Göteborgs universitet
Bild
Universitetsstudier i Paris
Länkstig

Erfarenheter från studenter som varit på utbyte

När du läser Personalvetarprogrammet har du möjlighet att plugga utomlands. Här har vi samlat erfarenheter från studenter som varit på utbyte under sina studier.

För Alice var det givet att åka på utbyte

Den spanska värmen lockade Alice Edblad till Madrid när hon bestämde sig för att läsa en termin utomlands. Det bästa med vistelsen var att få utbyta erfarenheter med alla nya människor hon träffade. Det jobbigaste var stressen innan hon kom i väg.

Alice Edblad åkte på utbyte under tiden hon läste Personalvetarprogrammet i Göteborg. I Madrid kompletterade hon sina programkurser med att läsa statsvetenskap, något som annars inte ingår i utbildningen.

– Jag läste lite annorlunda kurser än de läste i Sverige, men jag tyckte bara det var kul. Vi läste mycket om kulturer vilket är relevant som HR om man jobbar med människor med olika bakgrunder eller kanske till och med internationellt.

Kulturer ett ständigt samtalsämne

För Alice var det givet att åka på en utbytestermin. Hon såg det som en möjlighet att testa på något nytt, samtidigt som hon fick möjlighet att utveckla sina språkkunskaper.

– Min engelska och spanska utvecklades jättemycket, vilket jag nog kommer ha användning för hela mitt yrkesliv, säger hon.

Det bästa med upplevelsen var att pröva på att bo i ett annat land med lite annorlunda kultur. Något hon också tar med sig är alla möten och samtal med människor med andra bakgrunder än henne själv.

– Det ständiga samtalsämnet var hur man hade det i respektive land. Det var jätteintressant att få höra om.

Uppmanar till att vara försiktig när man söker boende

Alice hade turen att ha med sig sin syster under hela vistelsen. De bestämde sig för att inte gå den vanliga vägen och söka studentbostad, utan valde i stället att boka ett privat semesterboende för hela perioden.

– Det var skönt att bo själva men vi bodde väldigt litet. Hade jag kunnat göra om det hade jag velat ha varsitt rum i ett kollektiv i stället. Vi bodde dock väldigt centralt vilket var trevligt då det alltid var liv på gatan vilken tid man än gick ut.

Ett tips till den som söker boende menar hon är att vara lite extra misstänksam.

– Tyvärr så är det en del bedrägerier med boenden i Spanien och man får ofta inte det man förväntar sig, säger hon.

Underlätta administrationen med en checklista

Inför resan kände sig Alice stressad över mängden dokument som skulle fyllas i av olika parter. Men det finns sätt att underlätta, menar hon, och det bästa är att tänka positivt.

– Processen inför att åka kommer vara jobbig och lång men be om en checklista av din koordinator så kommer det kännas mycket lättare! Du kommer stöta på mycket nytt som kan kännas som ett störningsmoment men försök omfamna upplevelsen i stället och se det positiva i att länder funkar annorlunda.

Om utbildningen

Personalvetarprogrammet är en bred utbildning för dig som är intresserad av personalvetenskap, personalpolitik, arbetsrätt, personalekonomi, ledarskap, utvecklingsarbete eller något annat område inom HR. Under utbildningen läser du flera olika ämnen som sociologi, psykologi, pedagogik, juridik och företagsekonomi och när du är färdig har du en kandidatexamen.

Läs mer om programmet

Alice Edblad
Alice Edblad var på utbyte i Madrid.

David fick en upplevelse att bära med sig hela livet

Ett rikt studentliv och typiskt engelskt kallt och dragit på rummet – University of Warwick bjöd på både sött och salt. Men de positiva erfarenheterna väger absolut tyngst för David Lange. Efter utbytet vill han uppmana fler att ta vara på möjligheten att studera utomlands.

David Lange åkte på utbyte under tiden då han läste Personalvetarprogrammet på Göteborgs universitet. På University of Warwick i England fick han möjlighet att läsa kurser i sociologi, vilket blev ett välkommet tillägg till programkurserna i Göteborg.

– Kurserna jag läste behandlade ämnen som stigma, media och social påverkan, kommersiell kultur och konsumtion. Allt det har gett mig nya perspektiv, jag har fått en breddad syn och ett sociologiskt sätt att tänka kring aktuella ämnen – både generellt och inom personalvetenskapen, säger han.

Universitetet erbjöd ett socialt studentliv

David berättar att han hade haft lust att bo utomlands och att han var speciellt intresserad av England. Valet föll på University of Warwick som ligger utanför staden Coventry i mitten av landet. Efter att han läst på om universitetet fick David en positiv bild av både studierna och studentlivet. Väl på plats blev han inte besviken.

– Warwick är ett väldigt internationellt universitet och det fanns verkligen studenter från världens alla hörn, vilket var så kul. Det fanns också extremt många olika föreningar att gå med i, vilket var väldigt roligt för att det skapade ett enkelt sätt att träffa andra studenter på. 

Till en början var det lite av en utmaning att hänga med i studierna. Det tog ett tag att anpassa sig till språket och han var ovan vid att läsa flera kurser parallellt med varandra.

