vara så.

Sveriges radio 220721: Joe Biden, den äldste presidenten USA haft

Det pågår en debatt om den sittande presidenten Joe Biden, hur står det till med hans hälsa? Hör Erik Åsard, professor emeritus i nordamerikastudier och Ingmar Skoog, läkare och professor i psykiatri och verksam vid Centrum för åldrande och hälsa.

Svenska dagbladet 220710: 70-åringar i dag nästan dubbelt så bra i testerna

70 är det nya 50. Med längre utbildning och hälso­sammare livsstil verkar mänskligheten ha skjutit upp hjärnans nedgång. Men handlar det om decennier av stimulans, eller har det vi gör senare i livet betydelse?

Göteborgsposten 220617: Äldre på äldreboende tar livet av sig med läkemedel

Var fjärde person över 75 år som tog livet av sig på landets äldreboenden gjorde det med läkemedel. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

Sveriges radios Kropp och själ 220621: Hur gammal vill du bli?

För 20 år sedan skrattades det åt folk som pratade om ett evigt liv – i dag börjar det mer och mer ses som en möjlighet. Om man optimerar, mäter och anpassar så verkar man kunna pusha fram dödsdagen med flera år. Men – hur gammal vill du egentligen bli?

Läkartidningen 220524: Strukturerat omhändertagande av äldre leder till bättre ADL-förmåga

Sköra äldre personer har en nedsatt reservkapacitet och ökad risk att försämras om vården inte uppmärksammar deras komplexa problem. Dagens sjukhusvård är dåligt anpassad till deras behov, vilket leder till att de riskerar försämring i bland annat fysisk funktion och förmågan att utföra aktiviteter i dagliga livet (ADL). Strukturerat omhändertagande av äldre (Comprehensive geriatric assessment, CGA) används ofta inom geriatriken och är en framgångsrik metod att vårda och behandla sköra äldre. 

Svt Nyheter 220514: Studie: Hjärnvätska påverkar minnet

Äldre möss fick bättre minne när forskare gav dem injektioner med hjärnvätska från yngre möss. Nu hoppas forskarna att upptäckten ska leda till nya behandlingar mot demens och andra skador hos åldrande hjärnor.

Vetenskapsradion 220512: Hopp om bot för glömska hjärnor

Gamla möss kan få bättre minne om de får en injektion av hjärnvätska från yngre möss, enligt ett internationellt forskarteam. Upptäckten skulle på sikt kunna leda till behandlingar mot minnesproblem eller andra skador hos åldrande hjärnor. "Överraskande stor förbättring", säger Henrik Zetterberg vid Sahlgrenska akademin.

Life Science Sweden 220512: Gamla möss fick bättre minne med hjälp av ung hjärnvätska

Injektioner med hjärnvätska från yngre möss kan förbättra minnet hos äldre möss, enligt en internationell studie, som väcker hopp om framtida behandlingar mot demensproblem hos människor.

Cision Wire Sweden 220511: Välfärdsteknik kan bli murbräcka mot ofrivillig ensamhet bland äldre

Mer behöver göras för att motverka den farliga ofrivilliga ensamheten. I en ny rapport lyfter Ensamhetskommissionen välfärdsteknikens möjligheter att fungera som en murbräcka mot ensamhet inom äldreomsorgen. Kommissionen ger nio förslag till beslutsfattare nationellt och lokalt.

Sjukhusläkaren 220419: Bara en löftesrik modell?

Tillitsbaserad styrning är en löftesrik modell i teorin, men desto svårare att implementera i den komplexa hälso-och sjukvården. Chefsbyten, personalomsättning, bristen på vårdplatser, specialistläkare och sjuksköterskor skapar inte de rätta förutsättningarna, menar Ewa Wikström, professor vid Handelshögskolan i Göteborg.

Senioren 220415: Gör i ordning en krislåda

Först var det pandemin och nu Rysslands invasion av Ukraina. Hur påverkar kriser vår psykiska hälsa och vad kan vi göra? Det skriver Ingmar Skoog om nedan.

Skolvärlden 220414: Påskpyssel – kryss, knep och knåp hela helgen

Skolvärldens satsning på digitala korsord, sudoku och andra klurigheter fortsätter i påsk.
– Från och med skärtorsdag och en vecka framåt kommer du varje dag hitta nya utmaningar på sajten, säger chefredaktören Jonas Fond.

Kulturrådet 220411: Vi deltar på Scenkonstbiennalen

Den 7–12 juni är Kulturrådet på plats i Västerås. Kom och möt några av våra handläggare, lyssna på ett samtal om åldrande på scen och hör om stödmöjligheterna inom EU-programmet Kreativa Europa.

