Göteborgs universitet
Bild
Händer i olika färger och pappersmaterial hålls runt en jordglob
Foto: iStock
Länkstig

Delstudie 3: Familjehemsföräldrar

Här studeras familjehemsföräldrars syn på vad som kan bidra till en känsla av att höra till – att känna sig ”hemma”.

Vad bidrar till god familjehemsvård?

Projektets syfte är erhålla kunskap om vad som kan bidra till en god familjehemsvård för barn med migrationsbakgrund, anpassad efter placerade barns behov och familjehemmens förutsättningar. Den kunskap vi får genom projektet önskar vi dela med oss av till socialtjänsten och till politiker och andra som arbetar med lagstiftning och riktlinjer gällande placeringar av barn i familjehem.

Hur går det till?

Barn med migrationsbakgrund som är placerade i familjehem och deras familjehemsföräldrar intervjuas vid två tillfällen. 

Vem deltar

Familjehemsföräldrar so mhar varit familjehemsföräldrar som har har varit familjehemsförälder(rar) till ett (eller flera) barn med migrationsbakgrund i mer än sex månader.

Barnet/den unge är mellan 12 -18 år och ha levt med sina föräldrar, eller andra omsorgspersoner i Sverige, innan hen blev placerad.

Med barn med  migrationsbakgrund menar vi personer under 18 år, vars föräldrar migrerat eller som själva migrerat ensamma eller tillsammans med omsorgspersoner/föräldrar, av annan anledning än att söka arbete.

Vem ansvarar för projektet?

Projektet leds av NORCE Research (Norge), projektledare är professor Milfrid Tonheim. Forskningshuvudman för projektet i Sverige är Göteborgs universitet. Med forskningshuvudman menas den organisation som är ansvarig för studien. Andra involverade institutioner är Linnéuniversitetet (Sverige) och Högskolen på Vestlandet (Norge). Projektet pågår mellan 2021 och 2025. 

Projektet är finansierat av Norges Forskningsråd.

 

Forskarna i projektet

Ingrid Höjer, Ingrid.Hojer@socwork.gu.se, tel. 031 786 15 68

Åsa Söderqvist Forkby, Asa.Soderqvist@lnu.se, tel. 0470 767204

Tre delstudier

Projektet "Hem och (dis)kontinuitet: Familjehem för barn med migrationsbakgrund" (HoMi) består av tre delstudier.

Del 1: Här studeras dokument av betydelse för familjehemsvård för barn med migrationsbakgrund i Norge, Sverige, Danmark, England, Irland och Skottland.

Del 2: I denna del intervjuas socialarbetare och unga som tidigare varit placerade i familjehem, om deras erfarenheter av vad som är viktigt att tänka på vid placeringar i familjehem av barn med migrationsbakgrund.

Del 3: I denna delstudie intervjuas barn och familjehemsföräldrar. Fokus är här på vad som kan bidra till en känsla av att höra till – att känna sig ”hemma”.