Hoppa till huvudinnehåll
Göteborgs universitet
Bild
kameraobjektiv
Foto: Robert Owen-Wahl

AgeCap i medierna

Medierna skriver ofta om AgeCaps forskning. Här finns länkar till artiklar och nyhetsinslag som beskriver vår forskning.

Tidningen Senioren 210407: Ingmar Skoog är årets senior

Tidningen Seniorens läsare har röstat fram AgeCaps föreståndare till utmärkelsen Årets senior.
Juryns motivering lyder: "Ingmar Skoog har oförtrutet höjt sin röst för de äldre. Det krävs nämligen gedigen kunskap om åldrandet för att kunna skydda äldre, både under pandemin och annars. Den kunskapen har Ingmar. Fler borde lyssna på honom."

SVT 210407: Många dör ensamma på äldreboenden – stadig ökning redan före pandemin

– Det är allvarligt om ökningen beror på besparingar, säger Ingmar Skoog som är professor vid Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet. När Inspektionen för vård och omsorg granskade äldreboenden under coronapandemin fick flera kommuner kritik för att covid-19-smittade äldre fått dö ensamma, utan någon vid sin sida vid dödsögonblicket. 

Arbetarskydd 210401: Orättvist på alla nivåer inom omsorgen

– Vi jobbar för mycket och skador oss av dumhet. Det menar Lotta Dellve, professor i arbetsvetenskap. Med över 15 år som vårdanställd brinner hon särskilt för vård- och omsorgspersonalen.

Kvartal 210309: Åtta svek mot de äldre

– Som äldreforskare har jag chockats av okunskapen om åldrandet och fördomarna mot gamla under pandemin, skriver AgeCaps föreståndare Ingmar Skoog i Kvartal.

P1 Morgon 210308: Skulle kommunala läkare förbättra äldrevården?

Coronakommissionen anser att kommunerna borde få anställa egna läkare för att säkra äldrevården, något som har brett stöd i riksdagen. Men skulle det verkligen ge bättre vård? Hör Bengt Järhult, distriktsläkare i Ryd Kronobergs Län och Ingmar Skoog, professor i psykiatri och föreståndare för AgeCap.

Göteborgs-Posten 2021-03-04: Antikroppstester av äldre ska ge svar om corona

Sjuttioplussarna har stått i fokus under större delen av pandemin. Trots det är kunskapen om hur många som blir sjuka och vem som får allvarligare coronainfektioner låg. Kanske kan blod från 750 göteborgare födda 1944 ge svaren.

Sveriges Radio P1 201214: Varför spreds coronaviruset inom äldreomsorgen?

Coronakommissionen presenterar sin första delrapport idag. Hör samtalet med Tobias Baudin, ordförande på Kommunal, Sabina Joyau, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna och Ingmar Skoog, professor och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

Aftonbladet 201215: Sverige misslyckades med att skydda de äldre

Sverige har inte klarat av att värna de sköraste äldre under coronapandemin. Skulden läggs både på regeringen och tidigare regeringar, som under lång tid underlåtit att åtgärda bristerna i äldreomsorgen.

Göteborgs-Posten 201214: Ingen tog det övergripande ansvaret

En majoritet som dött i covid-19 är äldre, de som skulle skyddas mest. I debatten skyller nu olika myndigheter på varandra. - Ingen tog det övergripande ansvaret för äldreomsorgen, säger äldreforskaren Ingmar Skoog.

Sveriges Radio P4: Sömn och demens

P4 Göteborg har under morgonen berättat i sina nyhetssändningar att dagens 70-åringar sover bättre än 70-åringar för trettio år sedan och därför kan löpa mindre risk att drabbas av demenssjukdomar, apropå Johan Skoogs avhandling i ämnet

Godmorgon Världen: Äldreforskaren om IVO-rapporten: "Blev alldeles kall i hela kroppen"

Det har varit ännu en vecka som präglats av pandemin. Bland annat kom granskningen av covidvården på landets äldreboenden där myndigheten IVO kritiserade samtliga regioner i landet.
I rapporten står det att äldre har systematiskt prioriterats bort och har inte fått vård de haft rätt till anhöriga har inte informerats journalerna har brustit med mera inte ens under en pandemi får det vara så här dåligt sa IVO.
Ingemar Skoog, äldreforskare på Göteborgs universitet, säger att det som framkommer av IVO-rapporten visar en bild som är mycket värre än man tidigare trodde.