Vårt Göteborg 220405: Fotoutställning om veteranidrottare utmanar synen på åldrande

Öppnar på Heden 5 april. Fotoutställningen Snabb. Stark. Årsrik. öppnar på Heden i Göteborg den 5 april. Bilderna föreställer elitidrottare över 60 år och är tagna av den brittiska fotografen Alex Rotas. Hon vill främja en bredare syn på åldrandet.

Senioren 220405: Stora risker med sömnmedel på äldreboende

Antidepressiva läkemedel kan nu kopplas till lägre risk för självmord i gruppen 75 år och äldre på äldreboende. Hos dem som fick läkemedel för sömnproblem var självmordsrisken däremot fördubblad. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

Dalslänningen 220404: Så kan kulturens kraft motverka åldrandet

Vad är gammalt? Och hur gestaltas åldrande inom konstnärlig verksamhet? Det var temat för ett öppet seminarium på Steneby i torsdags. Flera namnkunniga konstnärer medverkade och berättade om sin syn på ämnet.

Dagens medicin 220404: Fler självmord när äldre får sömnmedel

Läkemedel mot sömnproblem kan fördubbla risken för självmord bland personer över 75 år som bor på äldreboende. Samtidigt kan antidepressiva läkemedel kopplas till en lägre risk för självmord, visar en ny studie.

Park och fritid i Sverige 220331: Seniora elitidrottare utmanar syn på åldrande

Hur är synen på att åldras i dagens samhälle? Den brittiska fotografen Alex Rotas har specialiserat sig på att fotografera seniora elitidrottare och vill främja en bredare syn på åldrande. Nu invigs hennes utställning Snabb. Stark. Årsrik. i Göteborg med bilder på atleter över 60 år som medverkar i internationella mästerskap.

Vårt Göteborg 220325: Åldersvänliga Göteborg ska stärka äldres perspektiv

Teknikstöd och framtidsutvecklare. Svenskar lever allt längre. Mellan 2020 och 2040 förväntas antalet 65-plussare i Göteborg öka med fyrtio procent. Göteborg ska vara en bra plats att åldras på och genom stadsutvecklingsarbetet Åldersvänliga Göteborg ska äldres perspektiv stärkas.

Senioren 220324: ”Äldres lidande i Ukraina glöms bort”

Situationen för äldre i Ukraina är fruktansvärd men nästan helt osynlig i medierna. Det sa riksdagsledamoten Elsemarie Bjellqvist (S) på ett seminarium om ålderism som hon och riksdagskollegan Barbro Westerholm (L) höll i riksdagen på onsdagen (23/3).

Amelia 220321: Helena von Zweigbergk: "Medicinen gjorde mig mindre rädd”

Antidepp, lyckopiller, ssri. Det är inte nya läkemedel, men de dras fortfarande med ryktet om att de kan vara farliga eller onödiga. Men vi blir skörare med åldern, och klimakteriets sömnbesvär kan vara en utlösande faktor för depression. För författaren Helena von Zweigbergk gjorde antidepressiv medicin stor skillnad under en jobbig period i livet. Idag mår hon bra. – Det fanns liksom inget val, det kändes som sista utvägen, säger hon. Medicinen dämpade allt för stark oro, rädsla och ångest.

Malou efter 10 220321: Daniel drabbades av alzheimer vid 55: ”Trodde inte att det var sant”

Daniel du Rietz fick alzheimer när han bara var 55 år. Så hanterar han och hans fru Sophia att leva med den svåra och obotliga sjukdomen. Forskaren Henrik Zetterberg gästar också och pratar om den senaste forskningen.

Äldre i centrum 220318: Sveriges framsida fokuserar på förmåga

Genom en jättesatsning 2016 kunde Göteborgs universitet skapa Sveriges största forskningsmiljö för äldre- och åldrandestudier. Med fokus på begreppet kapabilitet och ett ivrigt arbete har forskarna nått ut som få andra. Kanske kan man utnämna Göteborg till den svenska äldreforskningens huvudstad.

Senioren 220317: Så kan man öppna arbetslivet för 65+

Tuffare tag från Diskrimineringsombudsmannen (DO) och mer kunskap så att arbetsgivare omprövar sin inställning till äldre arbetskraft.

Life science Sweden 220223: Hon får nyinrättade professuren i Health Governance

Ewa Wikström får den nyinrättade professuren i Health Governance på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Professuren skapas med hjälp av Carl Bennet, huvudägare i bland annat Getinge, Arjo och Lifco, samt en särskild satsning från Göteborgs universitet.

