Göteborgs universitet
Bild
Händer i olika färger och pappersmaterial hålls runt en jordglob
Foto: iStock
Länkstig

Delstudie 2: Yrkesverksamma

Socialsekreterare, barnsekreterare och familjehemssekreterare med erfarenhet av att arbeta med familjehemsplacerade barn och unga med migrationsbakgrund intervjuas i den här delen av studien för att få mer kunskap om yrkeserfarenheter.

Vad bidrar till god familjehemsvård?

I det här projektet strävar vi efter att få mer kunskap om vad som kan bidra till en god familjehemsvård för barn med migrationsbakgrund. Den kunskap vi får genom projektet önskar vi dela med oss av till socialtjänsten och till politiker och andra som arbetar med lagstiftning och riktlinjer gällande placeringar av barn i familjehem.

Detta undersöker vi

Målet är att studien ska bidra med mer kunskap om vilken hänsyn som tas och vilka värderingar som är viktiga när den sociala barnavården ska fatta beslut om vilken familj ett barn med migrationsbakgrund ska bli en del av.

Vi fokuserar på vad socialarbetare och unga som tidigare bott i familjehem tycker är viktigt att ta hänsyn till när barn med migrationsbakgrund matchas med familjehem. Vi vill också förstå vilken roll socialarbetare och unga som tidigare bott i familjehem tillskriver kulturell bakgrund när barn med migrationsbakgrund matchas med familjehem.

Hur går det till?

Delstudie 2 med målgruppen yrkesverksamma har genomförs genom fokusgrupper där socialarbetare som har erfarenhet av att arbeta med familjehemsplaceringar av barn med migrationsbakgrund har deltagit. Enskilda intervjuer har också genomförts. I de individuella intervjuerna är framförallt fokus på uppföljning av barn med migrationsbakgrund vid placering i familjehem. 

Vem ansvarar för projektet?

Projektet leds av NORCE Research (Norge), projektledare är professor Milfrid Tonheim. Forskningshuvudman för projektet i Sverige är Göteborgs universitet. Med forskningshuvudman menas den organisation som är ansvarig för studien. Andra involverade institutioner är Linnéuniversitetet (Sverige) och Högskolen på Vestlandet (Norge). Projektet pågår mellan 2021 och 2025. 

Projektet är finansierat av Norges Forskningsråd.

 

Forskarna i projektet

Elin Hultmann, elin.hultman@socwork.gu.se, tel: 031-786 16 42

 

Tre delstudier

Projektet "Hem och (dis)kontinuitet: Familjehem för barn med migrationsbakgrund" (HoMi) består av tre delstudier.

Del 1: Här studeras dokument av betydelse för familjehemsvård för barn med migrationsbakgrund i Norge, Sverige, Danmark, England, Irland och Skottland.

Del 2: I denna del intervjuas socialarbetare och unga som tidigare varit placerade i familjehem, om deras erfarenheter av vad som är viktigt att tänka på vid placeringar i familjehem av barn med migrationsbakgrund.

Del 3: I denna delstudie intervjuas barn och familjehemsföräldrar. Fokus är här på vad som kan bidra till en känsla av att höra till – att känna sig ”hemma”.