Foto: Josefin Bergenholtz

Fysiologi

Sektionen för fysiologi är en preklinisk enhet som i kraft av grundutbildningsansvar, forskning samt forskarutbildning i fysiologi utgör Sahlgrenska akademins kompletta miljö för fysiologiämnet. Sektionen utgörs av ämnesenheterna neurofysiologi, cirkulationsfysiologi, njurfysiologi, perinatalfysiologi, gastrofysiologi, endokrinologisk och metabol fysiologi.

Vår forskning

Vår forskning spänner brett över fysiologiområdet. Forskargrupperna samverkar både med varandra och med andra kliniska enheter, och vi har många internationella medarbetare.

Enheterna har en mycket god infrastruktur som är tillgänglig för alla och närheten både till Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt Laboratoriet för Experimentell Biomedicin borgar för en god miljö för högklassig integrativ forskning i ämnet fysiologi.

Forskargrupper

Forskargruppsledare  och forskargrupp / projekt

• Carina Mallard
    Behandlingar för nyfödda med hjärnskada
  • Holger Nilsson
    Blodkärlsfunktion
  • Jenny Nyström
    Njurfunktion och glomerulär njursjukdom
  • Lisa Buvall
    Molekylära mekanismer i njursjukdom
  • Maria E. Johansson
    Kolinerg anti-inflammatorisk signalering och dess betydelse för hjärtkärlsjukdom
    Kostens fettsammansättning och dess betydelse för immunförsvaret
  • Xiaoyang Wang
    Utvecklingsneurovetenskap

Forskargruppsledare - Forskargrupp / projekt

Forskargruppsledare och forskargrupp / projekt

Forskargruppsledare    Forskargrupp / projekt

Sektionen i siffror
  • 23 forskargrupper
  • 200 medarbetare
  • 25 doktorander

Studera hos oss

Kunskaper i fysiologi är centrala för många av de yrkesgrupper som utbildas vid Sahlgrenska akademin. Vi ansvarar för utbildningen i fysiologi för blivande läkare, apotekare, tandläkare, logopeder och tandhygienister. Vi har en stor ämnesmässig bredd bland de fysiologiska områden som har speciell betydelse för de utbildningar och professioner som återfinns inom akademin.

Adresser

Sektionen för fysiologi