Världen idag 220218: Studie: Digitalt stöd hindrar inte självmord

Patienter med risk att begå självmord blev inte hjälpta av att få peppande textmeddelanden eller digital terapi, enligt en amerikansk studie.

Svenska dagbladet 220216: Digitalt stöd hindrade inte självmordsförsök

Patienter med risk att begå självmord blev inte hjälpta av att få peppande textmeddelanden eller digital terapi, enligt en amerikansk studie. ”Jag tror inte att den här typen av studie hade fått okej att utföras i Sverige”, säger en expert.

Sveriges radio 220210: Ingmar Skoog: Därför blir vi känsligare för alkohol som äldre

Äldreforskaren Ingmar Skoog gästar Kvällspasset för att svara på lyssnarnas frågor om åldrande. Bland annat får vi svar på varför man blir känsligare för alkohol som äldre, varför tiden går snabbare när man blir gammal och så ger Ingmar råd om hur vi kan prata om döden. Programledare: Sarit Monastyrski​​​​.

Svenska dagbladet 220209: Ny studie: Ensamhet tär på hjärtat

Kvinnor över 65 år som lever socialt isolerade eller upplever sig som ensamma tycks ha en förhöjd risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Det är troligt att pandemin förvärrat läget, enligt en svensk expert.

Tidningen Äldreomsorg 220203: Täpp till glappet i Alzheimerland

Bryt stigmat och ge oss en vårdplan direkt! Uppmaningen kommer från Henrik Frenkel, journalisten som ger röst åt de alzheimerdrabbade. Ett bättre omhändertagande efter diagnos skulle gynna även äldreomsorgen, anser han.

Dagens ETC 220131: Varför svälter välfärden – när kommuner och regioner går starkare än någonsin?

Ansvarsfull planering för framtiden? Eller nedskärning och otillräcklig svältkost? Överskotten i kommuner och regioner ­växer, men borgerliga styren fortsätter strama åt. Hanna Strömbom undersöker vad som ­händer när välfärden inte får vad den behöver.

Dagens Medicin 220201: Lotta Fredholm: ”Jag hade en släng av alzheimer …”

En framtid där tidiga alzheimertecken effektivt trycks tillbaka – det är en forskardröm som vetenskapsjournalisten Lotta Fredholm fångat upp.

Senioren 220124: Succé för nya podden

Åtta avsnitt av nya podden 25% med Palmgren och Skoog är hittills publicerade. Nu uppmärksammas podden över ett stort uppslag i Aftonbladet. ”Jätteroligt, nu hoppas vi att ännu fler upptäcker podden”, säger Anders Palmgren till Senioren.

Sveriges radio 220119: Om åldrande med Ingmar Skoog

Professorn och äldreforskaren Ingmar Skoog är tillbaka för att svara på lyssnarnas frågor om åldrande. Han tipsar om vilka hälsokontroller som är bra att göra redan som 50-åring om man vill minska risken för demens och varför det är så viktigt med djupsömn. En lyssnare som sover få timmar får ett lugnande besked och att åka berg- o dalbana kan vara bra träning för hjärnan.

Sveriges radio 211226: Ingmar Skoog: Så minskar du risken för demens

Äldreforskaren Ingmar Skoog kommer på besök för att reda i fördomar och missuppfattningar om att åldras. Bland annat får vi svar på om vetemjöl verkligen har någon koppling till demens och om man kan öka sin sexualdrift som äldre. Programledare: Sarit Monastyrski.

SvT Aktuellt 211012: Äldreprofessorn: ”Ett ingrepp med isolering och besöksförbud”

Rapporterna om smittspridning på äldreboenden duggar allt tätare. Utvecklingen väcker en del oro, men äldreprofessor Ingmar Skoog vill ändå inte backa bandet och återgå till striktare restriktioner.
– Det är ett ingrepp med isolering och besöksförbud, säger han.

Senioren 211008: Alzheimers sjukdom – lurig att upptäcka

Ingmar Skoog skriver om de tidigaste tecknen på Alzheimers sjukdom.

Läkartidningen 211007: Hyllat mentorsprogram i vården leder till minskad oro och stress

Mentorsprogrammet i Västra Götalandsregionen, där senior vårdpersonal coachar yngre, har tagits väl emot av både mentorer och adepter. Men en pågående utvärdering visar att modellen behöver finslipas för att inte arbetet ska stagnera.

Senioren 210621: Ingmar Skoog om en ny typ av ensamhet

Vad övergången till ett digitalt liv medför för hälsan vet vi ännu inte, men det innebär antagligen mer stillasittande och mindre av den emotionella stimulans som är en så viktig del av att vara människa. Vi kanske får en ny typ av ensamhet

Göteborgs-Posten 210614: Henrik Zetterberg: Sjöhästformade hjärnstrukturer och klibbigt protein

Äntligen blir patienter med Alzheimers sjukdom tagna på allvar, utan ett ord om att de skulle ha förorsakat sin sjukdom själva, genom att ha levt sina liv på fel sätt eller varit för tråkiga, skriver Henrik Zetterberg, professor i neurokemi.

