- Hem
- Om universitetet
- Hitta person
- Christel Backman
Christel Backman
Universitetslektor
Institutionen för sociologi och arbetsvetenskapOm Christel Backman
Bakgrund
CHRISTEL BACKMAN (jur. kand., fil. dr. sociologi) har arbetet på institutionen för sociologi och arbetsvetenskap sedan 2006. Hon forskar inom rättssociologi, övervakningsstudier, kriminologi och HR-studier. Hon disputerade 2012 med avhandlingen Criminal Records in Sweden. Regulation of Access to Criminal Records and Criminal Background Checks by Employers. Avhandlingen tilldelades utmärkelsen ”Årets HR-forskning 2012”. 2020 utsågs hon till docent i sociologi.
Forskningsområden
- Rättssociologi
- Surveillance studies
- Kriminologi
- HR-forskning
Aktuell forskning
Kameraövervakning och artificiell intelligens i brottsutredningar
Detta forskningsprojekt ger kunskap om hur ökad användning av inspelningar från övervakningskameror – tillsammans med artificiell intelligens (AI) för att bearbeta inspelningar – påverkar polisens kapacitet att utreda och lösa brott samt hur det material som produceras faktiskt används och görs till bevis av brottsutredare. I projektet genomför vi observation och intervjuer med utredare och bildanaaalytiker anställda inom polismyndigheten på nationell, regional och lokal nivå. För mer information om projektet klicka här.
Från polisutredning till dom: kameraövervakning i rättskipande syfte
Detta projekt ger kunskap om när och hur filmer från övervakningskameror används av svensk polis och domstol för att lösa brott. Med utgångspunkt i observationer av utredningsarbete och intervjuer med polis, åklagare, advokater och domare samt observationer av rättegångar och analys av domar, tar vi fram vetenskaplig kunskap om när och hur inspelningar från övervakningskameror används och är användbart i rättsprocessen. För mer infomation om projektet klicka här.
Avslutade projekt
Nätjournaler med patientåtkomst: hur påverkas läkarnas yrkesutövning, profession och patientrelation?
En majoritet av befolkningen har idag möjlighet att ta del av sin medicinska journalinformation via nätet. Till skillnad från tidigare rätt att efter prövning få ta del av en papperskopia av sin journal kan patienten nu utan prövning logga in via internet och läsa sin journal. Läkare har uttryck starkt missnöje med reformen och argumenterat för att journalen är ett arbetsverktyg förbehållet professionerna och att nätjournalen hotar patientsäkerheten eftersom journalinformation inte är anpassad för att läsas av patienter och kan missförstås. Mot bakgrund av det motstånd bland läkare som föregått införandet av nätjournaler är syftet med det här projektet att få en djupare förståelse för vilken betydelse den nya nätjournalen får för läkares professionsidentitet, yrkesutövning och patientrelation för att på så sätt få bättre kunskap om dess konsekvenser.
Projektet bidrar med kunskap om hur ett exempel på arbetslivets digitalisering tas emot av en högutbildad professionsgrupp och vilka handlingsstrategier läkare använder för att värna tilliten till professionens expertis. Projektet vill vidare bidra till en djupare förståelse för varför digitaliseringen av vården har visat sig vara en utmaning och vad det är som leder till spänningar mellan politikers ambitioner, patienters önskningar och läkares professionsidentitet.
Bärbara kroppskameror: implikationer för väktares och ordningsvakters arbetsmiljö
Det finns starka positiva förväntningar på att kroppskameror ska förbättra bärarnas arbetsmiljö. Samtidigt visar forskningen att kroppskameror kan påverka bärarnas fysiska och psykiska hälsa negativt. Forskning om andra former av övervakning som används i arbetslivet har visat att det sätt som övervakningen utförs på har stor effekt på arbetstagarnas hälsa och även kan påverka deras tillit vilket har betydelse för arbetstagarnas förtroende för och lojalitet mot arbetsgivaren
I detta projekt undersöker vi användningen av kroppsburna kameror inom bevakningsbranschens ur ett arbetsmiljöperspektiv. Syftet är 1) att förstå hur arbetstagarna uppfattar och använder kamerorna och hur det påverkar deras arbetsmiljö samt 2) hur företag och branschen reglerar och hanterar användningen.