Sveriges Radio: Professorn kräver hårdare regler i vården

Det behövs striktare regler för personal inom äldreomsorgen så att de inte går till jobbet när någon i familjen är förkyld eller uppvisar symptom som kan vara covid-19. Det menar äldreforskaren Ingemar Skoog

Sveriges Radio: Allt fler äldre dör återigen i covid-19

Antalet som dör i covid-19 ökar. Det är fortfarande mest äldre personer, över 80 år, som dör. De flesta som dog bodde också på äldreboenden eller hade hemtjänst.
– Ska vi få ner dödstalen så är det fruktansvärt viktigt att vi minskar smittan på äldreboenden. Dels att man har skyddsutrustning när man jobbar väldigt nära, det är nyckelsaken, och dels att man kanske har återkommande utbildningar i hur skyddsutrustningen ska användas, säger Ingmar Skoog, professor och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

 

Sveriges Radio: ”Dåligt stöd för munskydd för allmänheten”

Efter gårdagens besked från regeringen om skärpta regler för att minska smittspridningen har frågan om krav på munskydd för allmänheten återigen blivit aktuell.
AgeCap-forskaren Kjell Torén som är professor och överläkare vid avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg tycker att det är bra att det inte finns något sådant krav i Sverige.
– Munskydd är väldigt effektivt i sjukhusmiljö och labbmiljö, när man sedan går över till att använda det bland den allmänna befolkningen är kunskapsstödet väldigt lågt, jag skulle säga obefintligt.

Forskning.se: Munskydd eller inte? – det är frågan...

Omvärlden skärper reglerna om munskydd i offentliga miljöer – Sverige ligger lågt trots en skenande pandemi. Vissa forskare säger att munskydd räddar liv, andra att de inte är värda besväret. Så vad är sant?
AgeCap forskaren Kjell Thorén, som är professor och överläkare på Sahlgrenska sjukhuset på avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, säger:
– Olika typer av munskydd kan hindra viruset i laboratoriemiljö, men trots det så är evidensen fortfarande svag för att munskydd har effekt mot spridningen av coronasmitta i en större befolkningsgrupp.

Läkartidningen: Viktigt att chefer lyssnar på vad äldre medarbetar vill

Chefer och HR-strateger behöver bli bättre på att fånga upp äldre medarbetares önskemål. För att fler ska vilja jobba högre upp i åldern måste arbetsgivaren vara mer öppen för individuella lösningar och vidareutbildning, säger AgeCap-forskaren Ewa Wikström,  professor i organisation och management vid företagsekonomiska institutionen vid Göteborgs universitet.

Aftonbladet: Beskedet kunde kommit tidigare

Beslutet som innebär lättnader i restriktionerna för 70-plussare är väldigt klokt, men sent, anser psykiatriprofessor Ingmar Skoog.

Sveriges Radio: restriktionerna lättas - Äldre ska inte behöva isolera sig.

Ingmar Skoog, psykiatriprofessor och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa, gästade igår Studio Ett med anledning av att äldre ska omfattas av samma restriktioner som resten av befolkningen.

Syre: Högre självmordsrisk bland äldre kvinnor födda utanför Norden.

Tillhör du gruppen äldre kvinnor med obehandlad depression så är risken för självmord högre om du är född utanför Norden än om du är svenskfödd. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

DN: Forskare: Så är synen på äldre i Sverige

Pigga äldre som tar för sig av livet eller en grupp som är ensammare i högre utsträckning än i andra länder. Hur ser egentligen bilden av äldre människor ut – och stämmer den? DN har talat med AgeCap-forskarna Ingmar Skoog och Maria Edström om synen på äldre i Sverige i dag.

P1 Morgon: Ökat söktryck till vikariat inom äldreomsorgen

Lotta Dellve, AgeCap-forskare och professor i arbetsvetenskap, medverkar i ett reportage i P1-morgon om stort intresse för vikariat inom äldreomsorgen.

Aftonbladet TV: Ingmar Skoog: Större risker med förbud än smittan

Lena Hallengren (S) meddelade idag att besöksförbudet på äldreboenden kommer hävas från och med den 1 oktober.  AgeCaps föreståndare Ingmar Skoog kommenterar beslutet

SvT: Nytt beslut om besöksförbud på äldreboende väntas

Den här veckan väntas regeringen fatta beslut om besöksförbudet på landets äldreboende ska förlängas. AgeCaps föreståndare Ingmar Skoog tycker att förbudet är grymt och att det får stora effekter på hälsan.
– Man borde ha gjort en ordentlig vetenskaplig bedömning innan förbudet infördes, säger Ingmar Skoog i detta inslag från Morgonstudion i Sveriges Television i morse.

SvT Sverige möts: Har vi blivit corona-slappa?

Har vi blivit corona-slappa? Tålamodet bland 70-plussarna är prövat och många undrar när de skall få börja leva sina liv som vanligt igen. Direktsändning från Nyköping i Sörmland, ett område som drabbats hårt av pandemin. Bland gästerna: Ingmar Skoog, Amelia Adamo, Jan Albert och Martina Montelius. Programledare: Belinda Olsson.

Aftonbladet: Teknikstrul ett hot när barnbarnen inte hjälper

Många äldre riskerar att bli offer för ensamheten när smarta telefoner, surfplattor och datorer står i centrum för våra sociala umgängen.
Men AgeCap-forskaren Alexandra Weilenmann, som länge forskat om människors mobil- och it-vanor, tror att det nya sättet att umgås kommer gynna vår tekniska utveckling.
– Man kan inte bara säga att man vill ha det som det var innan. Jag tror att det här har blivit en knuff framåt.