Dala-Demokraten 210614: Alzheimersjuke Kents liv kan avgöras av medicin - forskare kluvna

En fungerande läkemedel skulle förstås betyda allt för de drabbade - men frågan om dess effektivitet har splittrat forskarvärlden. Henrik Zetterberg, professor i neurokemi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, tror att det kan vara ett första steg mot ett effektivt preparat mot sjukdomen.
- Det kommer inte vara det finala eller perfekta alzheimerläkemedlet, men jag tror att det kommer att låsa upp baklåset vi har fastnat i. Sedan kan andra varianter av läkemedel jämföras med aducanumab och vi kommer äntligen få fram effektiva bromsmediciner, säger han.

Senioren 210614: Ny medicin mot Alzheimer väcker hopp

Världen har fått ett läkemedel som påverkar Alzheimers sjukdom. Svenska experter är hoppfulla, men har också invändningar.

Arbetsmiljöforskning 210614: Mindre stressade chefer när undersköterskor fattar beslut

– Chefer i äldreomsorgen och i andra kvinnodominerade verksamheter har väldigt många fler strategier för att få återhämtning och för att kunna överleva i en organisation, eftersom de har tränat på det i så många decennier, säger Lotta Dellve, professor på institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Uppsala Nya Tidning 210612: S vill se fyraåringar på äldreboende

När pandemin är över vill Socialdemokraterna i Tierp starta ett nytt projekt. De vill att äldreboenden ska få besök av fyraåringar från förskolor, likt tv-programmet "fyraåringarna på äldreboendet".

Senioren 210610: Ingmar Skoog en av årets sommarpratare

Seniorens expert på äldrefrågor och Årets Senior 2020 Ingmar Skoog är en av årets sommarpratare. ”Det känns väldigt overkligt. Jag blir väldigt stolt, det är häftigt men nu måste jag se till att göra det bra också”, säger Ingmar Skoog till Senioren.

Läkemedelsvärlden 210608: Det är rimligt att hoppas på klinisk nytta

Henrik Zetterberg är professor i neurokemi vid Göteborgs universitet och har i många år forskat om diagnostik och behandling av Alzheimers sjukdom. Han välkomnar den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA:s snabbgodkännande av företaget Biogens kontroversiella Alzheimerläkemedel Aduhelm, aducanumab. Inte minst gläder han sig över hur myndigheten utformat sitt beslut.

IT-hälsa 210602: Vem blir årets bästa chef i vård och omsorg?

Med start idag kan alla nominera till Guldkransen 2021, en utmärkelse som delas ut till Sveriges bästa chef inom vård och omsorg.

Juryn består av Cissi Elwin, chefredaktör på tidningen Chef, Lena Törnfeldt, vinnare av Guldkransen 2020, Örjan Björklund, redaktionschef Dagens Samhälle, Karin Francke, ledarutvecklare och Lotta Dellve, professor i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.  

Senioren 210520: Faran med att vara hemma

Ingmar Skoog är Seniorens expert på Seniorhälsa och har forskat om åldrande i fyra decennier. Han är Årets Senior 2020. Här skriver han om vår förmåga att bedöma risk har satts på prov i och med diskussionen om Astra Zenecas vaccin.

News 55: Forskare: Så mycket ska du sova för minska risk för demens

Om man är över 50 år och konstant sover under sex timmar per natt ökar risken med att få demens med 30 procent. Det visar en ny fransk studie med totalt 8 000 brittiska deltagare som refereras av Aftonbladet. Efter 25 år har 521 personer utvecklat demens. Det var också de som sov lite som löpte störst risk. Man ser dock ingen skillnad mellan att sova sex och åtta timmar per natt.

Lysekilsposten 210508: Ofrivillig ensamhet lika farligt som att röka 15 cigaretter om dagen”

Problemet med ofrivillig ensamhet är stort. Ensamhetskommissionen presenterar idag en sammanställning av statistik kring ensamhet, vad som orsakar den och vad den kan leda till. Sammanställningen visar bland annat att det är över 100 personer i Sverige som använder sitt trygghetslarm för social kontakt varje dag och att ofrivillig ensamhet är lika farligt som att röka 15 cigaretter om dagen.