Studien genomförs genom intervjuer med väktare och ordningsvakter som har erfarenhet av att använda kroppskameror samt med nyckelpersoner inom företag, arbetsgivarorganisationer och fackförbund.
För mer information om projektet klicka här.
Vem får jobb på sin Facebookprofil? Arbetsgivares kontroller på internet och dess konsekvenser för organisationer och arbetssökande på svensk arbetsmarknad. Arbetsgivare använder sig i allt större utsträckning av informationssökning på internet för att bedöma arbetssökande. I projektet belystes hur rekryterare och arbetsgivare förhåller sig till de möjligheter och problem som informationsinhämtning via internet innebär för dem. Syftet var att undersöka på vilka sätt som användning av informationssökningar om arbetssökande på internet sker inom olika typer av organisationer i samband med rekrytering samt vilka konsekvenser detta får för arbetssökande och organisationer, exempelvis rörande anställningsmöjligheter, diskriminering, social reproduktion och kompetensförsörjning.
För mer information om projektet, klicka här
Undervisning och handledning
Backman har vid sidan av forskningen ett stort intresse för undervisning och pedagogik. Hon utsågs 2020 till Excellent lärare av Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet.
Under senare år har Backmans högskolepedagogiska intresse främst kretsat kring rumsliga aspekter kopplat till lärande och kring strategier för att stödja lokal pedagogisk utveckling. Hon har exempelvis ingått i projektgruppen för framtidens lärmiljöer vid Samhällsvetenskapliga fakulteten, arbetat med Samhällsvetenskapliga fakultetens utveckling av ALC (Active Learning Classroom) och hybrida lärmiljöer. Under 2023-2026 utvärderar hon Learning Lab Göteborg på uppdrag Enheten för pedagogisk utveckling och interaktivt lärande. Backman ingår i styrgruppen för universitetets Nätverk för aktivt lärande och ALC och är en av redaktörerna för den första boken på svenska om ALC.
Tillsammans med Sara Uhnoo är Backman pedagogiska samordnare på institutionen och arbetar med lokalt pedagogiskt utvecklingsarbete. Den modell för arbetet som de tagit fram har de bland annat presenterat på HKG 2022.
Backman har tidigare varit ledamot av Samhällsvetenskapliga fakultetens pedagogiska utvecklingskommitté och medansvarig lärare på Högskolepedagogik 2: områdesspecifik pedagogik som ges av Enheten för pedagogisk utveckling och interaktivt lärande (PIL) vid Göteborgs universitet.
2014 mottog hon tillsammans med Sara Uhnoo och Mattias Wahlström Samhällsvetenskapliga fakultetens pedagogiska lagpris för arbetet med kursen SC1113 Kriminologi: introduktion till studier av brott och sociala avvikelser.
Backman undervisar inom ämnena kriminologi, viktimologi, rättssociologi, surveillance studies och högskolepedagogik. Hon handleder doktorander, masterstudenter och kandidatuppsatser.