– Till en början var det lite knepigt eftersom jag var van vid att läsa en kurs åt gången här på GU. Men ungefär halvvägs in på terminen hittade jag en rutin som funkade bra för att hinna läsa alla artiklar och förbereda för seminarierna.

Smidigt att få boende men enkel standard

Eftersom universitetet prioriterar utbytesstudenter gick det smidigt och enkelt att ansöka om boende på campus, vilket David uppskattade. Han fick ett rum i en korridor med gemensamt kök och badrum som han delade med åtta andra studenter.

Standarden var enkel och det var tidvis fuktigt och kallt på rummet på grund av dålig isolering. Å andra sidan var det social och trevlig stämning i korridoren, och det korta avståndet till universitetet var också ett plus.

– Eftersom jag bodde på campus hade jag mer eller mindre fem minuters promenad till alla mina föreläsningar och seminarier vilket var väldigt skönt.

Vill uppmana andra att åka

David Lange vill uppmana alla som funderar på utbyte att ta steget. All administration runt omkring kan verka avskräckande på förhand, men allt sådant löser sig, menar han. Fördelarna väger helt klart upp.

– Det är en möjlighet som jag verkligen tycker man ska ta vara på. Att bo och studera i ett annat land var så kul, och samtidigt ett sätt för mig att utmana mig själv och testa på något helt nytt. Det kommer jag bära med mig hela livet.

David Lange
David Lange åkte till England på utbyte.

Mårten fick vara kreativ i Kalifornien

Mårten Andersson går rakt på sak: "Ta chansen och plugga utomlands en termin och börja förbereda dig med en gång." En av anledningarna till att Mårten valde Personalvetarprogrammet vid Göteborgs universitet var att det fanns möjlighet att plugga utomlands.

Det är heller ingen hemlighet att det krävs en hel del arbete innan man kan packa väskorna och åka. Mårten hade siktet inställt på USA. Av de sex universitet som man skall sätta upp som önskemål var de fyra första i USA, därefter ett i Kanada och sista valet blev ett universitet i England.

– Jag ville till USA för att jag är intresserade av verksamhetsutveckling och management och där finns flera universitet som är erkänt bra.

Siktet var alltså inställt, men sedan började jobbet. Att komma in på ett amerikanskt universitet är inte det lättaste. Mårten höll på i nästan ett år. För att få ett visum måste han åka till amerikanska ambassaden i Stockholm, för att hitta lämpliga universitet och kurser krävdes många timmars surfande.

– Även om man kan vara kritisk mot en del hemsidor här i Sverige, för att det är svårt att hitta information, är detta ingenting mot de amerikanska sidorna. Kort sagt, det kräver mycket tid för att hitta det man söker. En annan sak att ta hänsyn till är tidsomställningen. De telefontider som de har där borta inträffar antingen tidigt på morgonen eller sent på kvällen här i Sverige och kostar samtalet 20 kronor i minuten vill man vara säker på att komma fram.

Blev en värdefull termin

Göteborgs universitet har flera olika avtal med utländska lärosäten, en del avtal tecknas av institutionerna, andra av fakulteterna och slutligen tecknas en del av universitetet. Det kan verka rörigt, men det går att ta sig fram med hjälp av studievägledare och Studentportalen.
Till slut var allt klart, Mårten flög till Sacramento i Kalifornien och pluggade på California State University och det var bland det bästa han gjort.

– Terminen där var nog lika värdefull som alla de andra terminerna på P-programmet tillsammans. Jag la in en högre växel för mitt eget lärande.

Det som Mårten uppskattade mest var nog en annan inställning till lärandet som genomsyrande undervisningen. Det var mycket dialog mellan lärare och studenter och man uppmanades att föra fram sina egna åsikter.

– Vi skulle skriva mycket om vad vi själva tyckte och tänkte vilket skapade en stor kreativitet. I texterna var det fokus på vad man själv ansåg och att man skulle argumentera för sina åsikter.

San Fransisco och LA
Men det blev inte bara studier. I Kalifornien finns det mycket att se och göra.

- Vi åkte runt en hel del och besökte nationalparker, vi var i San Fransisco sex gånger och vi hann även med en tur till Los Angeles.

California State University är ett förhållandevis stort universitet med cirka 30 000 studenter, och ligger i ett vackert campusområde, men det fanns inte många utländska studenter.

– Vi var väl bara 30-40 stycken när universitet hade den första introduktionen.

Tipsar om att söka stipendier

Det är inte gratis att bo och leva i USA, men med hjälp av CSN och två stipendier gick det runt. Mårten uppmanar alla att söka stipendier och det är inte speciellt svårt.

– Jag kommer från Halland och Länsstyrelsen i Halmstad hade en lista på stipendier att söka, jag fick två stycken på sammanlagt 30 000:-.

Avslutningsvis ger Mårten två råd till dem som funderar på att plugga utomlands.

– För det första: Gör det! För det andra börja tidigt med förberedelserna. Det tar en hel del tid, men det är det värt.

Mårten Andersson
Mårten spenderade en termin i Kalifornien.