Senioren 210507: Trygghetslarmet sätt att bryta ensamhet

Fler än hundra personer om dagen använder sitt trygghetslarm för att få social kontakt. Det visar den nystartade Ensamhetskommissionen i en rapport.

SvT Nyheter 210503: Gammal är äldst

I riksdagen är få ledamöter över 65 år och på arbetsmarknaden är det tufft redan vid 40. Och trots att de äldre blir allt fler i Sverige har de lägre status här än i många andra länder, enligt det globala forskarnätverket World values survey.

ETC 210430: Vi äldreforskare var helt förtvivlade

Ett bakslag för de äldre. Inte bara för att pandemin tagit mångas liv, utan också för synen på dem. Under året som gått har äldreforskaren Ingmar Skoog häpnats över bristen på kunskap om seniorerna.
 

Lundagård 210429: Äldre har aldrig varit yngre

De blir fler, piggare, friskare och kräver sin rättmätiga plats i samhället. Vilka är de? Pensionärer och människor i gruppen 65+.

Radio Göteborg 210427: Äldreforskaren: "Sunt att reagera på förbud mot läsk"

Synen på äldre är kanske på väg att ändras. Det säger Ingmar Skoog och föreståndare för centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet. Det efter att politikerna i Gislaved ändrat sig och numera tillåter äldre att dricka läsk på kommunens äldreboende efter en intensiv diskussion – trots att det kanske inte är helt hälsosamt. Ingmar Skoog menar i inslaget att det till och med kan vara bra för äldre att dricka läsk.

Barometern 210425: Forskare: Läskförbud bättre för unga än gamla

Gislaveds kommun drog in läsken på sina äldreboenden – ett beslut som snabbt fick stor uppmärksamhet. Nu backar kommunen, vilket välkomnas av en äldreforskare som påpekar att hälsoeffekten troligen vore större om unga förbjöds att dricka läsk.

Aftonbladet 210424: Äldreexperterna om lättnaderna: Njut, men ta det försiktigt!

Att vaccinerade äldre nu får krama barnbarnen välkomnas av många. Däremot varnar flera professorer för att ta ut svängarna för mycket efter första dosen.
– Även om man är skyddad från allvarlig sjukdom så bör man inte hejvilt springa omkring och kramas utan vara lite försiktig, säger professor Ingmar Skoog.

Expressen TV 210424: Äldreforskaren om läskförbud: ”Välmenande ålderism”

Ingemar Skoog om Gislaved som förbjuder läsk på äldreboenden. Från första maj är det slut med läsk på vardagar och vanliga helger för de som bor på särskilda boenden i Gislaveds kommun. Läsken ska endast finnas till vid stora högtider. Annars får de boende välja på mjölk, lättöl, mineralvatten och saft.

Aftonbladet Plus 210421: Sjukdomarna som gör att du åldras snabbare

En ny studie visar att vissa sjukdomar gör att vi åldras fortare. En forskningsgrupp från Nya Zeeland har följt tusen personer under 45 år - i en av de mest ambitiösa mänskliga utvecklingsstudierna som någonsin genomförts. Och en av upptäckterna som forskarna gjorde var att personer som lider av psykisk ohälsa åldras snabbare än personer som inte haft psykiska besvär. De psykiska sjukdomarna även att testpersonerna upplevdes av andra som äldre än sin egentliga ålder.

Kvartal 210418: Det finns hopp för oss äldre

Äldreomsorgen kanske bättre än något annat visar hur vi värderar de äldre i samhället. Här har pandemin blottlagt chockerande förhållanden, skriver Elisabeth Precht. Men samtidigt finns det många ljusglimtar. Insikten om att äldre inte är en homogen grupp är ett steg i rätt riktning.

Må Bra 210417: Nytt blodprov avslöjar tidig Alzheimer – innan det bryter ut

Tidiga tecken på Alzheimer kan vara diffusa och svåra att koppla till sjukdomen. Redan i höst kan det finnas ett test som avslöjar Alzheimer – långt innan det ger symtom.

Senioren 210415: Hur farligt är AstraZenecas vaccin?

Ingmar Skoog har fått sin första dos av AstraZenecas vaccin. Han oroar sig för allvarliga biverkningar, men inser att resan till sjukhuset är farligare än vaccinet och att det är större risk att han skall smittas och avlida i covid-19 än att han skall få allvarlig biverkan av vaccinet.

Sveriges Radio 210415: Blodprov kan snart börja användas för att upptäcka Alzheimer

Till hösten räknar forskare i Göteborg med att sjukvården ska kunna göra tester i blodprov för att se om det finns tecken på tidig Alzheimer. Det berättar Henrik Zetterberg, professor i neurokemi vid Göteborgs universitet.