Samverkan
- Medlem i Surveillance Studies Network
- Ingår i institutionens forskningsgrupp i kriminologi och rättssociologi
- Ingår i institutionens forskningsgrupp om digitalisering
-
Från kameraövervakning till tillförlitlig kunskap i
rättsprocesser
Cecilia Hansen Löfstrand, Christel Backman, Corinna Kruse
Sociologidagarna, Göteborg, 13-15 mars, 2024 - 2024 -
Från polisutredning till dom: kameraövervakning och AI i rättskipande
syfte
Christel Backman, Cecilia Hansen Löfstrand, Corinna Kruse
Sociologidagarna, Göteborg, 13-15 mars, 2024 - 2024 -
From Police Investigation to Court Verdict: Mass Video Surveillance and AI for Criminal Justice
Purposes
Cecilia Hansen Löfstrand, Christel Backman, Corinna Kruse
CUPP Conference 2024 The Discreet Charm of Prediction: Critical Understandings of the Digitalisation of Policing - 2024 -
Professional talk on cybervetting: Accounting for a contested
practise
Christel Backman, Anna Hedenus
Acta Sociologica - 2023 -
Patrullerande ordningsvakt: kroppskamera för skydd, kontroll och
brottsbekämpning
Cecilia Hansen Löfstrand, Christel Backman
Arbetsliv i omvandling - 2023 -
Representations of policing problems and body-worn cameras in existing
research
Christel Backman, Cecilia Hansen Löfstrand
International Criminal Justice Review - 2022 -
Organizational legitimation of body-worn camera use in the Swedish private security
industry
Cecilia Hansen Löfstrand, Christel Backman
Qualitative research in organization and management - 2022 -
Patient-accessible online health records: Reconfigurations of clinical rhythms and doctors’ front- and backstage
spaces
Jesper Petersson, Christel Backman
Social Science and Medicine - 2022 -
Studentaktiva salar - en (r)evolution för
högskolepedagoger?
Veronica Alfredsson, Noomi Asker, Christel Backman, Sara Uhnoo
Använd rummet. Högskolepedagogiska metoder för aktiva lärosalar - 2022 -
Medskapande, forskning och
artikelskrivande
Sara Uhnoo, Christel Backman
Använd rummet : högskolepedagogiska metoder för aktiva lärosalar - 2022 -
Avslutning
Veronica Alfredsson, Noomi Asker, Christel Backman, Sara Uhnoo
Använd rummet : högskolepedagogiska metoder för aktiva lärosalar - 2022 -
Kursintroduktion - reflektion, gemenskap och
entusiasm
Christel Backman, Sara Uhnoo
Använd rummet. Högskolepedagogiska metoder för aktiva lärosalar - 2022 -
Använd rummet. Högskolepedagogiska metoder för aktiva
lärosalar
Veronica Alfredsson, Noomi Asker, Christel Backman, Sara Uhnoo
2022 -
Control or protection? Work environment implications of police body-worn
cameras
Cecilia Hansen Löfstrand, Christel Backman
New technology, work and employment - 2021 -
Whom do you know? Recruiters’ motives for assessing jobseekers’ online
networks
Anna Hedenus, Christel Backman, Peter Håkansson
The International Journal of Human Resource Management - 2021 -
Off the record: The invisibility work of doctors in a patient-accessible electronic health record information
service.
Jesper Petersson, Christel Backman
Sociology of health & illness - 2021 -
Acting on a hunch: cybervetting and the role of emotions in job
recruitment
Anna Hedenus, Christel Backman
Emotions and Society - 2020 -
Online privacy in job recruitment processes? Boundary work among cybervetting
recruiters
Christel Backman, Anna Hedenus
New technology, work and employment - 2019 -
Medskapande pedagogik på en
introduktionskurs
Christel Backman, Sara Uhnoo, Mattias Wahlström
Scherp H.Å & Uhnoo D. (red.) Medskapande högskolepedagogik - 2018 -
Synliggöra högskolepedagogisk kompetens vid institutionerna. Rapport och
lathund
-
Kursintroduktion som aktivt
lärtillfälle
Christel Backman, Sara Uhnoo, Mattias Wahlström
Symposium Rum för lärande, 8-9 oktober, Västerås - 2018 -
Hur värderar studenter lärarproducerade podcasts i relation till andra
läraktiviteter?
Christel Backman, Sara Uhnoo, Mattias Wahlström
NU2018 Det akademiska lärarskapet, 9-11 oktober, Västerås - 2018 -
Nätgranskning i samband med rekrytering: hur, vad och varför
(inte)?
-
Online privacy in job recruitment processes? Boundary work among cybervetting
recruiters
Christel Backman, Anna Hedenus
8th Biannual Surveillance and Society Conference, Århus - 2018 -
Lärarpoddar i
kriminologi
Christel Backman, Mattias Wahlström, Sara Uhnoo
Digitalisering av högre utbildning - 2018 -
Explaining the Data Double: Confessions and Self-Examinations in Job
Recruitments.