GP: Samtalen till Självmordslinjen ökar under corona

[2020-06-08] Många personer som lider av psykisk ohälsa lider svårt under coronapandemin. Under april har samtalen till Självmordslinjen ökat med över 60 procent jämfört med samma period förra året. Margda Waern är professor och överläkare i allmän psykiatri på Sahlgrenska akademin. Hon har forskat kring suicid bland vuxna, med särskilt fokus på de äldre och konstaterar att ensamhet alltid är en stor risk.

 • GP: Trots allt tal om sköra äldre - dagens 70-plussare är bättre på allt

  [2020-06-05] Under coronapandemin har 70-plussarna beskrivits som en skör grupp som måste skyddas. Nu kommer en ny rapport som visar att de är friskare än någonsin. - Äldre blir friskare och lever allt längre. Ingmar Skoog konstaterar att rapporten ger en annan bild av åldersgruppen än den vi fått höra på de dagliga presskonferenserna under coronapandemin. - Inte minst i början fick man bilden att de var sköra, och att de behövde skyddas. Men den stora majoriteten av 70-75-åringar är väldigt, väldigt aktiva, säger Ingmar Skoog.

 • SvD: Coronaviruset i Sverige: Detta bör göras för att skydda äldre på boenden

  [2020-05-02] Hela Sverige riskerar att få en liknande situation som den på Stockholms äldreboenden om vi inte gör mer för att minska spridningen av viruset på boendena. Det skriver flera debattörer, som lägger fram fem förslag.

 • Aftonbladet: Corona blottar bristerna inom äldreomsorgen

  [2020-04-17] Kommunernas spariver är en av anledningarna till att coronasmittan slår hårt mot landets äldreboenden. Epidemin blottar brister som har funnits inom äldreomsorgen i många år, enligt äldreforskare. ¿ Alla som kan något om åldrande visste att det skulle bli såhär. Det var den första tanken du tänkte när viruset började spridas ¿ hur går det för äldreboenden och hemtjänsten? säger Ingmar Skoog, professor och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

 • Läkartidningen: Involvera experter på åldrande för att skydda äldre mot covid-19

  [2020-04-16] Det finns stor vetenskaplig och klinisk erfarenhet inom äldreforskningen i Sverige som bör utnyttjas nu, när den behövs som mest. Vi är beredda att stödja Socialdepartementet, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och SKR och föreslår att man aktiverar det nyinrättade äldreforskarrådet på Socialstyrelsen.

 • Aftonbladet: Ålder ska inte styra vem som får vård

  [2020-04-15] I Corona-krisen måste vården prioritera rätt. I nuläget ska biologisk ålder vara ett kriterium när intensivvården prioriterar, men begreppet är inte exakt definierat. Därför riskerar den kronologiska åldern, det vi brukar mena med ålder, att användas i praktiken. För att prioritera rätt bör vården istället göra en helhetsbedömning av varje enskild individ. Det skriver 18 meriterade professorer, överläkare och docenter, bland dem Ingmar Skoog. föreståndare för AgeCap och Agecap-forskaren Synnöve Dahlin Ivanoff.

 • Expressen TV: Vi slog larm för flera veckor sedan

  [2020-04-14] Ingmar Skoog, föreståndare på AgeCap, Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, slog larm om Corona i äldrevården för flera veckor sedan.

 • Göteborgs-Posten: Därför är det viktigt att skydda de äldre från smittan

  [2020-03-27] Dödlighet i det nya Coronaviruset är betydligt högre bland äldre ¿ i Italien är 90 procent av de som avlidit över 70 år. Äldreforskaren Ingmar Skoog förklarar varför ¿ och varför äldre behöver hålla igång, även när de håller sig hemma.

 • Sveriges Radio Pyramiden: Salta äldre damer och en uppvärderad erfarenhet

  [2020-03-24] Ett samtal med en äldreombudsman och en äldreforskare om att åldras i Sverige. Pyramiden sikte på den pågående forskningen om våra åldrande samhällen. Vad är det vi vet och framförallt - vad är det vi inte vet om vad som väntar oss? ¿ Bilden av en äldre människa i Sverige idag är splittrad, men klart mer positiv än när jag började forska för 35 år sedan, säger Ingmar Skoog, professor Age Cap i Göteborg Dessutom medverkar en av landets nya äldreombudsmän, Helena Bjurbäck i Göteborg.

 • Aftonbladet: Testa äldrevårdens personal varje dag skriver 14 äldreforskare

  [2020-03-23] DEBATT. 90 procent av de som avlidit av covid-19 i Italien är över 70 år. 50 procent är över 80, enligt italienska Hälsovårdsmyndigheten. Trots det har få riktade nationella insatser gjorts för att minska smittspridningen bland de allra äldsta förutom att Folkhälsomyndigheten rekommenderat alla över 70 år att undvika fysiska kontakter, vilket vi stödjer. Fler riktade insatser för sköra äldre måste dock sättas in.