DAGG 210412: Ålderism – vem säger att man kan vara för gammal för ett digitalt kafferep?


– Vår syn på äldre och åldrande begränsar oss och det begränsar möjligheten att bidra till samhället för dem som vill. Om vi slutar se de äldre som en försörjningsbörda och istället ser vad de kan bidra med så öppnar sig nya möjligheter. Vi sitter på en fantastisk skatt här, säger Åsa Johnsson, som 2018 tillsattes som enhetschef och utvecklare för verksamheten Aktiv senior på Varbergs kommun och sitter i Agecaps referensgrupp.

 

Tidningen Senioren 210407: Ingmar Skoog är årets senior

Tidningen Seniorens läsare har röstat fram AgeCaps föreståndare till utmärkelsen Årets senior.
Juryns motivering lyder: "Ingmar Skoog har oförtrutet höjt sin röst för de äldre. Det krävs nämligen gedigen kunskap om åldrandet för att kunna skydda äldre, både under pandemin och annars. Den kunskapen har Ingmar. Fler borde lyssna på honom."

SVT 210407: Många dör ensamma på äldreboenden – stadig ökning redan före pandemin

– Det är allvarligt om ökningen beror på besparingar, säger Ingmar Skoog som är professor vid Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet. När Inspektionen för vård och omsorg granskade äldreboenden under coronapandemin fick flera kommuner kritik för att covid-19-smittade äldre fått dö ensamma, utan någon vid sin sida vid dödsögonblicket. 

 

Arbetarskydd 210401: Orättvist på alla nivåer inom omsorgen

– Vi jobbar för mycket och skador oss av dumhet. Det menar Lotta Dellve, professor i arbetsvetenskap. Med över 15 år som vårdanställd brinner hon särskilt för vård- och omsorgspersonalen.

Kvartal 210309: Åtta svek mot de äldre

– Som äldreforskare har jag chockats av okunskapen om åldrandet och fördomarna mot gamla under pandemin, skriver AgeCaps föreståndare Ingmar Skoog i Kvartal.

P1 Morgon 210308: Skulle kommunala läkare förbättra äldrevården?

Coronakommissionen anser att kommunerna borde få anställa egna läkare för att säkra äldrevården, något som har brett stöd i riksdagen. Men skulle det verkligen ge bättre vård? Hör Bengt Järhult, distriktsläkare i Ryd Kronobergs Län och Ingmar Skoog, professor i psykiatri och föreståndare för AgeCap.

Göteborgs-Posten 2021-03-04: Antikroppstester av äldre ska ge svar om corona

Sjuttioplussarna har stått i fokus under större delen av pandemin. Trots det är kunskapen om hur många som blir sjuka och vem som får allvarligare coronainfektioner låg. Kanske kan blod från 750 göteborgare födda 1944 ge svaren.

Sveriges Radio P1 201214: Varför spreds coronaviruset inom äldreomsorgen?

Coronakommissionen presenterar sin första delrapport idag. Hör samtalet med Tobias Baudin, ordförande på Kommunal, Sabina Joyau, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna och Ingmar Skoog, professor och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

Aftonbladet 201215: Sverige misslyckades med att skydda de äldre

Sverige har inte klarat av att värna de sköraste äldre under coronapandemin. Skulden läggs både på regeringen och tidigare regeringar, som under lång tid underlåtit att åtgärda bristerna i äldreomsorgen.

Göteborgs-Posten 201214: Ingen tog det övergripande ansvaret

En majoritet som dött i covid-19 är äldre, de som skulle skyddas mest. I debatten skyller nu olika myndigheter på varandra. - Ingen tog det övergripande ansvaret för äldreomsorgen, säger äldreforskaren Ingmar Skoog.

Godmorgon Världen: Äldreforskaren om IVO-rapporten: "Blev alldeles kall i hela kroppen"

Det har varit ännu en vecka som präglats av pandemin. Bland annat kom granskningen av covidvården på landets äldreboenden där myndigheten IVO kritiserade samtliga regioner i landet.
I rapporten står det att äldre har systematiskt prioriterats bort och har inte fått vård de haft rätt till anhöriga har inte informerats journalerna har brustit med mera inte ens under en pandemi får det vara så här dåligt sa IVO.
Ingemar Skoog, äldreforskare på Göteborgs universitet, säger att det som framkommer av IVO-rapporten visar en bild som är mycket värre än man tidigare trodde.

