Göteborgs universitet
Bild
Danslärarstudenter i en koreografi på scen, våren 2023
Foto: Johan Wingborg

Ämnesguide för danslärare

Ämneslärarutbildningen i ämnet dans förbereder dig för arbete i gymnasieskolan, grundskolan, som lärare i kulturskolor och i andra danspedagogiska sammanhang utanför skolans värld. Välj mellan att utbilda dig till lärare enbart i ämnet dans, eller kombinera dans med ett annat ämne.

Ämnet dans

Dans är en av inriktningarna inom det högskoleförberedande estetiska programmet. Inom inriktningen dans finns tre olika ämnen.

Dansteknik består av sex kurser om 100 poäng vardera: Dansteknik 1–4, Dansträning, Dansteknik – specialisering. Dansteknik 1–2 är obligatoriska som inriktningskurser.

Dansgestaltning består av sex kurser om 100 poäng vardera: Dansgestaltning 1–2, Dansimprovisation, Dansimprovisation och komposition, Koreografi, Repertoar. Dansgestaltning 1–2 är obligatoriska som inriktningskurser.

Dansteori består av en kurs på 100 poäng, Dansteori, som är en obligatorisk kurs inom dansinriktningen.

I inriktningen ligger fokus på scenkonstnärlig dans där studenterna får möjlighet att utveckla sin förmåga att gestalta och kommunicera med dans som en del av olika sociala och kulturella sammanhang. Inom ämnena studeras dansteknik, skapande i dans, scenisk verksamhet, dansanalys och danshistoria. I ämnesplanerna får studenterna öva sig att utföra, skapa, se och tolka dans, genom att få gå in i rollerna dansare, koreograf och åskådare.

Du kan läsa mer om innehållet i gymnasieskolans ämnesplaner i dans på skolverkets hemsida.

Dans inom Ämneslärarprogrammet vid Göteborgs universitet

Ämneskurserna i dans inom Ämneslärarprogrammet ges vid Högskolan för scen och musik. Totalt finns elva ämneskurser som vardera motsvarar 15 högskolepoäng. Samtliga kurser har ett tydligt ämnesdidaktiskt perspektiv med syfte att förbereda dig för ditt framtida yrkesliv som danslärare. Utöver didaktik innehåller kurserna dansträning, koreografi, dansteori, anatomi, övningsundervisning, forskningsmetodik och examensarbeten. Under utbildningen till danslärare fördjupar och breddar du ditt kunnande i dans. Med dans som huvudämne gör du även din praktik, den så kallade Verksamhetsförlagda utbildningen (VFU), inom ramen för fyra kurser som ämnesinstitutionerna ansvarar för.

Läser du dans som ämne 1 har du sammanlagt ämneskurser i dans om 120 högskolepoäng (hp). Av dessa utgörs 30 hp av examensarbeteskurser, ett på grundnivå och ett på avancerad nivå. Innehållet i de övriga 90 hp presenteras nedan och betecknas LGDA10, LGDA20, LGDA30, LGDA40, LGDA50 och LGDA66. Notera att kurserna revideras efter hand och innehållet kan därför förändras eller flyttas mellan kurser. Varje kurs innehåller delkurser som presenteras kort.

Läser du dans som ämne 2 har du sammanlagt 90 högskolepoägn betecknade LGDA10, LGDA20, LGDA30, LGDA40, LGDA50 och LGDA66.

Läser du dans med dansfördjupning har du 210 högskolapoäng (hp) dans- och examensarbeteskurser, 165 hp på Högskolan för scen och musik samt 45 hp på Stockholms konstnärliga högskola (SKH). De kurser som tillkommer i dansfördjupningen på Högskolan för scen och musik betecknas med LGDF10, LGDF20 och LGDF30.

Programguide för Ämneslärarprogrammet på Göteborgs universitet.

Kurser