Anna Hedenus, Christel Backman
Surveillance & Society - 2017 -
Bekänna sig anställningsbar: rekrytering och
bakgrundskontroller
Christel Backman
Den motspänstiga akademikern - 2017 -
Explaining your Data Double: Confessions, honesty and trust in job
recruitments
Christel Backman, Anna Hedenus
INTERNATIONAL INTERDISCIPLINARY CONFERENCE ON HRM. Gothenburg, Sweden: 23-25 March - 2017 -
Pedagogiska lärmiljöer och kreativa forskningsmiljöer – Samhällsvetenskapliga fakultetens framtida
lokaler
Signe Borch, Christel Backman, Carlsson Axel, Malgorzata Erikson, Marita Fagerling, Maria Oskarson, Anton Rundstöm
2016 -
Network recruitment and diminishing boundaries between private life and working
life
Anna Hedenus, Peter Håkansson, Christel Backman
FALFs nationella arbetslivskonferens 2016, 13–15 juni, Östersund - 2016 -
Explaining your Data Double: Confessions, honesty and trust in job
recruitments
Anna Hedenus, Christel Backman
7th Biannual Surveillance and Society Conference, Barcelona - 2016 -
Cybervetting, (un)trustworthy job candidates and distrusting
employers
Anna Hedenus, Christel Backman
Workshop on trust, distrust and surveillance. Surveillance & Scandinavian Exceptionalism research network. October 5-6, 2015, Gothenburg. - 2015 -
Yrkesbeskrivningar för vägledning - – en fråga om individens fria val eller arbetskraftens
selektering?
Anna Hedenus, Ylva Ulfsdotter Eriksson, Frida Wikstrand, Christel Backman
2015 -
Notions of Class and Gender in the Employment Service Job
Descriptions
Ylva Ulfsdotter Eriksson, Christel Backman
Sociologisk Forskning - 2014 -
Yrkesbeskrivningens
villkor
Malin Linde, Christel Backman
Arbetsmarknad & Arbetsliv - 2014 -
Stereotyper och brytbilder i yrkesbeskrivande text och
film
Christel Backman, Anna Hedenus, Ylva Ulfsdotter Eriksson
Arbetsmarknad & Arbetsliv - 2014 -
Föreställningar om klass och kön i Arbetsförmedlingens
yrkesbeskrivningar
Ylva Ulfsdotter Eriksson, Christel Backman
Sociologisk forskning - 2014 -
The Job-Seeker and the Data Double: How Employers use Information Seeking on the Internet in the Recruitment Process and its Consequences for Interaction with the Job
Seeker
Christel Backman, Anna Hedenus
Paper for ISA World Congress of Sociology, Yokohama 13-19 July 2014: RC42 Social Psychology: Social Interaction. - 2014 -
Will your Facebook profile get you hired? Employers use of information seeking online during the recruitment
process
Christel Backman, Anna Hedenus
Paper presented at The 6th Biannual Surveillance and Society Conference, April 24-26, 2014, Barcelona, Spain. - 2014 -
För säkerhets
skull
Christel Backman
Tidskrift för kriminalvård - 2013 -
Vad tycker hyresgästerna? Utvärdering av Stadsmissionens Stöd- och tillsynsboende i Göteborg. En verksamhet med bostad-först
intentioner.
Christel Backman
2012 -
Mandatory Criminal Records in Sweden: Scandals and Function
Creep
Christel Backman
Surveillance & Society - 2012 -
LiSS Working Group
4
Christel Backman
Living in Surveillance Societies: The Ghost of Surveillance - 2012 -
Introduction
C. William R. Webster, Doina Balahur, Nils Zurawski, Kees Boersma, Bence Sagvari, Christel Backman
Living in Surveillance Societies: The Ghost of Surveillance - 2012 -
Living in Surveillance Societies: The Ghost of
Surveillance
C. William R. Webster, Doina Balahur, Nils Zurawski, Kees Boersma, Bence Sagvari, Christel Backman
2012 -
Privacy and surveillance in judicial proceedings - Business Interests, the Expectation of Privacy and Democracy: Inter-continental and Inter-European
Differences
Christel Backman, András Paps
LiSS Conference 3: "The State of Surveillance", Barcelona 28 of May - 1st of June 2012 - 2012 -
A Helping Hand and a Watchful Eye - Care and Surveillance in Supportive
Housing.