Sveriges Radio: Professorn kräver hårdare regler i vården

Det behövs striktare regler för personal inom äldreomsorgen så att de inte går till jobbet när någon i familjen är förkyld eller uppvisar symptom som kan vara covid-19. Det menar äldreforskaren Ingemar Skoog

Sveriges Radio: Allt fler äldre dör återigen i covid-19

Antalet som dör i covid-19 ökar. Det är fortfarande mest äldre personer, över 80 år, som dör. De flesta som dog bodde också på äldreboenden eller hade hemtjänst.
– Ska vi få ner dödstalen så är det fruktansvärt viktigt att vi minskar smittan på äldreboenden. Dels att man har skyddsutrustning när man jobbar väldigt nära, det är nyckelsaken, och dels att man kanske har återkommande utbildningar i hur skyddsutrustningen ska användas, säger Ingmar Skoog, professor och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

Sveriges Radio: ”Dåligt stöd för munskydd för allmänheten”

Efter gårdagens besked från regeringen om skärpta regler för att minska smittspridningen har frågan om krav på munskydd för allmänheten återigen blivit aktuell.
AgeCap-forskaren Kjell Torén som är professor och överläkare vid avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg tycker att det är bra att det inte finns något sådant krav i Sverige.
– Munskydd är väldigt effektivt i sjukhusmiljö och labbmiljö, när man sedan går över till att använda det bland den allmänna befolkningen är kunskapsstödet väldigt lågt, jag skulle säga obefintligt.

Forskning.se: Munskydd eller inte? – det är frågan...

Omvärlden skärper reglerna om munskydd i offentliga miljöer – Sverige ligger lågt trots en skenande pandemi. Vissa forskare säger att munskydd räddar liv, andra att de inte är värda besväret. Så vad är sant?
AgeCap forskaren Kjell Thorén, som är professor och överläkare på Sahlgrenska sjukhuset på avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, säger:
– Olika typer av munskydd kan hindra viruset i laboratoriemiljö, men trots det så är evidensen fortfarande svag för att munskydd har effekt mot spridningen av coronasmitta i en större befolkningsgrupp.

Läkartidningen: Viktigt att chefer lyssnar på vad äldre medarbetar vill

Chefer och HR-strateger behöver bli bättre på att fånga upp äldre medarbetares önskemål. För att fler ska vilja jobba högre upp i åldern måste arbetsgivaren vara mer öppen för individuella lösningar och vidareutbildning, säger AgeCap-forskaren Ewa Wikström,  professor i organisation och management vid företagsekonomiska institutionen vid Göteborgs universitet.

Aftonbladet: Beskedet kunde kommit tidigare

Beslutet som innebär lättnader i restriktionerna för 70-plussare är väldigt klokt, men sent, anser psykiatriprofessor Ingmar Skoog.

Sveriges Radio: restriktionerna lättas - Äldre ska inte behöva isolera sig.

Ingmar Skoog, psykiatriprofessor och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa, gästade igår Studio Ett med anledning av att äldre ska omfattas av samma restriktioner som resten av befolkningen.

Syre: Högre självmordsrisk bland äldre kvinnor födda utanför Norden.

Tillhör du gruppen äldre kvinnor med obehandlad depression så är risken för självmord högre om du är född utanför Norden än om du är svenskfödd. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

DN: Forskare: Så är synen på äldre i Sverige

Pigga äldre som tar för sig av livet eller en grupp som är ensammare i högre utsträckning än i andra länder. Hur ser egentligen bilden av äldre människor ut – och stämmer den? DN har talat med AgeCap-forskarna Ingmar Skoog och Maria Edström om synen på äldre i Sverige i dag.

P1 Morgon: Ökat söktryck till vikariat inom äldreomsorgen

Lotta Dellve, AgeCap-forskare och professor i arbetsvetenskap, medverkar i ett reportage i P1-morgon om stort intresse för vikariat inom äldreomsorgen.

Aftonbladet TV: Ingmar Skoog: Större risker med förbud än smittan

Lena Hallengren (S) meddelade idag att besöksförbudet på äldreboenden kommer hävas från och med den 1 oktober.  AgeCaps föreståndare Ingmar Skoog kommenterar beslutet

Aftonbladet: Teknikstrul ett hot när barnbarnen inte hjälper

Många äldre riskerar att bli offer för ensamheten när smarta telefoner, surfplattor och datorer står i centrum för våra sociala umgängen.
Men AgeCap-forskaren Alexandra Weilenmann, som länge forskat om människors mobil- och it-vanor, tror att det nya sättet att umgås kommer gynna vår tekniska utveckling.
– Man kan inte bara säga att man vill ha det som det var innan. Jag tror att det här har blivit en knuff framåt.

