Hoppa till huvudinnehåll
Göteborgs universitet

Litteraturvetenskap

Litteraturvetenskap spänner över en mängd olika områden, från den äldre litteraturen och dess förutsättningar till den samtida litteraturen med nya litterära offentligheter och en digitaliserad värld.

Om ämnet

Litteraturvetenskap handlar om litteraturens former och innehåll, om hur den kommer till och sprids, om hur den används och har använts av läsare i olika tider och hur den interagerar med det omgivande samhället.

Ämnet handlar om olika sätt att läsa och förstå litteraturen, om relationer mellan olika texter och kulturprodukter, om hur litteraturen tas emot av läsare, kritiker och om hur den skrivs in eller inte skrivs in i litteraturhistorien.

Litteraturvetenskapen vid Göteborgs universitet har under årens lopp utvecklat nationellt profilerade undervisnings- och forskningstraditioner inom bland annat teaterstudier, den äldre litteraturens historia, genusforskning och digital humaniora.

Samtidigt har det skett en kontinuerlig breddning och fördjupning av ämnet och i dag inbegriper forskningen vid institutionen populärfiktion, barn- och ungdomslitteratur, litteraturdidaktik, litteraturkritik, life writing, ekokritik, transmediala fiktionsformer, litteraturreception och litteraturbruk av såväl äldre som modernare litteratur.

Video (1:13)
Professor Anna Nordenstam hittade okänd brevväxling