Christel Backman
The 5th Biannual Surveillance and Society Conference, 3-4 of April 2012, Sheffield, UK - 2012 -
Criminal records: Governing
symbols
Christel Backman
Transformations of the Swedish Welfare State / Larsson, Bengt; Letell, Martin; Thörn, Håkan (red.) - 2012 -
Criminal Records in Sweden. Regulation of access to criminal records and the use of criminal background checks by
employers.
Christel Backman
2012 -
Kravet på registerkontroll kan leda till fler
återfall
Christel Backman
Newsmill - 2011 -
Vocabularies of Motive Among Employers Conducting Criminal Background
Checks
Christel Backman
Acta Sociologia - 2011 -
Screening for
paedophiles
Christel Backman
Risk, Uncertainty and Policy. ESA RN22 Midterm Conference, 23-25 of March, Östersund, Sweden - 2011 -
Regulating Privacy: Vocabularies of Motive in Legislating Right of Access to Criminal Records in
Sweden
Christel Backman
Computers, Privacy, and Data Protection: an Element of Choice - 2011 -
Övervakning i
kontrollsamhällena
Christel Backman
Social kontroll – övervakning, disciplinering och självreglering - 2011 -
Vad är social kontroll? Samhällsteoretiska
perspektiv
Bengt Larsson, Christel Backman
Social kontroll. Övervakning, disciplinering och självreglering - 2011 -
Liberal Rights Within a Welfare Discourse: The Swedish Criminal Records Act and International
Policy
Christel Backman
ISA XVII World Congress of Sociology, 12-17 of July 2010, Gothenburg, Sweden - 2010 -
Keeping track of ex-convicts. The extension of lawful use of criminal records in
Sweden
Christel Backman
A Global Surveillance Society? Surveillance Studies Network/Living in Surveillance Societies Conference, London 13-15 April 2010 - 2010 -
Keeping track of ex-convicts. Media,government, and extension of lawful use of criminal
records
Christel Backman
Svenska Sociologförbundets årsmöteskonferens, Halmstad 11-12 mars 2010 - 2010 -
The Vocabularies of Motive for Subject's Right to Access the Criminal Record: The Case of
Sweden
Christel Backman
An Element of Choice. 3rd International Conference on Computers, Privacy, and Data Protection - 2010 -
How Employers Construct Risk and Strategies for Risk Management in Relation to Hiring New
Employees
Christel Backman
ESA-conference 2009, 2-5 of September, Lisbon - 2009 -
En gång tjuv alltid tjuv? Moraliska överväganden kring användning av registerkontroller vid
rekryteringar.
Christel Backman
Svenska Sociologförbundets Årsmöte, Uppsala 5-6 mars 2009 - 2009 -
Medierna överdriver
brottsutvecklingen
Christel Backman, Sara Uhnoo, Mattias Wahlström
Svenska Dagbladet - 2009 -
Employers' view on the use of criminal records, credit ratings and other control methods in the process of
recruitment
Christel Backman
Invisibilities: The Politics, Practise and Experience of Surveillance in Everyday Life. 2-3 april 2008, Sheffield England, Surveillance Studies Network & Center for Criminological Research, University of Sheffield - 2008 -
En gång tjuv alltid
tjuv?
Christel Backman
Stockholms Fria - 2008 -
Att utvärdera stödet för brottsoffer i Göteborg. Förstudie: hur kan man göra och vad har
gjorts?
Christel Backman
2007 -
Vräkningens
funktioner
Christel Backman
Seminarium om nordisk bostadslöshetsforskning, Göteborg 17-19 mars 2006 - 2006