GP: Samtalen till Självmordslinjen ökar under corona

[2020-06-08] Många personer som lider av psykisk ohälsa lider svårt under coronapandemin. Under april har samtalen till Självmordslinjen ökat med över 60 procent jämfört med samma period förra året. Margda Waern är professor och överläkare i allmän psykiatri på Sahlgrenska akademin. Hon har forskat kring suicid bland vuxna, med särskilt fokus på de äldre och konstaterar att ensamhet alltid är en stor risk.

GP: Trots allt tal om sköra äldre - dagens 70-plussare är bättre på allt

[2020-06-05] Under coronapandemin har 70-plussarna beskrivits som en skör grupp som måste skyddas. Nu kommer en ny rapport som visar att de är friskare än någonsin. - Äldre blir friskare och lever allt längre. Ingmar Skoog konstaterar att rapporten ger en annan bild av åldersgruppen än den vi fått höra på de dagliga presskonferenserna under coronapandemin. - Inte minst i början fick man bilden att de var sköra, och att de behövde skyddas. Men den stora majoriteten av 70-75-åringar är väldigt, väldigt aktiva, säger Ingmar Skoog.

SvD: Coronaviruset i Sverige: Detta bör göras för att skydda äldre på boenden

[2020-05-02] Hela Sverige riskerar att få en liknande situation som den på Stockholms äldreboenden om vi inte gör mer för att minska spridningen av viruset på boendena. Det skriver flera debattörer, som lägger fram fem förslag.

Aftonbladet: Corona blottar bristerna inom äldreomsorgen

[2020-04-17] Kommunernas spariver är en av anledningarna till att coronasmittan slår hårt mot landets äldreboenden. Epidemin blottar brister som har funnits inom äldreomsorgen i många år, enligt äldreforskare. ¿ Alla som kan något om åldrande visste att det skulle bli såhär. Det var den första tanken du tänkte när viruset började spridas ¿ hur går det för äldreboenden och hemtjänsten? säger Ingmar Skoog, professor och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

Läkartidningen: Involvera experter på åldrande för att skydda äldre mot covid-19

[2020-04-16] Det finns stor vetenskaplig och klinisk erfarenhet inom äldreforskningen i Sverige som bör utnyttjas nu, när den behövs som mest. Vi är beredda att stödja Socialdepartementet, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och SKR och föreslår att man aktiverar det nyinrättade äldreforskarrådet på Socialstyrelsen.

Aftonbladet: Ålder ska inte styra vem som får vård

[2020-04-15] I Corona-krisen måste vården prioritera rätt. I nuläget ska biologisk ålder vara ett kriterium när intensivvården prioriterar, men begreppet är inte exakt definierat. Därför riskerar den kronologiska åldern, det vi brukar mena med ålder, att användas i praktiken. För att prioritera rätt bör vården istället göra en helhetsbedömning av varje enskild individ. Det skriver 18 meriterade professorer, överläkare och docenter, bland dem Ingmar Skoog. föreståndare för AgeCap och Agecap-forskaren Synnöve Dahlin Ivanoff.

Expressen TV: Vi slog larm för flera veckor sedan

[2020-04-14] Ingmar Skoog, föreståndare på AgeCap, Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, slog larm om Corona i äldrevården för flera veckor sedan.

Göteborgs-Posten: Därför är det viktigt att skydda de äldre från smittan

[2020-03-27] Dödlighet i det nya Coronaviruset är betydligt högre bland äldre ¿ i Italien är 90 procent av de som avlidit över 70 år. Äldreforskaren Ingmar Skoog förklarar varför ¿ och varför äldre behöver hålla igång, även när de håller sig hemma.

Sveriges Radio Pyramiden: Salta äldre damer och en uppvärderad erfarenhet

[2020-03-24] Ett samtal med en äldreombudsman och en äldreforskare om att åldras i Sverige. Pyramiden sikte på den pågående forskningen om våra åldrande samhällen. Vad är det vi vet och framförallt - vad är det vi inte vet om vad som väntar oss? ¿ Bilden av en äldre människa i Sverige idag är splittrad, men klart mer positiv än när jag började forska för 35 år sedan, säger Ingmar Skoog, professor Age Cap i Göteborg Dessutom medverkar en av landets nya äldreombudsmän, Helena Bjurbäck i Göteborg.

Aftonbladet: Testa äldrevårdens personal varje dag skriver 14 äldreforskare

[2020-03-23] DEBATT. 90 procent av de som avlidit av covid-19 i Italien är över 70 år. 50 procent är över 80, enligt italienska Hälsovårdsmyndigheten. Trots det har få riktade nationella insatser gjorts för att minska smittspridningen bland de allra äldsta förutom att Folkhälsomyndigheten rekommenderat alla över 70 år att undvika fysiska kontakter, vilket vi stödjer. Fler riktade insatser för sköra äldre måste dock sättas in.