Länkstig

Hauwa Mahdi

Universitetslektor

Institutionen för globala
studier
Telefon
Fax
031-786 25 05
Besöksadress
Konstepidemins väg 2
41314 Göteborg
Rumsnummer
C314
Postadress
Box 700
40530 Göteborg

Om Hauwa Mahdi

  • Lektor vid Institutionen för globala studier.
  • Har jobbat som koordinator för det svenska genusforskarnätverket GADNET.
  • Tidigare anställd som lektor vid Department of History, Ahmadu Bello University, Nigeria.
  • Disputerade 2006 vid Institutionen för historiska studier i Göteborg med avhandlingen Gender & Citizenship: Hausa women’s political identity from the Caliphate to the Protectorate.

Forskningsområde Den centrala fokuset i mina forskningsintressen är afrikanska kvinnor och konsekvenserna av politik och politiska processer för kvinnans ställning i samhället. Med genus som en röd tråd har jag forskat på effekterna av koloniala och senare statens politik för kvinnors mänskliga rättigheter. 

Pågående forskning Forskar om effekterna av statens politik på kvinnornas tillgång till mark och arbete i landsbygden i gränstrakterna mellan republikerna Nigeria och Niger. Annan forsking handlar om tillämpning av barnkonventionen i Nigerias lagstiftning och praxis, samt om betydelsen av personliga historier i "integrationen" av invandrar kvinnor i den svenska samhället. 

Undervisning Undervisar i Afrikastudier, genus och utveckling på grundnivå, samt om fattigdom, mänskliga rättigheter och genus teorier på masters nivå.